Pai, in mod normal ar fi trebuit sa va sesizati cand ati vazut ca figurati pe rol cu 50% dintr-un bun care nu va apartinea. Daca se va pune vreodata problema executarii silite veti avea la dispozitie posibilitatea contestatiei la executare. Sigur, cu acte se poate face orice dovada, insa in concret probleme vor fi.
Oricum, foarte ciudata speta, insa cum viata bate filmul uite ca se poate. Deci doamna a luat masina pe numele de fata, nu a inscris-o nici la primarie si nici in circulatie, masina s-a stricat, apoi masina a fost returnata catre vanzator, acesta ulterior a pus la dispozitie o alta masina, si in tot acest timp doamna s-a casatorit, si-a schimbat numele, acte, tot, si noua masina a fost inmatriculata pentru prima oara pe numele ambilor soti. Tare, foarte tare speta.
Deși pare greu de crezut...chiar așa s-a întâmplat. În urma unei erori tehnice apărute la un autovehicul achiziționat în urma unui avans achitat în luna august2017 și primit în octombrie, după constatarea defectelor din fabrică auto a fost schimbat in decembrie. Între timp...viața bate filmul și doamna a schimbat numele prin căsătorie. Deși mașină înlocuită a venit pe numele de fată, nemaiavînd actul vechi a trebuit înscrisă mașină pe numele actual de căsătorie. Imediat cei de la primărie l-au înscris ca bun comun, deși pentru schimbarea mașinii soția nu a mai achitat nimic...s-au schimbat doar niște acte. Nu trebuie să vi se pară ciudat, dar în județul nostru programabile pentru înmatriculare se fac la 3 luni...de aici și problema cu timpul. Soția a mers la primărie sa o înscrie...eu când am constatat că este bun comun...era deja înscrisă. Cum am menționat în mesajul anterior...dacă eu am o problemă cu un credit angajat anterior căsătoriei, bunul poate fi executat? Și sub ce formă? Vă mulțumesc pentru înțelegere. Și cum ați spus dumneavoastra...viața bate filmul
Bun. Daca dvs aveti o problema puteti fi executat, este adevarat, cu respectarea (mai mult sau mai putin) a unor proceduri, dar puteti fi executat silit. Sub ce forma? Sub forma procedurala a urmaririi silite mobiliare indirecte. In prima etapa, problema care poate sa apara este legata de sechestrarea bunului mobil (masina) pe baza mentiunilor din registrul de evidenta de la primarie, care este in acelasi timp si o forma de registru de publicitate. In aceasta etapa, se poate contesta executarea, care presupune o procedura laborioasa derulata intr-un termen legal imperativ (deci atentie la termene). Pe de alta parte, codul civil ne spune ca bunurile comune nu pot fi urmarite de creditorii personali ai unuia dintre soti (pentru ca acel credit l-ati contractat singur), decat dupa ce se cere partajarea acelor bunuri comune. Or, in cadrul acelei actiuni de partaj, dvs si sotia veti depune demersuri ca bunul mobil sa fie atribuit sotiei in integralitate, cum este si firesc (pe baza actelor doveditoare) si nu 50/50 cu dvs.
Asa, teoretic legea este de partea dvs si nu ar trebui sa va faceti probleme, insa in mod practic se poate ajunge la situatia contrara, fie prin lipsa de aparare eficienta, fie prin reactie procedurala tardiva (in principiu termenele incidente fiind de decadere), fie din alte cauze (acesta este si motivul pentru care in mesajul anterior am scris ca "probleme vor fi.").