Buna ziua,
As dori sa ma lamuriti in legatura cu niste chestiuni legate de succesiune si partaj. Sunt casatorita din anul 2000. In urma decesului tatalui meu in anul 2006 am obtinut in urma succesiunii o cota parte la apartamentul in care au locuit parintii mei. Mamei mele i-a revenit jumatate din apartament iar mie cealalata jumatate. In acest moment in apartament locuieste mama mea. In urma neintelegerilor cu sotul meu am decis sa divortam. Bunurile comune care ar putea fi impartite sunt:apartamentul in care am locuit cu sotul meu, obtinut prin vanzare-cumparare de la bunica lui care locuieste in continuare cu noi si care are drept de uzufruct si un autoturism cumparat in anul 2007. Pe numele amandurora este un credit in banca acordat pana in anul 2017. Intrebarile mele sunt : sotul are drept la jumatatea mea de apartament obtinuta in urma succesiunii? In cazul ajungerii la o invoiala privind impartirea bunurilor comune in situatia data, care ar fi modalitatea cea mai convenabila de a o face avand in vedere ca eu nu doresc autoturismul?
Va multumesc
1. Bunurile dobandite prin succesiune legala sau testamentara sunt considerate bunuri proprii, deci apartamentul (cota-parte) mostenit nu este supus partajului. Sotul Dvs. nu are nici un drept in aceasta privinta.
2. Renuntati la autoturism in schimbul unei sulte (sume de bani).
Apartamentul in care locuim si este obtinut prin vanzare cumparare de la bunica sa (care are drept de uzufruct) poate constitui un obiect al partajului?
daca este cumparat in timpul casatoriei si nu se poate demonstra contributia exclusiva a unuia dintre soti, din fonduri considerate bunuri proprii, da, va fi supus partajului
Mm, nu prea inteleg. Bunica inca locuieste acolo si daca sa zicem eu vreau jumatate din apartament iar sotul meu nu are cum sa imi ofere o suma de bani echivalenta, nu putem vinde apartamentul in care sta bunica, nu?