avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Litigiu cu asociatia de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Litigiu cu asociatia de locatari

Buna ziua,

Vreau sa va prezint o situatie curioasa:

In vara anului 2016 am fost plecat de la domiciliu, al carui proprietar sunt, timp de 4 luni. In aceasta perioada nu s-a achitat 'intretinerea'. Proprietatea am dobandit-o prin vanzare-cumparare de la bunica mea, iar plata intretinerii o faceam mereu in numele ei, chiar daca eu eram proprietar.Dupa ce m-am intors am achitat toate restantele + penalitati, dar la scurt timp am gasit in cutia postala o citatie la tribunal pe numele bunicii. Era exact pentru acele datorii pe care le achitasem. Instanta a judecat-o pe bunica mea decedata cu 3 ani in urma si a obligat-o la plata restantelor si a unei sume cu titlu de 'cheltuieli de judecata'.

Recent cei de la asociatie mi-au incasat aceasta suma si ceva in plus, cu titlul de 'cheltuieli individuale' si nu consider acest lucru corect. Nu eu am fost actionat in judecata si nu s-a intocmit niciun document de mostenire dupa bunica mea, deci teoretic nu sunt mostenitor.

Va rog sa ma sfatuiti daca este legal sa platesc acele sume.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:01, 22 Februarie 2018
Bune intrebari.

1. Nu am idee. Din prea multa competenta probabil.

Eu nu am anuntat asociatia ca bunica mea a decedat.

2. Din obisnuinta cred. La momentul respectiv nu mi-am pus problema asta.

3. Nu intr-un mod formal, adica nu le-am dat niciun document, dar se stia acest fapt.

Ulterior intamplarii mi-au cerut contractul de vanzare-cumparare.
Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2018
cyan, moderator
Cand a decedat bunica mai avea domiciliul la adresa respectiva? De regula se afla instantaneu despre decesul unui vecin.
Nu ati primit citatii pentru prezentarea bunicii in instanta?

Asociatia nu poate fi invinovatita ca s-a indreptat impotriva bunicii din moment ce nu a fost instiintata de schimbarea proprietarului.
Iar chitantele s-au eliberat tot pe numele bunicii din acelasi motiv.

Faptul ca "se stia" nu indreptatea asociatia sa se indrepte impotriva dvs. pentru recuperarea datoriilor atata timp cat nu exista certitudinea schimbarii proprietarului, dvs. aveati obligatia sa depuneti dupa achizitia aparta,mentuluicopia actului de proprietate la asociatie.

HG1588/2007
Art. 12. - Proprietarii membri ai asociaţiei, pe lângă drepturile şi îndatoririle prevăzute în statutul asociaţiei de proprietari, au şi următoarele drepturi şi obligaţii:
B. Obligaţii:
g) la dobândirea proprietăţii, să depună în copie, la asociaţie, actul de proprietate;

Practic, despre ce suma suplimentara este vorba?

Ideea este ca datoriile s-au acumulat in perioada in care erati proprietar, faptul ca asociatia nu s-a indreptat in instanta impotriva dvs nu are relevanta atata timp cat nu ati instiintat asociatia despre schimbarea proprietarului. Asociatia a deschis actiune in temeiul art. 50 din legea 230/2007.

Articolul 50
(1) Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.

Daca impunea si privilegiu imobiliar conform art 51 ati fi platit pe langa cheltuielile de judecata si pe cele pentru ridicarea privilegiului imobiliar.
Articolul 51
(1) Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute.

Una peste alta, chiar daca v-ati platit datoriile inclusiv penalitatile, vina pentru actiunea in instanta va apartine, asociatia a actionat conform prevederilor legii. Faptul ca a actionat impotriva bunicii decedate nu poate fi pusa in sarcina asociatiei, dvs nu ati sesizat asociatia sau instanta despre faptul ca fostul proprietar nu mai este in viata.

Va inteleg punctul de vedere, dar tot nu mi se pare corect.
Nu exista niciun document care sa ma oblige pe mine la plata. Hotararea instantei e pe numele bunicii.

Suma nu e mare, dar ma deranjeaza comportamentul de mari stapani peste proprietari ai celor de la asociatie.

Inca un aspect: daca eu am platit in timp ce procesul era in desfasurare, nu era normal ca asociatia sa-si retraga plangerea?
Raman cheltuielile de judecata pe care trebuie sa le plateasca cel impotriva caruia a fost initiata actiunea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)
Cesiune de creanta Miliare Miliare As dori sa intreb un specialist in legislatie (avocat, jurist etc) daca cesiunea de creanta poate fi utilizata de catre asociatiile de proprietari (persoana ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar petre_marian petre_marian buna dimineata.as dori sa stiu daca presedintele unei asociatii de locatari poate sa inscrie un privilegiu imobiliar (vezi toată discuția)