avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna seara!
As dori sa prezint urmatoarea situatie: am o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care sotul este obligat sa plateasca pensie alimentara.
In solutia din divort, judecatorul obliga sotul la plata pensiei alimentare cu toate ca nimeni nu a cerut aceasta chestiune si deja eu detin o hotarare, asa cum am precizat mai sus.
Intrebarea mea este, de ce doamna judecator a luat o astfel de hotarare si daca se poate asa ceva????
Cel mai recent răspuns: dana3329 , utilizator 21:33, 22 Februarie 2018
Teoretic nu ar putea. Pensia de intretinere ar putea fi dispusa de catre instanta daca partile solicita si doar atunci cand exista indicii ca sotul la care nu s-a stabilit domiciliul minorului nu presteaza efectiv. In practica insa instantele stabilesc pensia de intretinere.Din punctul meu de vedere este o reminiscenta izvorata din vechea legislatie.
Buna seara,
Conform art. 396, 397, 400, 401 si 402 C.Civ., instanta de tutela este obligata sa stabileasca, printre altele si asupra pensiei de intretinere indiferent ca parintii o cer sau nu!
Instanta era, deci, OBLIGATA sa se pronunte asupra acestei chestiuni.
Era obligata sa se pronunte cu toate ca eu detin deja o astfel de hotarare???nu inteleg de ce!
Eu articolelor de mai sus le-as da o alta interpretare si mi-am exprimat punctul de vedere in acest sens.

Ca si argument. De ce hotararea de divort nu precizeaza si pensia datorata de catre parintele in grija caruia ramane minorul ? O interpretare a acestei solutii ar fi ca instanta este impartiala si nu urmareste interesul minorului.

Cred ca ar trebui sa interpretam textele de lege in asa fel incat sa aiba sens, nu doar in sensul in care ne este mai usor si cu care ne-am obisnuit. Noul Cod Civil a dorit sa aduca o serie de schimbari. De ce ne-am reintoarce la vechea legislatie ? Pentru ca ne e mai usor ?
Probabil ca nu m-am exprimat destul de corect si nu m-am facut inteleasa. O sa explic mai pe larg.
Sotul meu a parasit domiciliul in data de 8.01.2017. In data de 9.01.2017 l-am dat in judecata pentru plata pensiei alimentare . S-a hotarat plata pensiei alimentare prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
In data de 30.05.2017 am intentat si divortul in care nici eu si nici sotul nu am cerut pensie alimentara ( pentru ca deja exista, nu? ).
In data de 12.02.2018 in solutia data de instanta se stabileste alta pensie alimentara in conditiile in care, nimeni nu a cerut acest lucru si ,in plus, exista deja o hotarare pentru pensie. Si sa nu mai spun cate alte prostii mai contine aceasta solutie in cazul in care nimeni nu a cerut ce se decide acolo!!! Si in legatura cu copii minori!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa procedez sa primesc pensia alimentara? danutlucian13 danutlucian13 sunt divortat de sotie de un an jumate si copilul mia fost incredintat mie cu hotarare judecatoreasca,instanta a hotarat in hotararea de divort si de ... (vezi toată discuția)
Sentinta definitiva prin neapelare cozmapaunita cozmapaunita am divortat de sotul meu in martie fiindu-mi incredintata mie minora rezultata din casatorie.am obtinut sentinta definitiva si irevocabila prin care el este ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara retoactiva purda  ioana purda ioana sunt divortata de 5 ani si fostul meu sot nu mi-a platit pensie alimentara .pot cere retroactiv?si daca acesta detine o firma (srl) pot cere cota parte pentru ... (vezi toată discuția)