Problema mea este urmatoarea: Suntem o asociatie de proprietari formata din doua scari de bloc, in total 29 apartamente (10 pe scara mea si 19 pe cealalta). Am decis sa ne separam de asociatia mama, am depus actele la judecatorie dar,a aparut o oarecare problema (dupa cum banuiti salariul administratorului). Ca sa platim numai datoriilr catre buget ar insemna aproape 70 lei luna de apartament ceea ce mi se pare foarte mult. Intrebarea mea este, poate fi administratorul neremunerat si cumar trebui sa procedam? Va multumesc!!!
Mariana,
Trebuie sa observi ca s-au mai schimbat lucrurile prin legislatie, adica la contractele part-time, contributiile nu se mai calculeaza la 1900 lei/luna, ci la brutul realizat.
Putem discuta si aici, nu ma deranjeaza, putem discuta si pe mesaj privat, putem discuta si telefonic.
In fine, omul daca nu mai are serviciu, ii puteti intocmi un cim cu timp partial de munca. Hotarati ce suma doreste sa primeasca in mana si eu va intocmesc un stat de plata corect - numai ca tre' sa aveti grija ca mai trebuie intocmita Declaratia 112 si trimisa la ANAF.
Sigur, varianta propusa de catre dl. moderator mai sus, cu cim cu valoarea zero, nu are sens de nicio culoare, insa revine, mai jos si va propune sa se ocupe fara remunerare, insa se va plictisi, va zic sigur.
Eu administrez o asociatie compusa din 120 apt., oameni in varsta, cam amarati cum zicem noi si am solicitat 700 lei/ luna (5,83 lei/apt), oamenii au spus: bravo, este ce-a mai buna oferta primita, dar acum nu le mai place, ca ...daca nu ne faceti si fluturasi, ca la blocul vecin... nu ne mai convine!;
Intreb:, dar care este comisionul administratorului acolo? - pai 15 lei/apt. - aha, si cu mai putin de 6 lei nu va mai place... Bine, mergeti unde va convine!
Asadar, stabiliti dvs. un comision/apt. si faceti calcul invers, sa ajungeti la NET. Va ajut, insa tre' sa aveti grija ca lucrurile se mai complica.
Succes!
Buna ziua Domnule Adam Grecu
Ati afirmat ca sau schimbat putin lucrurile cu privire la contractele part time in privinta contributiilor , va rog precizati documentul ( lege , ordonanta ) unde se prevede acest lucru , adica calculul nu se mai ia la valoarea de 1900 lei la aceste contracte .
Va multumesc
Ca sa nu ocupam prea mult spatiul forumului, va sugerez sa dati o cautare pe Google, cam asa: Contributii sociale pentru contraactele part time in anul 2018 - OUG 3/2018.
Va rog cititi acolo.
Dar cum guvernatii nostri "dau in bobi" pentru ca nu mai stiu de unde sa mai faca rost de bani, sunt convins ca schimbari vor mai fi, asa ca stati pe-aproape!
Succes!
Multumesc Domnule Adam Grecu pentru promptitudine , va rog sa ma corectati daca calculul unui salariu part time de 499 lei este corect ,unde tinem cont ca nu are alte venituri si nici deduceri , asadar :
Angajat
Salariu brut = 499 lei
CAS 25 % = 125 lei
CASS 10 % = 50 lei
IV 10 % = 0
Salariu net = 324 lei
Angajator
CAM 2, 25 % = 11 lei
Diferenta de CAS ,CASS pana la 1900 lei salariu minim pe economie
CAS = 350 lei
CASS = 140 lei
Salariu complet = 1000 lei
Total taxe platite de angajat si angajator = 676 lei , adica 175 lei + 501 lei
Daca facem calculul la 1900 lei , o sa observam ca respectivul trebuie sa aduca bani de acasa si atunci au zis ca aceste contributii sa se retina la salariu brut restul revenind angajatorului ,
Asa am inteles eu ( nu sunt contabil ) din respectiva ordonanta si din codul fiscal , pentra ca la bugetari a intervenit guvernul si plateste aceea diferenta , dar la privati nu prea cred ca acopera aceasta diferenta , in final care cred eu ca este rostul / intersul : colectarea de banai la buget si de unde sa " completeze " ? spune ti Dumneavoastra si sunt sigur ca vor mai fii schimbari , dar in alt sens , eu sunt mereu pe - aproape
Poate interveni oricine in aceasta discutie , nu ma deranjeaza , aici trebuie sa invatam ce si cum trebuie facut .
O zi buna va doresc
Domnule Adam, multumesc pentru sfat, dar din cate am inteles din aceasta OUG 3, diferenta de contributie o suporta angajatorul, adica tot noi asociatia. M-am tot gandit si rasgandit.. Este adevarat ca vor fi discutii si nemultumiri in cadrul asociatiei, dar singura solutie viabila este sa lucrez fara salariu (eu sunt administratorul in cauza). Nu pot sa le iau oamenilor atatia bani avand in vedere ca avem pensionari cu pensii nu foarte mari si familii cu copii mici care necesita destule cheltuieli. Am inteles ca se poate face un fel de delegare (nu stiu exact cum sa-i spun) in AG pe 3 luni cu eventuala prelungire daca fac parte din CEx. Oricum , multumesc foarte mult pentru interes, raspuns si intelegere !
Impozit pe venit
andregh
BUna ziua,
La o Asoc de Proprietari avem un angajat cu CIM , cu timp partial de munca avand fctia de fem de serviciu. Are functia de baza avand un salariu ... (vezi toată discuția)