Buna ziua!
Sotul meu in 2006-2007 a achizitionat un telefon in rate ”doar cu buletinul”. In 2008 a ramas fara loc de munca si nu si-a mai putut plati ratele,a anuntat creditorul de imposibilitatea de plata,dar nu a avut nici un efect.
A facut un acord cu ei,urma sa plateasca 50 lunar pana la acoperirea datoriei. A platit astazi,de exemplu,cei 50 de lei si in aproximativ 2h au inceput sa il sune insistand ca trebuie sa mai plateasca urgent alti 50 lei. Initial sotul explica situatia calm fiecarui operator. Dar dupa saptamani intregi de telefoane,dimineata,la pranz si seara,de zeci de ori,a clacat si a refuzat sa mai plateasca. In perioada 2010-2013 a lucrat in Italia. Din mai 2013 lucreaza legal,in baza unui contract de munca,in Romania. Periodic primeste notificari de plata de la o alta firma de recuperare creante.
Dar,nu i s-a pus propire pe contul de salariu,nu a primit o hotarare judecatoreasca.
In atatia ani nu a fost initiata nici o actiune in scopul achitarii acestei restante.
Concret,putem invoca legea prescriptiei? Sau ce putem face in aceasta situatie pentru a putea contracta un imprumut in cadrul programului ”Prima Casa”?
Banca ar putea emite o derogare de la conditiile de creditare? Ce probe am putea prezenta in acest sens?
Daca nu exista hotarare care sa va oblige la plata si respectiv acte de executare silita pe care sa le contestati, nu are sens sa invocati prescriptia .......
Va multumesc pentru raspuns!
Eu credeam ca legea prescriptiei(prin efectele ei) actioneaza si ca o ”guma de sters”,sanctionand pasivitatea si inactiunea creditorului. Se pare ca ma insel.
Atunci ce alta varianta avem pentru a contracta un imprumut prin programul ”Prima casa”?
Prescriptia sanctioneaza pasivitatea si inactiunea creditorului (este o sanctiune pentru creditor), insa, la momentul actual,.... ...Dvs,doriti sa invocati prescriptia ca raspuns la notificarea primita ? ....O puteti invoca. Efectul sanctionator va fi constatat si aplicat numai de catre instanta, ca urmare a solutionarii unei contestatii la o eventuala executare silita demarata impotriva Dvs.....
Puteti sa incercati sa contractati un credit pt achizitie locuinta si vi se va spune de la banca daca dl este raportat ca fiind rau platnic in Biroul de credite; in acest fel veti stii daca exista vreo problema in contractarea unui imprumut.
O zi frumoasa!