avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune, neînțelegere între frați și probleme ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune, neînțelegere între frați și probleme pentru mama rămasă în viață. Poate lua și partea ei fratele care a făcut investiții în casă?

Am o nedumerire legata de drepturile legale la succesiune. In ianuarie 2015 a murit tatal meu, a ramas mama de 80 ani, eu, un frate si o sora. In noiembrie 2016 am fost la notar eu, mama si sora mea, fratele nu vrea sa accepte amiabil succesiunea pe motiv ca el a facut investitii in casa parinteasca, inainte de moartea tatalui. Investitiile au fost facute deoarece asa a dorit el, avea foarte multi bani si au fost facute neconditionat. Au fost renovari efectuate, acoperisul la casa, cateva 2 usi termopan, 4 geamuri, a facut un garaj in curte...Motivul a fost ca el are bani si vrea sa ofere conditii mai bune parintilor nostri si posibil in viitor sa se mute cu parintii cat mai sunt in viata si sa ne dea o despagubire mie si surori mele, in valoare de 10.000 euro la fiecare si el sa ramana in casa parinteasca si sa aibe grija de parinti. Dupa moartea tatalui situatia s-a schimbat, motiv pentru care nu accepta succesiunea, el vrea totul sau nimic. Problema este ca vrea doar casa nu o vrea pe mama, doar partea ei de casa, sau si partea ei de casa. La cateva luni dupa moartea tatalui fratele meu a internato pe mama intr-un centru de bolnavi cu probleme mintale, desi nu are probleme mintale, motivand ca el este barbat si nu se poate ocupa de ea. In timp ce era internata, am inteles de la angajatii spitalului ca frecvent ii ducea acte sa semneze, probabil sa-i doneze partea ei de casa. Mama nu a semnat nimic. Dupa 3 luni am mers in tara, eu avand domiciliul in strainatate pe motive medicale, fiind pensionata pe caz de boala gr UNU, am adus-o la mine si eu ma ocup de tot, suport toate cheltuielile necesare pentru intretinerea mamei, inclusiv cele medicale, mama are glaucom la un ochi...si are 80 de ani. In noiembrie 2017 am angajat un avocat si mergem in instanta, deoarece mi se pare corect ca la mama sa-i revina partea corespondenta, este casa si munca ei si al tatalui nostru, chiar daca el a efectuat renovari la casa. Mama are o pensie de 520 ron, starea de sanatate si varsta nu ii permite sa locuiasca singura, sa-si plateasca cheltuielile, taxe, mancare, medicamente...etc, deci trebuie sa o intretin eu. Nu ma deranjeaza, o fac cu drag chiar daca nu ar avea nimic, este obligatia noastra, a copiilor. Nu stiu cand vom avea procesul, nu stiu cat poate dura si imi este frica ca fratele care are putere financiara, sa influenteze sau fiind in tara sa obtina si partea mamei de casa. In cazul in care el a facut aceste investitii in casa parinteasca, poate sa-i ia partea de casa a mamei? El zice ca a investit 30-40 mii euro, dar casa nu valoreaza mai mult de 30 mii de euro. In cazul acesta la ce ne putem astepta, pentru a dezbate succesiunea trebuie sa se rafuiasca mama penrtu partea ei de casa? Poate sa piarda partea ei de casa pentru ca are fratele bani si influenta??? Toate cheltuielile de judecata si onorariul avocatului le-am suportat eu. Mama poate sa-i plateasca partea ce i se cuvine fratelui, eu si sora mea suntem alaturi de mama, nu suntem deacord cu pretentiile fratelui.
Va multumesc pentru posibilele sfaturi.
Ultima modificare: Luni, 26 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 11:48, 26 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Probabil ca fratele nu poate sa-i ia partea de casa a mamei, insa in concret se poate instala si locui acolo, si va fi greu de scos din imobil, adica va fi necesara o actiune in evacuare sau in revendicare si asa mai departe. Daca ati solicitat dezbaterea succesiunii si partajul prin instanta atunci trebuie sa va valorificati drepturile materiale in mod corespunzator, si daca aveti avocat angajat trebuie sa-si faca datoria in aces sens. Banuiesc ca si fratele se bazeaza pe ceva daca se opune atat de vehement.
Va multumesc pentru raspuns. Fratele se bazeaza pe faptul ca are bani si isi permite sa plateasca avocatul lui, sa prelungeasca la nesfarsit procesul, stiind ca eu si mama nu avem putere financiara sa facem fata cheltuielilor de judecata. Am platit avocat si taxa de timbru, nu cred ca ar mai fi ceva costuri extra, nu cred...Tot ce face este din rautate si razbunare pentru simplu fapt ca el vrea casa. Eu vroiam sa stiu daca el trage de timp, in speranta ca va muri mama el va obtine o parte mai mare din casa. Legal poate un judecator sa o lase pe mama fara partea ei din casa, legal este corect sa nu contribuie si el la intretinerea mamei, nu are obligatii legale,( morale nu are) numai beneficii de pe urma mamei? Si nu inteleg cand spuneti ca s-ar putea baza pe ceva...eu consider ca legea este dreapta, sau ar trebui sa fie. Daca el considera ca a investit de exemplu 5000 euro, instanta poate sa o lase pe mama fara partea ei de casa dupa ce a muncit o viata intreaga pentru a avea un acoperis. Pe ce criterii functioneaza justitia, sau ce ar putea determina instanta sa-i dea lui casa in modul in care cand mama acum are mai mare nevoie de sprijin si ajutor, el nu ii da un pahar cu apa, un telefon, nu vrea sa stie de ea, doar de casa. La ce am putea sa ne asteptam, ce ar putea determina sa aibe catig de cauza, pe ce criterii ???
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 26 Februarie 2018
PUSA.ES, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este greu de spus de aici de la distanta de pe forum ce anume se poate intampla in cauza dvs, in principiu este posibil orice pentru ca procesul se judeca pe dreptul material, dar mai ales pe procedura si nu intotdeauna cel care are dreptatea (morala, legala sau de la dzeu) de partea lui primeste si o solutie favorabila in proces. Problema este ca dvs si mama sunteti departe, iar procesul se va judeca pe hartii si pe spusele avocatului, toate mai aproape de fratele dvs decat de dvs, insa daca spuneti ca aveti avocat angajat ar trebui, cel putin teoretic, sa nu va faceti probleme. Asta este, mergeti inainte cu incredere si cu speranta si ce-o fi o fi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune roxana_cluj roxana_cluj Buna ziua, Suntem 5 frati. In urma cu 3 ani a murit mama noastra. Nu am facut succesiunea in termen de 6 luni, iar dupa an am primit citatie la procesul de ... (vezi toată discuția)
Nu pot intra in casa parintilor mei, am buletinul facut acolo irma41 irma41 Buna ziua, am o problema , nu este problema mea, este a tatalui copiilor mei. El are si a avut intotdeauna buletinul facut pe casa parintilor lui. A stat la ... (vezi toată discuția)
Casa-mostenire ely_3n ely_3n O sa trec direct la problema fara a mai recurge la vreo introducere. Povestea pe scurt Eu si parintii mei am vandut apartamentul in care stateam si ne-am ... (vezi toată discuția)