avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama a primit ca zestre un teren, pe baza unei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama a primit ca zestre un teren, pe baza unei înțelegeri verbale cunoscută în familie, și a rămas fără el la dezbaterea succesiunii după bunici. Îl poate recupera dacă frații confirmă înțelegerea?

Buna ziua ! Vin cu intrebarea ... Pamantul lasat ca zestre de nunta mamei mele de catre bunici si de comun acord cu ceilalti frati dar fara sa existe un document care certifica lucrul asta, fiind doar un acord verbal in famile, poate fi trecut fara voia mamei in dezbaterea mostenirii intre frati ? Cel putin un frate sau doi recunosc suprafata de pamant care a fost lasata de bunici mamei mele, suprafata care a fost in posesia mamei imediat dupa nunta si chiar pana in momentul actual cand am descoperit ca acea suprafata a fost bagata in dezbaterea mostenirii intre frati la un an dupa decesul bunicii care era ultima supravietuitoare. Mama mea mai greu cu cartea, a mers pe increderea fratilor (stiutori de carte) si nu si-a dat seama ce s-a facut la notar, ca de fapt pamantul de zestre a fost bagat in dezbatere si alt frate a devenit proprietar. Cel putin unul sau doi frati recunosc spusele bunicii si ce-a lasat pentru fiecare. Acum revenind si noi la problemele noastre de mostenire, toti fratii care ii are mama, am constatat problema respectiva. Cum se poate ataca/modifica actul de mostenire incheiat la notar dupa decesul bunicii in situatia cand exista alti frati care pot confirma in scris spusele bunicii ?. Va multumesc !
Ultima modificare: Luni, 26 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 04:57, 26 Februarie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
Mama stapaneste pamantul de mai bine de 50 ani fara sa i se aduca la cunostinta de acel frate care a stiut tot timpul asta dar nu i-a spus. Acum avem noi (fratii) probleme .
Ultima modificare: Duminică, 25 Februarie 2018
trandafir2, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cam este facuta si ispravita. Cei care stiau carte ar fi trebuit sa se mobilizeze cand s-au facut actele la notar. Acum, mai bine va obisnuiti cu gandul si macar sanatate sa fie, caci suntem trecatori prin viata asta, adica nu luam nimic cu noi.
Si o ultima intrebare, recent unul din fratii mamei a decedat intre timp, fiind singur, necasatorit si fara urmasi (copii) el de fapt ramanand in casa parinteasca. A decedat fulgerator fara ca sa lase un act de mostenire/succesiune. Cele avute in proprietate se impart intre fratii ? E posibil ca un frate sa intre in posesie fara acordul celorlalti ? Multumesc !

Ultima modificare: Duminică, 25 Februarie 2018
gi-jane2, moderator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Aș putea să înțeleg cum pământul mamei a fost inclus în masa sucesorală rămasă după bunica (mai ales în lipsă de acte care să ateste ce se zice că s-ar fi zis mai demult).
Însă mi-e greu să înțeleg cum „alt frate a devenit proprietar”. Înseamnă că s-a încheiat și un act de partaj succesoral prin care terenul folosit de mama dvs. a fost atribuit altui frate. Altminteri, în lipsa unui act de partaj și doar în baza certificatului de moștenitor, înseamnă că toți frații/toți moștenitorii au devenit coproprierari asupra a tot ceea ce cuprinde masa succesorală, inclusiv terenul în discuție - și nu ar aparține doar unuia).

2. Da. Averea fratelui decedat (necăsătorit și fără copii) se împarte în mod egal între ceilalți frați. În privința întrebării dacă „e posibil ca ...”, eu am mereu cam același răspuns: orice este posibil. Depinde și cum puneți pe acolo „piciorul în prag”.

și

3. Am și eu o curiozitate ... „metafizică” (în speranța că n-o să se simtă careva dator să mă propună pentru vreo „medicație corespunzătoare”).
Fratele care a făcut primul check-in ul pe Lumea Ailaltă cum a rămas cu casa? Oferind altor „știutori de carte” terenul mamei? Mda. Interesant. Mama dvs. are acum o parte din casă (egală cu a celorlalți frați rămași în viață). Are cel puțin un element de negociere întru recuperarea terenului. (Repet, nu mi-e limpede dacă s-a încheiat și un act de partaj). Altminteri mama dvs., știind că i s-a dat mai demult, probabil că nu ar fi avut pretenții la casă. Interesant acest domeniu al dreptului (moștenirile) în care vocația la moștenire depinde și de ordinea plecărilor... - pe care nu o stăpânește niciun știutor de carte din domeniu.
Ultima modificare: Luni, 26 Februarie 2018
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj succesoral (mostenire) Ra1n1234 Ra1n1234 As dori si eu daca se poate o parere despre o partajare a mostenirii intre frati. Povestea este urmatoarea: In anul 1950-1951 mama a detinut suprafata de ... (vezi toată discuția)
As dori si eu un raspuns va rog frumos legat de o mostenire roxana_roxxana roxana_roxxana Am si eu o intrebare si as dori daca se poate un raspuns. Parintii mamei mele au murit, si a ramas in locul unde a locuit bunica mea o matusa, in curte acolo ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune anamariacelik anamariacelik buna ziua va prezint urmatorul aspect mama mea a decedat in 1992,suntem trei frati(unul decedat), mama a are mai multi frati, unul dintre ei a facut cerere ... (vezi toată discuția)