Buna ziua. Iubitul meu sot, a decedat recent. Suntem casatoriti din anul 1978. Din casatoria noastra fericita au rezultat 2 copii. Unul dintre copii(baietelul), a decedat in 1989, iar fata noastra un copil bun si iubitor este matura ,casatorita si are 2 copii. As dori sa stiu, care sunt pasii de urmat, din punct de vedere legal pentru viitorul nostru. Eu si sotul meu, avem proprietati comune:1 casa in mediu rural, 1 apartament in mediu urban,(care este inchiriat prin ANAF, si genereaza venituri), 1 masina, conturi in banci(sume modice), loc de veci.Mentionez ca eu si sotul meu acem domiciliul pe Cartea de identitate, in orasul Bacau,.. dar ultimii ani am locuit in casa de la tara, tot din judetul Bacau(la 15 km. distanta de Municipiul Bacau), si care este proprietate comuna.Toate acestea, vor trebui gestionate de catre cineva. Copilul nostru NU se opune nici unei actiuni pe care o voi intreprinde in gestionarea bunurilor mobile si imobile(spre binele amandorura, dar mai ales al unicei fete pe care o mai am), dar problema survine din motivul ca NU locuieste in tara, este cetatean, roman-danez. Acte de Romania valabile, nu mai are(doar certificatul de nastere), ... in rest: pasaport, domiciliul acolo, loc de munca si familie,... si nu se poate deplasa in tara, pentru demersurile necesare. Va rog sa ma ajutati cu sfaturi, in privinta etapelor si primelor actiuni pe care trebuie sa le intreprindem.Poate ar trebui sa merg la un notar, ..dar am inteles informandu-ma ca, prin instanta(chiar daca partile sunt in totalitate de acord), toata aceasta actiune ar fi mai facila, din punct de vedere financiar.Prin notariat sumele care trebuiesc platite sunt exorbitante, si totusi valoarea cumulata a ceea ce avem ,nu este foarte mare.Va multumesc daca i-mi raspundeti, mi-ati fi de mare ajutor acum la ceas de mare suferinta.Cu respect, toate cele bune!
raluk0207
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu, nu sunt exorbitante sumele platite la notariat (50, 100 de milioane, 5000 de euro sau alte legende urbane). Din contra, rezolvati si mai ieftin si mai rapid pe cale notariala. In instanta, aveti de achitat onorariul avocatului, al expertului si taxa judiciara. Plus ca dureaza luni bune. Regula este ca succesiunile sa se dezbat la notariat. Prin exceptie, daca mostenitorii nu se inteleg, se ajunge in instanta.
Primul pas este sa va adresati unui birou notarial din circumscroptia judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu. In cazul dvs, in Bacau. Prezentati toate actele de proprietate, eventual vi se poate comunica si un cost aproximativ.
Inteleg ca fiul dvs decedat nu a avut copii. Pe cale de consecinta, mostenitori veti fi dvs, sotia si fiica.
Daca fiica nu poate veni personal in tara, va poate trimite o procura prin care sa va imputerniceasca sa o reprezentati la dezbaterea succesiunii dupa tata. Procura se intocmeste numai la Ambasada sau Consulat.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Intr-adevar, fiul meu decedat era copil cand l-am pierdut,( 8 si jumatate.) Asa voi face cred, dar astept si alte pareri ale celor tecuti prin situatii asemanatoare. O zi buna, sanatate si viata lunga, va doresc.
Nu aveti alta varianta decat cea prezentata in raspunsul anterior,solutionarea in instanta nu se pune in situatia dvs,oricum din pacate actualmente costurile dezbaterii unei succesiuni in instanta au devenit mai mari decat la notar.Mergeti la un notar care o sa va precizezesi costurile in functie de valoarea masei succesorale.Succes.
Multumesc mult pentru raspunsul prompt. Initial asa gandeam si eu dar, mi-am spus sa aflu si alte pareri avizate. Mai am o intrebare totusi:cine stabileste valoarea masei succesorale pentru toate bunurile, exceptie facand desigur conturile din banca si am uitat sa precizez si de pensia privata la NN(ING), a caror valoare va fi clara pe extrasul de cont?! Raman:casa, apartament , masina si locul de veci:Cum se stabileste valoarea acestor bunuri?Apreciez singura, cu cat as putea eu vinde(nu prea mult la criza actuala)?! Acesta o sa fie urmatorul pas, infara de Locul de veci, bineinteles.Se intelege ca-mi doresc sa fiu langa unicul meu copil si nepoti cat mai mult timp/an. Va multumesc!
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Evaluarea se face in functie de valorile din grila notariala.
Pentru obtinerea extraselor de cont cu sumele exacte, o sa aveti nevoie de o adresa de la notar.