Buna ziua.Ma numesc Roxana,sunt casatorita de aproximativ 3 ani si am un copil de 1 an si 6 luni.In urma cu 1 an si jumatate mai bn zis dupa nasterea copilului,comportamentul sotului a degenerat adica a inceput sa bea ulterior sa minta.La cateva certuri m-a amenintat ca imi ia baiatul.Acum locuim cu parintii mei,de care suntem luati in spati.Sotul a mai fost plecat de acasa dar nu am declarat la Politie parasire de domiciliu.Pe 14 februaria a plecat de acasa,s a dus la parintii lui lundusi o parte din haine...etc dar iar m a amenintat verbal cu politia,tribunal.....In ceea ce ma priveste nu vad o rezolvare in aceasta casnicie pentru ca nu pot s o scot la capat.El a avut un accident rutier din care s a un om a murit...el de atunci ia pastile de psihiatrie..are atacuri de panica si am observat ca si comportamentul este unul bipolar....uita foarte repede.Nu as vrea sa mi intinda o capcana din care eu sa pic pe picior gresit in fata legi...de aceea am apelat la dumbeavoastra sa ma puteti indruma ce sa fac mai departe cu mentiunea ca nu am facur nici o procedura pentru a intenta divortul.Va multumesc anticipat.
Buna ziua.
In cazul in care considerati ca nu mai exista nicio posibilitate de convietuire, ati putetea fi dvs. cea care promoveaza actiunea de divort.
Conform cu prevederile art. 398 NCC:
1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.
Daca dvs. puteti proba in instanta de tutela faptul ca sotul are probleme psihice, ca se afla sub tratament psihiatric, ca este agresiv, instabil, ca uita anumite aspecte esentiale care-l privesc pe copil in mod direct, ca in mod frecvent consuma alcool si ca ar putea pune in pericol viata minorului, etc, atunci puteti solicita instantei exercitarea autoritatii parintesti numai de catre dvs.
In cazul in care apreciati ca ar fi bine ca tatal sa se implice in cresterea si educarea copilului, puteti solicita ca minorul sa aiba resedinta la dvs. si sa stabiliti un program de vizitare .
Capcana...picior gresit...pai, din relatarea dvs. reiese ca personajul negativ este sotul.
Buna ziua.Va multumesc ca ati raspuns.Personajul negativ este sotu...dar momentan nu as vrea sa intentez proces....stiu ca legea din Romania...copii revin la mame...de aceea am cerut sfatul celor ca dumneavoastra care cunoasteti legea.