avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Împărțirea bunurilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Împărțirea bunurilor

Bună ziua.
Vă deranjez cu două întrebări.
Am 40 ani și sunt înfiat în familie de la 8 ani, ambii părinți sunt adoptivi. La 10 ani de la înfiere părinții adoptivi au avut un băiat, care îmi este frate vitreg. Cu 5 ani in urmă tatăl adoptiv a decedat. Bunurile dobândite ( 2 apartamente, 1 casă și 1 mașină) au fost pe numele ambilor părinți. Cum se împart bunurile în acest caz și care sunt pașii care trebuie urmați?
Pe mine m-au chemat la notar public să îmi spună ce cotă parte îmi revine și să semnez. Are notarul public dreptul să hotărască acest lucru?
Ce se întâmplă dacă refuz să semnez? Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:22, 28 Februarie 2018
Da, notarul public stabilește cota ce revine fiecărui moștenitor, conform Codului civil.
Soțul supraviețuitor va avea 5/8 din totalitatea bunurilor, iar dvs si fratele 3/8 (adica 3/16 fiecare).
Dacă refuzați să semnati, ceilalți moștenitori vor fi nevoiți să deschidă o acțiune pentru dezbaterea succesiunii pe cale judecătorească, urmând să fiți citat in instanta.
Care e motivul refuzului dvs?
Notarul nu hotaraste ci stabileste cotele ce se cuvin din succesiunea defunctului.In cazul in care nu semnati succesiunea se va dezbate in instanta dvs urmand sa fiti obligat la plata cheltuielilor de judecata
Din câte știu eu notarul ia cerut mamei mele actele de la proprietăți. Iar ea a dus o parte din acte ( casă și apartamente) fără actele de la pământ și păduri. Ce se întâmplă cu acestea din urmă?
Nu se intampla nimic.
Se va dezbate succesiunea numai pentru bunurile pentru care s-au prezentat actele de proprietate.
Pentru celelalte, daca si cand se va dori, va veti adresa aceluiasi birou notarial pentru un certificat de mostenitor suplimentar.

Daca sunteti atat de suspiscios, n-ar strica sa va prezentati la notar si sa ii adresati personal toate aceste intrebari.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Februarie 2018
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire IONEL1964 IONEL1964 Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea problema: Socrii mei (decedati) au avut impreuna doi copii , sotia mea si inca un baiat , care la varsta de ... (vezi toată discuția)
Ce fel de adoptie s-a facut? abby abby O persoana a fost adoptata dupa ce a implinit 14 ani , de care fratele tatalui firesc , in anul 1957 . A ramas valabil certificatul de nastere al adoptatului ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog mult sa ma ajutati si sa ma indrumati in situatia ... Euroinvest Euroinvest Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati si sa ma indrumati in situatia pe care o voi relata. Santem cinci frati (toti adulti,unii dintre noi cu copii),nascuti ... (vezi toată discuția)