Bună ziua.
Vă deranjez cu două întrebări.
Am 40 ani și sunt înfiat în familie de la 8 ani, ambii părinți sunt adoptivi. La 10 ani de la înfiere părinții adoptivi au avut un băiat, care îmi este frate vitreg. Cu 5 ani in urmă tatăl adoptiv a decedat. Bunurile dobândite ( 2 apartamente, 1 casă și 1 mașină) au fost pe numele ambilor părinți. Cum se împart bunurile în acest caz și care sunt pașii care trebuie urmați?
Pe mine m-au chemat la notar public să îmi spună ce cotă parte îmi revine și să semnez. Are notarul public dreptul să hotărască acest lucru?
Ce se întâmplă dacă refuz să semnez? Mulțumesc.
Da, notarul public stabilește cota ce revine fiecărui moștenitor, conform Codului civil.
Soțul supraviețuitor va avea 5/8 din totalitatea bunurilor, iar dvs si fratele 3/8 (adica 3/16 fiecare).
Dacă refuzați să semnati, ceilalți moștenitori vor fi nevoiți să deschidă o acțiune pentru dezbaterea succesiunii pe cale judecătorească, urmând să fiți citat in instanta.
Care e motivul refuzului dvs?
Notarul nu hotaraste ci stabileste cotele ce se cuvin din succesiunea defunctului.In cazul in care nu semnati succesiunea se va dezbate in instanta dvs urmand sa fiti obligat la plata cheltuielilor de judecata
Din câte știu eu notarul ia cerut mamei mele actele de la proprietăți. Iar ea a dus o parte din acte ( casă și apartamente) fără actele de la pământ și păduri. Ce se întâmplă cu acestea din urmă?
Nu se intampla nimic.
Se va dezbate succesiunea numai pentru bunurile pentru care s-au prezentat actele de proprietate.
Pentru celelalte, daca si cand se va dori, va veti adresa aceluiasi birou notarial pentru un certificat de mostenitor suplimentar.
Daca sunteti atat de suspiscios, n-ar strica sa va prezentati la notar si sa ii adresati personal toate aceste intrebari.
Mostenire
IONEL1964
Buna ziua,
Va supun atentiei urmatoarea problema:
Socrii mei (decedati) au avut impreuna doi copii , sotia mea si inca un baiat , care la varsta de ... (vezi toată discuția)