avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort formal
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort formal

Buna dimineata,ziua,seara -in functie de ora la care cititi acest mesaj !
Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez in urm. situatie: sotul meu mai are din prima lui casnicie doi copii-acum majori.Dorinta sotului este de a-i ramane fiicei noastre de 15 ani tot ce am realizat impreuna in cei 18 ani de casnicie.La sfatul unui avocat am inaintat actele de divort,unde sotul renunta la tot in favoarea mea,eu pastrez numele si traim in concubinaj.Sfatul avocatului a fost sa nu inaintam actele la starea civila,astfel nu aparem nicaieri divortati, nu trebuie sa schimbam buletinele,nu trebuie sa il iau in spatiu etc. Intrebarea,rugamintea mea este sa-mi spuneti;e legal? Ma poate afecta cumva daca nu finalizam actele respective ? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters93741 , utilizator 17:32, 22 Octombrie 2009
cea mai buna solutie ar fi incheierea unui contract de intretinere cu fiica dvs .
contractul de vanzare-cumparare va putea fi atacat de copiii sotului din casatoria anterioara . ( la partea sa din acest imobil ar avea dreptul legal si acei copii si ei vor putea invoca astfel reductiunea )
In practica, cea mai frecvent intalnita solutie pentru excluderea unor mostenitori (de obicei frati intre ei), este ca parintele sa incheie un act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere intre el si copilul preferat, pentru bunul/bunurile imobile (case, terenuri, fiindca aceste reprezinta de obicei miza mostenirii).
In mare, fiica dvs. ar deveni proprietara cotei parte din casa ce apartine sotului (sau a bunului in tot, daca e tot al sotului), contra intretinerii lui pe durata vietii, si a suportarii cheltuielilor ocazionate de deces.
O vanzare fara aceasta clauza este "mai anulabila" in instanta, intrucat poate fi declarata fictiva mai usor decat cea cu intretinere (evident, fata de 15 ani nu are bani sa achite imobilul). Si clauza de intretinere este posibil sa fie atacata in instanta de mostenitorii frudati, insa cu sanse mai mici de reusita...
Avocatul dvs. ar trebui sa va poata indruma in acest sens, sau putei apela la un notar (oricum acetle se fac la notar).

Din categoria contraargumente la divort: nici fostul sotul nu va va putea mosteni pe dvs., la o adica...
Si, daca tot analizati aspecte de genul acesta (nu vreau sa fiu macabru, din contra), sa stiti ca fratii vitregi ai fetei dvs. o pot mosteni pe ea, daca nu are copii sau testament (scenariu: divortati, decedati dvs., ramane totul fetei care nu are copii, ea decedeaza, iar fratii ei vor mosteni ceea ce ati vrut sa nu primeasca de la bun inceput, in dauna tatalui si a sotului ei - daca va avea). Stiu ca este devreme si greu sa va ganditi la asta, insa va atrag atentia tocmai pentru ca imi pareti hotarati sa faceti totul cum trebuie, si sa va protejati unii pe ceilalti.
In plus, o alternativa prin care sa reduceti la minimul legal drepturile celorlalti copii ai sotului, intr-un mod si mai inatacabil, este ca sotul sa faca un testament in favoarea fiicei. Fratii vor primi atunci doar un minim garantat de lege.
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2009
smeagull, utilizator
Multumesc din suflet tuturor celor care mi-au raspuns !
Tin sa mentionez ca ieri,21.10.09, abia am depus actele de divort, prima infatisare fiind la 12.01.2010. Sper sa ma ajutati sa iau decizia corecta ,legala !
Sotul meu a preferat varianta -divort-tranzactie-partaj in favoarea mea,deoarece am inteles ca testamentul,actul de intretinere cu clauze sunt atacabile iar contractul de vz-cumparare poate fi facut abia dupa ce implineste fiica noastra 18 ani.Tot avocatul nostru ne-a spus ca ne putem casatori legitim din nou ,bunurile noastre figurand atunci ca si bunuri proprii ale mele .
Pentru a nu fi catalogata o fiinta fara suflet as vrea sa mentionez ca suntem in relatii bune cu acei copii, ca tatal lor le-a lasat lor absolut tot cand s-a despartit de fosta sotie(cu mult inainte de a ma cunoaste)si ca le-am fost alaturi de cate ori au avut nevoie fizic,financiar ..
Va doresc tuturor sanatate si liniste sufleteasca !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament sau acte vanzare cumparare ditualina ditualina sot si sotie .. sotul este pe moarte .. au pe numele lor 2 case .. teoretic bunuri comune in timpul casatoriei sotia are si o fiica dinaintea casatorie care ... (vezi toată discuția)
Mostenitor legal Dora_angel Dora_angel Buna ziua. Intrebarea mea este legata de modul in care ma pot asigura ca tot ceea ce ne apartine, mie si sotului meu, va fi mostenit integral de copilul din ... (vezi toată discuția)
Mostenire inatacabila freeanifer freeanifer Buna ziua, Vreau sa las impreuna cu sotia , ca mostenire , toate bunurile pe care le posed , apartament , masina etc numai uneia din cele 2 fiice majore pe ... (vezi toată discuția)