Buna dimineata. In conditiile in care o persoana x ,inregistreaza la politie niste plangeri penale ,acesta nu este petentul plangerilor. X inregistreaza plangerile penale ,in numele unor petenti fara a fi formulate de acestia, fara stirea si acordul acestora .Urmarea este ca, in cursul urmarii penale petentii plangerilor inregistrate de x fiind audiati ca parti vatamate, declara ca nu au cunostinta de aceste plangeri,nu si le insusec,nu le recunosc. intrebare: 1. - Cum poate fi calificata/denumita aceasta fapta savarsita de persoana x care a inregistrat plangerile penale in CP ? 2. - Se poate face plangere penala impotriva persoanei x ,de catre presupusul invinuit reclamat in aceste plangeri si urmarit penal datorita acestor plangeri penale ? 3. - Cum poate fi calificata instrumentarea dosarului de catre organul judiciar,avand in vedere ca a efectuat urmarirea penala , a fost dispusa punerea in miscare a actiunii penale impotriva presupusului invinuit,in anul 2015 pentru aceste plangeri penale,iar petentii acestor plangeri au fost audiati ca parti vatamate ulterior,in anul 2017.Toti acesti petenti ai plangerilor au declarat ca nu-si insusesc aceste plangeri,fiind depuse de persoana x ? 4. - Poate fi tras la raspundere organul de urmarire penala,deoarece a dispus punerea in miscare a actiunii penale, fara a administra intregul probatoriu,respectiv fara a audia petentii plangerilor? 5.- Daca in final dupa 3 ani de zile de urmarire penala impotriva presupusului vinovat, avand in tot acest timp si calitatea de inculpat, se claseaza dosarul intrucat fapta nu exista,ce se poate intreprinde impotriva organului de urmarire penala pentru ca a efectuat audierea petentilor plangerilor atat de tarziu,si o persoana nevinovata a fost inculpat si urmarit penal toti cesti ani? Multumesc frumos.
Buna ziua,
Referitor la prima intrebare, fapta persoanei X poate fi calificata ca fals in declaratii prevazuta de art.326 C.Pen, daca aceasta a falsificat si semnatura persoanelor vatamate se poate retine infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata prevazuta de art.322. De asemenea, se poate retine in sarcina acestuia si infractiunea de inducere in eroare a organelor judiciare prevazute de art. 268 C.pen, in situatia in care acesta a cunoscut faptul ca plangerea este nereala.
Cu privire la organul de urmarire penala, acesta poate fi tras la raspundere penala potrivit art.283, in situatia in care acesta a pus in miscare actiunea penala, stiind ca persoana in cauza este nevinovata.
Mai mult decat atat, persoana in cauza poate beneficia de dispozitiile privitoare la procedura repararii pagubei materiale sau a daunei morale in caz de eroare judiciara sau in caz de privare nelegala de libertate, in situatia in care sunt indeplinite conditiile prev. de art,538-539 Cod procedura penala.
Av. Oana Beldie