avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare de viata
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare de viata

Buna ziua!Acum 6 luni am facut un credit de 5500 lei pe o perioada de 4 ani la un ifn.Dupa 6 luni am achitat in avans acest credit.In soldul principal al creditului a fost adaugata suma de 1200lei reprezantant aceasta asigurare,de care nici macar nu am fost instiintat la semnarea contractului.Acum intrebarea mea este daca am platit dupa 6 luni in avans creditul inclusiv toata asigurarea care era pentru 4 ani sami revina banii de asigurare pe 3 ani si jumatate cat a ramas din asigurare.Exista vreo sansa sa-mi recuperz diferenta de bani,si daca exista vreo lege in acest sens.Astp un raspuns.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: hili , utilizator 18:35, 6 Martie 2018
mutumesc mult!
Mai am o singura intrebare.Am mai avut multe rate la banci,dar in cea ce priveste asigurarea este cu totul diferit,fata de acest ifn tbi.Va dau un exemplu am avut la o banca un credit tot cu o asigurare,la achitarea creditului inainte de termen miam primit banii din ce a mai ramas din asigurare.Acum va intreb pe dvs,aceste asigurari difera dela o banca la alta,de-la un ifn la altul?Legile le pot face fiecare cum considera ei.Exista vre-o lege care care impune anumite conditii in cea ce priveste asigurarile?Sau fiecare aplica legile cum vor muschii lor,Astp un raspuns.Va multumesc anticipat!
Buna ziua,

Asigurarile de viata sunt asigurari facultative, care se incheie cu acordul partilor. Sunt multe produse de asigurare de viata si fiecare asigurator are propriile conditii de asigurare.

Daca ati semnat contractul de asigurare ar fi trebuit sa luati la cunostinta de clauzele contractuale.

In ceeace priveste incheierea asigurarii de catre IFN-ul respectiv, probabil ca acesta functioneaza ca agent subordonat al unei companii de asigurari (activitate de bancassurance). Produsul de asigurare apartine companiei de asigurari.

Exista Legea nr. 237/ 2015

Art. 108 Informaţiile prezentate potenţialilor asiguraţi - asigurări de viaţă
"(2) În ceea ce priveşte contractul de asigurare, asigurătorul comunică potenţialilor contractanți următoarele:
a) descrierea fiecărei opțiuni contractuale și a fiecărui beneficiu;
b) durata contractului;
c) modalităţile de încetare a contractului;
d) modalităţile şi termenele de plată a primelor;
e) metoda de calculare şi de distribuire a beneficiilor;
f) valoarea de răscumpărare totală a sumelor asigurate reduse şi a nivelului până la care acestea sunt garantate;
..
i) modalităţile de aplicare a clauzei privind renunţarea la contract fără penalizări;
..
l) legea aplicabilă contractului în cazul în care părțile nu au libertatea de alegere; faptul că părțile au libertatea de a alege legea aplicabilă, precum și, în acest caz, legea pe care asigurătorul își propune să o aleagă;"


Art. 109 Modalități de renunțare la contract -asigurări de viaţă:
"(1) Clauza privind renunţarea la contract fără penalizări prevede o perioadă de 20 de zile de la data la care contractantul este informat de încheierea contractului, în care acesta poate înainta un preaviz de renunțare la contract, moment în care încetează orice obligaţie viitoare prevăzută de contract.
(2) În situaţia menţionată la alin. (1), se respectă condiţiile de renunțare prevăzute de legea aplicabilă contractului.
(3) Prevederile menţionate la alin. (1) nu se aplică în cazul în care contractul are o durată de până la 6 luni."
Va multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rambursand anticipat tot creditul ramas am sansa sa recuperez platile facute pentru asigurare? relav_2010 relav_2010 Am in vedere posibilitatea rambursarii anticipate a intregii sume datorate in acest moment unei banci (am platit 3 ani pana in prezent, creditul fiind ... (vezi toată discuția)
Polita asigurare apartament dubla miky_28 miky_28 Buna ziua,va scriu in speranta ca cineva va sti sa imi dea un raspuns la problema mea.In anul 2007 am cumparat un apartament prin credit ipotecar,asigurarea ... (vezi toată discuția)
Neconcordanta intre procentul primei de asigurare viata din contractul de credit si procentul din graficul de rambursare mac2010 mac2010 In contractul de credit Prima Casa cu o banca, la Asigurare de viata se precizeaza ca prima de asigurare lunara se calculeaza ca procent de 0.029% la soldul ... (vezi toată discuția)