avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum mi se poate recunoaste faptul ca am lucrat in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum mi se poate recunoaste faptul ca am lucrat in grupa I de munca

In perioadele:01.09.1980-27.09.1980 si 06.04.1981-15.07.1983 am lucrat ca inginer in sectia Forja la IUS Brasov(dupa cum este trecut si in cartea de munca).In vederea intocmirii dosarului de pensie,am cerut in 17.01.2018 la SC IUS SA Brasov o adeverinta in care sa fie precizata vechimea in grupa I de munca pentru perioadele de mai sus.Mi s-a raspuns ca nu au gasit in arhiva nici un document care sa ateste incadrarea mea intr-o grupa superioara de munca(desi am lucrat in forja).In acea perioada am lucrat cu o serie de colegi din care cel putin 2 s-au pensionat beneficiind de avantajele incadrarii in grupa I de munca.Ce pasi trebuie sa urmez ca sa obtin drepturile care mi se cuvin?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:08, 4 Martie 2018
Buna ziua,
Daca nu va emit acea adeverinta va trebui sa-i actionati in instanta.
Pentru a beneficia de grupa de munca, firma trebuie sa detina documente intocmite conform prevederilor Ord. MMPS nr. 50/ 1990 completat la 31.08.1994, sa fi obtinut avizul ITM pentru locuri de munca/ posturi de lucru/ meserii incadrate in grupa de munca, sa se fi emis la nivelul firmei document de nominalizare lucratori pe locuri de munca incadrate in grupa de munca/ sa existe mentiuni in carnetele de munca, legat de grupa de munca acordata.
Un prim pas este sa identificati in ordin, anexa 1, poz. care sa aminteasca de sectia de forja IUS Brasov (o solutie ar fi sa intrebati colegii, ce scria pe adeverinta acestora) si sa resolicitati firmei, in scris, cu nr. de inregistrare/ data, emiterea unei adeverinte conform anexei 14 din HG nr.257/ 2o11 cu modificarile si completarile ulterioare.
Puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei, daca nu primiti adeverinta si sa solicitati instantei sa aprobe efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specializarea protectia muncii.
Puteti invoca in actiunea dvs si Decizia ICCJ nr. 9/2016 privind examinarea recursului în interesul legii formulat de către Colegiul de conducere al Curţii de Apel Constanţa cu privire la încadrarea în grupa I şi a II-a de muncă a activităţii desfăşurate anterior datei de 1 aprilie 2001, publicata Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 891 din 8 noiembrie 2016
[ link extern ]

Înalta Curte a considerat că se impune admiterea recursului, pronunţând următoarea soluţie:
„Admite recursul în interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Constanţa şi, pe cale de consecinţă, stabileşte că:

În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor pct. 6-8 şi 12 din Ordinul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale nr. 50/1990, instanţele de judecată au posibilitatea analizării şi constatării pe cale judiciară, ulterior abrogării acestui act normativ, a încadrării muncii prestate în perioada 18 martie 1969-1 aprilie 2001, după caz, în grupele I sau II de muncă”.""
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerecunoasterea grupei de munca CoceaCorneliu CoceaCorneliu Am fost angajat la o turnatorie de feroase ca inginer, in perioada 19.08 1985 - 1.05. 1988. In cartea de munca am incadrarea la clasa 21, gr. B. Am fost la ... (vezi toată discuția)
Vesti bune pentru pensionarii care au lucrat in grupa i si ii de munca POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE [b]RIL admis ref. încadrarea în grupele de muncă potrivit Ordinului Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale nr. 50/ 1990[/b] În şedinţa din 16 mai ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am lucrat timp de 8 ani ca acumulatorist auto, la ... reli.dragan@yahoo.com reli.dragan@yahoo.com Bună ziua, Am lucrat timp de 8 ani ca acumulatorist auto, la atelierul de acumulatori din cadrul Auto Cobălcescu. Lucram cu acid sulfuric și plumb ... (vezi toată discuția)