avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau sa deschid proces de calomnie unei rude
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau sa deschid proces de calomnie unei rude

Buna ziua,

Vreau sa deschid un proces civil de calomnie unei rude care mi-a adus jigniri si injurii. Vreau sa precizez ca am o inregistrare audio si martor a fost doar mama mea.
De asemenea mama mea a fost martor la o discutie intre ruda respectiva si 2 avocati in care ruda respectiva imi aduce jigniri spunand ca sunt un "maidanez".

Va rog sa imi spuneti ce sanse am de a obtine despagubiri si daca exista pe forum un avocat care doreste sa ma reprezinte in proces.
Sunt din Bucuresti.

Multumesc in avans pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 16:03, 5 Martie 2018
Din cate stiu eu, insulta si calomnia nu mai sunt fapte incriminte de lega penala (adica nu mai constituie infractiuni). Aveti insa la dispozitie o actiune civila in despagubiri pentru incalcarea demnitatii ca si valoare umana ocrotita prin art 252 cod civil. Acolo aveti dreptul sa solicitati reparatie pentru prejudiciul nepatrimonial pe care l-ati suferit (art 253) celui care se face vinovat, in termen de 3 ani de la data faptei. Actiunea se timbreaza la valoarea pretentiilor
Pentru a exista despagubiri este nevoie sa existe prejudiciu, pentru ca despagubirile sunt o forma de reparatie pentru fapta ilicita vatamatoare. In ce consta prejudiciul suferit?
Prejudiciul este defaimarea mea in fata mamei mele pe care o sustin finainciar si psihologic.
De-a lungul timpului "paratul" a adus mult prea multe injurii la adresa mea si a mamei mele. De data asta vreau sa stiu daca pot sa il fac sa plateasca avand in vedere dovezile audio.
Daca dvs sunteti o persoana faimoasa si daca defaimarea ar fi fost colportata spre anumite medii dedicate faimei dvs, poate ca ati fi putut justifica un prejudiciu. Altfel, nu cred sa aveti vreo sansa sa obtineti ceva. Desigur, este dreptul dvs sa apelati la un avocat si sa mai cheltuiti niste bani.
Multumesc pentru raspuns!
Atunci sa inteleg ca pot sa il injur si eu la randul meu fara sa existe riscul sa pierd vreodata un proces civil de calomnie?

Nici ruda care imi cauzeaza probleme nu este o persoana faimoasa.

Alte discuții în legătură

Defăimare pe rețele de socializare. Îl pot acționa în instanță pe făptaș pentru că ne-a făcut de râs? Adrianos113 Adrianos113 Buna. Eu si cu logodnica mea am locuit intr-o chirie la care am fost nevoiti sa renuntam din cauza mutarii locului de munca in alt judet, iar proprietarul in ... (vezi toată discuția)
Tulburarea linistii si ordinii publice - fapta nu exista daca e in spatiu privat? Raisa203 Raisa203 Buna ziua! Am o nelamurire.. Matusa mea are un conflict cu un vecin care, pe fondul consumului de bauturi alcoolice, ii jigneste/agreseaza verbal famlilia, ... (vezi toată discuția)
Calomnia si defimarea; ce se poate imputa faptuitorului ? ToaderMihaelaCristina ToaderMihaelaCristina Buna ziua. Am fost hartuita timp de 7 zile de catre o persoana; pentru acestea exista dovezi si martori si a fost inaintat dosar penal de catre avocatul care ... (vezi toată discuția)