avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiunea în cazul decesului unuia dintre soți ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiunea în cazul decesului unuia dintre soți când ambii locuiesc în străinătate, iar rudele de gradul 1, 2 și 3 in România. Au rudele drept de moștenire?

Soțul meu și cu mine avem dubla cetățenie romano-americana și de 25 de ani locuim în străinătate.In cazul in care unul din noi decedează, rudele celuilalt au dreptul la succesiune asupra bunurilor mobile și imobile dobândite de noi in timpul căsătoriei?În prezent locuim in Europa dar nu într-o țară din UE.Nu avem copii.
Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:51, 7 Martie 2018
Buna ziua,
Conform legilor romane DA!
Depinde ce lege se aplica succesiunii.
Sunt multe variante.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Martie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteți face testamente reciproce. Puteți alege legea aplicabilă succesiunii...
Altfel spus, dacă nu faceți nimic și doar așteptați să vedeți care pleacă primul, atunci rudele care vor moșteni alături de supraviețuitor vor fi ... cele care vor mai fi (cine le-ar putea ști?)

De regulă, moștenirea este supusă legii statului pe teritoriul căruia defunctul a avut la data morții, reședința obișnuită. Astăzi sunteți undeva în Europa. Mâine vă vedeți cam tot pe acolo? Statul în care locuiți acum cunoaște/reglementeză rezerva succesorală?

Presupunând că ați alege legea română (legea statului a cărui cetățenie o aveți) care ar fi acele rude de gradul 1 la care v-ați referit în titlul topicului? Înțeleg că nu aveți copii ... împreună. Aveți cumva ... separat? Rudenia de gradul 1 este între părinți și copii. V-ați referit la părinții dvs./ai fiecăruia? Alte rude de gradul 1 în afară de părinți și copii nu mai există. Iar frații și surorile (rude de gradul 2) ori nepoții de frate/soră (rude de gradul 3) pot fi dezmoșteniți.

Din expresia „de 25 de ani locuim în străinătate” se înțelege că ați avea cam tot atâția ani de căsnicie, cel puțin. Caz în care părinții dvs. (moștenitori rezervatari după legea română) nu-mi rezultă că ar mai fi la prima tinerețe. Și chiar de s-ar întâmpla să mai existe după ce dvs. nu veți mai fi, este puțin probabil ca un părinte să nu respecte voința copilului său care ar scrie un testament (act de ultimă voință).

Pare că un testament ar rezolva unele dintre grijile dvs. (Pare - findcă am luat-o pe ghicite, ceea ce nu este ok. În fapt, soluția ar trebui căutată plecând de la motivația internă care v-a determinat să adresați întrebarea.)
Ultima modificare: Miercuri, 7 Martie 2018
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dacă mama mea s-a recăsătorit legal cu un alt bărbat iar ... FabianOnel FabianOnel Dacă mama mea s-a recăsătorit legal cu un alt bărbat iar mama a murit după 6 ani de la căsătorie, eu și fratele meu, avem dreptul la averea lăsată de ... (vezi toată discuția)
Testament persoana fara urmasi si parinti decedati ma_ria ma_ria Buna ziua, sunt necunoscatoare in ce priveste variantele testamentare/mostenire: daca o persoana nu are urmasi si parintii ei sunt decedati, cine vine la ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire miliuta miliuta Ce motive pot exista pentru a nu mai avea drepturi intr-un testament fiind in prima linie testamentara .Se pot ataca aceste motive ?Cum ?Multumesc (vezi toată discuția)