avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul la munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul la munca

Ce art. dinConstitutie garantează (se refera) la dreptul la munca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:21, 8 Martie 2018
art. 41
Constituția României
Art. 41 – Munca şi protecţia socială a muncii
(1) Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă.
(2) Salariaţii au dreptul la măsuri de protecţie socială. Acestea privesc securitatea şi sănătatea salariaţilor, regimul de muncă al femeilor şi al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe ţară, repausul săptămânal, concediul de odihnă plătit, prestarea muncii în condiţii deosebite sau speciale, formarea profesională, precum şi alte situaţii specifice, stabilite prin lege.
(3) Durata normală a zilei de lucru este, în medie, de cel mult 8 ore.
(4) La muncă egală, femeile au salariu egal cu bărbaţii.
(5) Dreptul la negocieri colective în materie de muncă şi caracterul obligatoriu al convenţiilor colective sunt garantate.


Codul Muncii
art.3
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca obligatoriu pe x ani ! r.cosmin r.cosmin Buna ziua, In legatura cu un contract de munca la o firma privata. S-a inmanat o foaie cu o declaratie privind obligativitatea de a ramane angajat al firmei ... (vezi toată discuția)
Salarizare jacquelline jacquelline O societate A este administrator unic la o alta societate B. O parte din personalul societatii A presteaza diverse servicii catre societatea B (de exemplu ... (vezi toată discuția)
Suspendare somaj vulturu39 vulturu39 Conform Constitutiei, art.41, \"Munca si protectia socialã a muncii\", aliniat 1, \"(1) Dreptul la muncã nu poate fi îngrãdit. Alegerea ... (vezi toată discuția)