In cazul in care unitatea refuza sau tergiverseaza incheirea contractului colectiv de munca(in unitate avem de peste 4 ani sindicat reprezentativ si afiliat la federatie nationala,exista contract colectiv pe ramura la care sindicatul nostru este parte)la ce contract colectiv ne putem raporta DREPTURILE ? Unitatea face slalom prin toata legislatia muncii sa acorde drepturi cat mai mici si unde nu-i convine nici asa inventeaza reguli ca-i criza frate!!
In aceste conditii putem invoca in instanta contractul pe ramura in obtinerea drepturilor ce nu s-au acordat conform lui?
UNITATEA NU RECUNOASTE ACEST CONTRACT PE MOTIV CA NU A SEMNAT NIMIC VIZAVI DE ACESTA CHIAR DACA CODUL CAEN NE DUCE LA ACEASTA RAMURA A ECONOMIEI.
Lider sindicat.
Cititi mai cu atentie subiectul onorata domnita viorica gala...asa cum se intelege ca a facut domnita Gabriela Chi...careia ii multumesc pentru pentru atentie. Este vorba despre Contractul Colectiv de Munca Unic pe Ramura Industriei Materialelor de Constructii pe anii 2008-2010,inregistrat la Ministerul Muncii,Familiei si Egalitatii de Sanse, cu nr.47019 din01.08.2008 siaparut in M.O. semnat de Federatia Patronala din Industria Materialelor de Constructii si Federatia Generala a Sindicatelor Familia din a carei componenta face parte si sindicatul nostru.Conducerea S.C.SOMACO CONSTRUCT S.R.L( caci despre ea este vorba)nu recunoaste acest contract desi conform cod CAEN facem parte din aceasta ramura.
1. Daca angajtorul nu recunoaste un CCM al ramurii de care apartine (chiar daca nu a semnat acest CCM), este problema lui.
2. Colegii mei v-au recomandat sa cereti sprijinul federatiei sindicale din care faceti parte si/sau sa actionati in instanta pe angajator.
3. Fiindca aveti sindicat legal, aveti si parghii legale de a forta pe angajator sa respecte CCM pe ramura (Legea sindicatelor, Legea conflictelor de munca).
Domnule Rosu Gh, constat ca a fost o neintelegere. In ceea ce priveste aprecierile, nu pot decat sa ma bucur daca am reusit sa va fiu de ajutor. Cu stima, Gabriela Chirazof
Domnule Rosu Gh., am urmarit subiectul si cred ca toti cei care v-au raspuns au vrut sa va ajute, dar dvs. sunteti lider de sindicat nu?........, am mai intalnit.
In capitolul dispozitii finale scrie clar cine beneficiaza de prevederile contractului respectiv - Art. 113. - (1) De prevederile prezentului contract beneficiază salariaţii din societăţile comerciale nominalizate de federaţia sindicală şi patronală semnatare, conform art. 13 alin. (1) din Legea nr. 130/1996.
(2) Unităţile unde se vor aplica prevederile contractelor colective de muncă se stabilesc de federaţia patronală PATROMAT şi federaţia sindicală FAMILIA.
Nu va mai atasez si LISTA SOCIETÃŢILOR COMERCIALE ªI A SINDICATELOR care beneficiază de prevederile contractului colectiv de muncă unic la nivelul Ramurii Industriei Materialelor de Construcţii.
Nu am dorit sa supar pe nimeni dar constat ca deja am facut-o.Daca participam la o discutie pe forum inteleg sa analizam foarte atent subiectul expus pentru a folosi si altora si totodata sa ne asumam si greselile.Exista doua persoane participante care au luat-o "alaturea de subiect".Daca citim intreaga discutie ne vom da seama care sunt.Le recomand sa citeasca cu atentie Decizia Curtii Constitutionale nr.511/15.06.2006. VA MULTUMESC TUTUROR PENTRU PARTICIPARE SI-MI CER SCUZE DACA AM DERANJAT PE CINEVA.
Ccm nivel ramura
gentilom
La o firma care are ca obiect de activitate transportul pe apa(maritim si fluvial) dar care intre timp a vandut navele maritime si a ramas doar cu cele ... (vezi toată discuția)