avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare imobil de catre persoana fara discernamant
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare imobil de catre persoana fara discernamant

Bună ziua!Mătușa mea a dobândit imobilul în care locuiese în urma testamentului făcut cu soțul decedat (testament reciproc intre soti)doar ca ea ,este incadrata cu handicap grav mintal.Ce este de făcut ca ea sa poată împuternici pe cineva sa poată vinde apartamentul?

Ultima modificare: Duminică, 11 Martie 2018
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 13:14, 11 Martie 2018
Buna seara,
pe4ntru orice actiune a acesteia va trebui sa se instituie curatela.
Trebuie dezbatuta apoi succesiunea de pe sot chemand la succesiune ceilalti mostenitori sezinari.
Dupa aceia se intabuleaza dreptul de proprietate si se vinde imobilul in locul persoanei cu probleme mentale, semnand curatorul.

Mikele777 a scris:

Bună ziua!Mătușa mea a dobândit imobilul în care locuiese în urma testamentului făcut cu soțul decedat (testament reciproc intre soti)doar ca ea ,este incadrata cu handicap grav mintal.Ce este de făcut ca ea sa poată împuternici pe cineva sa poată vinde apartamentul?

Buna ziua,
In primul rand aceasta va trebui sa aiba un curator, avand in vedere ca nu are discernamant.
Exista posibilitatea numirii unui curator numai pentru dezbaterea succesiunii, de catre Autoritatea Tutelara. Si apoi pentru vindere va trebui numit un tutore de catre instanta.
Cel mai bine si mai econmic ar fi ca inca de la inceput sa fie numit un tutore de catre instanta. Asa se va putea dezbate si succesiunea si apoi acesta va putea vinde.
Dar, trebuie sa stiti ca oricare procedura o veti adopta, la momentul vanzarii, trebuie acordul Autoritatii Tutelare, deoarece tutorele numit are voie doar sa administreze bunurile persoanei, Le poate vinde numai motivat temeinic.
Vă mulțumesc!
Mai intai,trebuie pusa sub interdictie judecatoreasca[art.164(1)NCC] si apoi, prin hotararea de punere sub interdicite,instanta de tutela numeste de indata un tutore pentru ocrotirea celui pus sub intredictie judecatoreasca.[Art.170 NCC]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curatela. obtinerea curatelei nicu001 nicu001 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat in vederea obtinerii curatelei pentru o persoana majora - 24 ani, cu diagnostic de \\"retardare ... (vezi toată discuția)
Curatela mihaicalara mihaicalara M-am lovit de o problema. la dezbaterea succesiunii s-a instituit curatela unui minor intrucat tatal lui mostenitor de drept decedase. Problema a intervenit ... (vezi toată discuția)
Obtinera tutelei si curatelei pentr-o persoana adulta,alienata mintal(dementa mixa-alzheimer,gradul 1 de hadicaptor). paul101 paul101 Am inteles ca primul (si obligatoriu ?) pas este formularea unei cereri,catre Judecatoria de care apartine bolnavul, de punere a acesteia sub interdictie ... (vezi toată discuția)