In fapt nu am contract de livrare materii prime sau de lucrari cu o societate care imi datoreaza foarte multi bani pe facturi de materiale si avans lucrare (cont 411 si 407-daca nu ma insel ).Mentionez ca datoria e acceptata si insusita de catre societatea debitoare .Facturile neplatite sunt inca din 2008 .1.Daca nu am contract pot stabili la conciliere o suma de bani cu titlu de penalitati sa zicem 50% din suma datorata ,fara sa mai iau fiecare factura in parte ,cu acordul debitorului ? Rezista aceasta la un control fiscal ulterior ?
2.Sau trebuie sa iau obligatoriu fiecare factura in parte ca sa calculez majorari in functie de cat din ele s-a platit si care e ultima data cand s-a platit ?
3.Sau daca la conciliere debitorul accepta sa evaluam prejudiciul cauzat societatii mele la jumatate din suma datorata pe facturi ,acest prejudiciu se factureaza ca penalitati sau cum ?
4.Sunt purtatoare de tva penalitatile ?
Ideea e ca nu am chef sa pierd 500 de ani ca sa calculez penalitati mai ales ca debitorul e de acord ca mi-a creat prejudiciul ,eu vreau sa stabilesc o suma cu titlu de prejudiciu /penalitati si gata sa pot merge mai departe in instanta .
Va multumesc frumos pentru raspuns !
1. penalitatile de intarziere nu sunt purtatoare de TVA, insa venitul realizat din penalitati de intarziere este impozabil dpdv al impozitului pe profit nefiind inclus in categoria veniturilor neimpozabile prevazuta de art. 20 din codul fiscal.
2. desi nu sunt de specialitate jurist nu vad nici un impediment de a semna un acord de conciliere in care sa se consemneze si acordul debitorului de a plati penalitati retroactiv. in practica cele mai mari penalitati pe care le-am intalnit sunt de 1% pe zi dar eu nu as semna un contract cu penalitati atat de mari avand ca repere dobanda BNR de aprox. 10% pe an in ultima perioada si dobanda la bugetul statului de 0,1% pe zi de intarziere.
Am si eu o intrebare: O firma de tamplarie imi datoreaza penalitati ca nerespectarea contractului. Este corect ca din suma totala a contractului sa scoata tva si apoi sa calculeze penalitatile?
Penalitati
asaveid
La fundatia unde lucrez s-a emis o factura pentru un curs de formare, in anul 2007, fara a se specifica un termen de plata si fara un contract. Contravaloarea ... (vezi toată discuția)