avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Incheiere contract intretinere, intre bunic si unul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Incheiere contract intretinere, intre bunic si unul din nepoti fara stirea celorlalti doi

Buna ziua!
Suntem trei frati (2 surori si 1 frate). Bunica( pe linie paterna) locuia singura intr-o casa in oras. Fratele meu, dupa casatorie, neavand unde sa locuiasca, s-a mutat in casa bunicii. N-au putut convietui asa ca au locuit o vreme in chirie. In final au dus-o pe bunica la un centru de batrani iar ei s-au mutat in casa. In perioada aceea, am presupus (a negat tot timpul) ca fratele meu a incheiat cu bunica, un contract de intretinere urmand ca dupa deces, casa bunicii sa ramana lui. Confirmarea a venit cand, imediat dupa moartea bunicii, au inceput lucrarile de mansardare a casei. A trecut-o in contract pe sotia lui , care s-a ales astfel cu jumatate din casa bunicii. Asa ca, sora mea si cu mine am ramas fara nici o mostenire din partea bunicii.

Intrebarile mele sunt:
1. avea dreptul fratele meu sa incheie acel contract, in conditiile in care mai existau 2 mostenitori ai averii bunicii (tata era singur la parinti) care nu au fost instiintati in prealabil de acest lucru?
2. poate fi atacat de catre fratele meu, un contract de intretinere intre mine si mama, prin care dupa deces sa-mi ramana mie apartamentul parintilor ( asta, in incercarea de a ramane in familie ceva din mostenire), urmand ca dupa vanzare sa-i dau sorei mele jumatate ( nici una din noi nu o duce bine financiar)?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Crina70 , utilizator 11:51, 14 Martie 2018
1. Da.
2. Nu inteleg la ce vanzare va referiti?
Buna ziua!
- la punctul 1 inteleg ca a avut dreptul deci, nu mai poate fi atacat acel contract.
- referitor la intrebarea a 2-a, ideea era ca, in urma acelui contract de intretinere incheiat cu mama, fratele meu sa nu mai beneficieze de parte din casa parinteasca. Intentionam ca dupa decesul mamei sa vindem casa iar banii sa fie impartiti doar intre mine si sora mea.
La punctul 1, fratele nu a incheiat contractul de unul singur. Un contract de intretinere presupune vointa a doua parti (intretinut si intretinator) Iar daca bunica a dorit sa transmita bunul in schimbul intretinerii, in calitate de proprietar nu avea devoie de acordul sau permisiunea copiilor/nepotilor/altor persoane.
Ca si dvs daca aveti o casa, pe care maine vreti sa o vindeti, nu cred ca cereti voie copilului.
La punctul 2..contractul de intretinere este un contract oneros. Adica, iti dau casa, in schimbul intretinerii. Practic, este la fel ca o vanzare, doar ca "pretul" se achita sub forma prestarii intretinerii (care obligatie presupune niste cheltuieli pentru hrana, imbracaminte, incaltaminte,medicamente, asistenta medicala etc). Iar daca persoana intretinuta mai traieste vreo 30 de ani dupa incheierea contractului, va imaginati ca asigurarea celor necesare traiului nu a costat tocmai putin.
La decesul persoanei, intretinatorul devine proprietarul imobilului respectiv.
De atacat, fratele poate sa il atace, in virtutea libertatii fiecaruia de a se adresa justitiei.
Daca va avea sorti de izbanda...e partea a doua. Ar trebui sa probeze in instanta ca acel contract a fost de fapt o liberalitate (adica o donatie deghizata) si ca intretinerea de fapt nu s-a prestat.
Am inteles, multumesc si, o zi linistita va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vânzare casă moștenită către fiu. este o modalitate sigură de a transmite proprietatea, sau contractul poate fi atacat de către moștenitorul rezervatar, după decesul vânzătorului? cataleata cataleata Buna ziua, Tatal meu are grija de bunica ramasa in viata si de gospodaria acesteia,el fiind singurul mostenitor,fratele lui fiind infiat de strabunici. Eu ... (vezi toată discuția)
Actul de vanzare-cumparare poate fi declarat invalid? catalinbg23 catalinbg23 Salut.Sper ca puteti sa imi dati un sfat la problema mea. Problema mea este urmatoarea:momentan locuiesc in aceeasi casa cu bunicul meu(bunica a murit acum 6 ... (vezi toată discuția)
Intrare in posesie mostenire nicu4861 nicu4861 Buna ziua CAZ Familie cu doi copii Unul dintre parinti decedeaza si dupa el, la termenul stabilit se face succesiune. Parintele supravietuitor renunta in ... (vezi toată discuția)