avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturile angajatilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturile angajatilor

A-si cere ajutorul dumneavoastra in numele meu si a colegiilor mei .Suntem 14 soferi la o firma ,pana acum trei zile nu ne-am gandit si nici nu ne-am framintat cu gindul ca ce va fii soarta noastra.In contractul colectiv de munca avem 1500 ron salar negociat si platiti in acord.Deci cit lucram atit eram platit bine nu totdeauna am respectat ca un sofer nu are dreptul sa lucreze mai mult de 45 de ore pe saptamina dar asta se refera numai la condus nu si la incarcari -descarcari.La firma unde lucrez chiar tot mergea legal pina acum.Kilometri transformati dupa un tabel in ore industriale ca si inainte 1989 la autobaze si se platea fiecare ora.Aveam 3965 ron bruttul si luam 2750 net la 365 de ore prestate pentru firma si 9000 de kilometri.Acum in zilele trecute nu stim ce sa intimplat ne-au comunicat ca de luna viitoare salarul de incadrare 1250 de ron si nu ni se ia in considerare cite ore suntem pe drumuri ca numai la kilometrii vom fii platiti. 0,18 ron vom primi la kilometru si bani acestea impozati deci ca pe o Dacie Papuc net vom primi cca.0,126 ron pe kilometru si noi suntem incadrati la utilaje grele(TIR)de 40 de toneX-(.Noi orele astea deci cele 365 de ore le faceam in 28-29 de zile pe luna deci fara sambete si duminici.Sefii pretind tot programul ce a fost pentru bani acestea putin .Pe mine de exemplu ma afecteaza ce cca 800 ron pe luna .Ce avem de facut ca dupa ce stiu nu este legal sa ne plateasca dupa kilometri daca macar near plati orele suplimentare dar nici nu ne vor plati orele suplimentare si nici nu ne compeseaza cu zile libere si nici diurna nu vor sa ne dea.
Va multumesc anticipat
Driver X-(
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 22:42, 23 Octombrie 2009
Salariul de incdrare se modifica doar prin act aditional la contractul individual de munca pe care dvs ar trebui sa il semnati daca sunteti deacird. IN conditiile in care nu ati semnat un astfel de act, reducerea este ilegala si puteti face o sesizare la ITM la care se primeste raspuns in 30 de zile, dupa ce acestia vor efcetua un conmtrol la firma.
In ce priveste modul de plata, depinde cum si unde este stabilit acest mod. Daca exista un inscris in CCM sau ROI, atunci modificarea ar trebui sa insemne o schimbare a acestor documente interne, pentru care se cere si avizul Reprezentantilor salariatilor /sindicatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare DriverLaci DriverLaci Buna!Ajutatine va rugam cum sa procedam la firma unde lucram 14 soferi de o luna de zile nu ni se ia in considerare orele suplimentare nici nu le plateste ... (vezi toată discuția)
Salarizare soferi ncd1975 ncd1975 Buna ziua ,ma numesc iulian si momentan lucrez ca si sofer la o firma din cluj.Aactivitatea o desfasor in comunitate,aproximativ 4 saptamani pe comunitate,5 ... (vezi toată discuția)
Recuperare rest diurna Ioanichie Ioanichie Buna ziua.intrebare: imi mai pot recupera restul de diurna si restul de salar pe ultimi 6 ani?pe statul de plata care este in alb fara nici o stampila sau ... (vezi toată discuția)