avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reamenajare intr-un apartament din raza unui monument ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reamenajare intr-un apartament din raza unui monument istoric

Buna ziua.
Din noiembrie pana in prezent am desfasurat lucrari de reamenajare intr-un apartament (curatat pereti pana la beton si pus inapoi glet + vopsea, inlocuit usi, inlocuit gresie/faianta, inlocuit fire electrice.

In urma unei plangeri facute de o vecina, a urmat un control al celor de la politia locala pentru disciplina in constructie.

Constatarea lor nu a avut legatura cu plangerea primita. Se pare ca fapta noastra de renovare fara autorizatie de constructie intr-un apartament din raza unui monument istoric constituie infractiune (conform legii 50/1991 Art 11, (3))

Am semnat procesul verbal cu cele constatate de agenti si mi s-a spus ca se va deschide dosar si ca vom fi contactati sa ne prezentam la sectie sa dam declaratie pentru ce am facut.

In acelasi timp, agentul ne-a spus ca nu se ajunge mai departe decat chematul la sectie si declaratia. Ne-a spus ca au fost multe cazuri de oameni care au si modificat structura si nu au patit nimic, si ca noi am fi cei cu cel mai mic risc deoarece nu am afectat nimic.

Presupun ca nu ar fi ok sa ma culc pe o ureche. Ce sfat imi dati?

Exista vreun avocat care sa ma sfatuiasca cu ce sa fac mai departe?
Cel mai recent răspuns: capraruioan , utilizator 14:05, 16 Martie 2018
N-am stiut. In cazul asta sansele sunt minime, in zone urbane zona de protectie se intinde cam 200 metri fata de limitele de proprietate ale monumentului.
Adica in acest caz nu se mai pot renova locuintele sau ceea ce trebuie sa cerem, aprobarile sunt doar simple formalitati ? Nu pot sa cred ca nu pot sa se reabiliteze intreg blocul, aflat in preajma unui monument istoric, unde stim ce fel de lucrari si scule se folosesc. Ne tot dam dupa cires - sport national! Cunosc cladiri si monumente istorice aflate intr-o paragina totala. Acolo nu functioneaza Legea?
In fine, stiu din surse sigure ca daca vrei sa faci rau cuiva, care executa o constructie noua, trebuie executata o fundatie serioasa. Ei, daca vrei sa opresti lucrarile, arunci acolo niste cioburi (vestigii istorice), anunti autoritatile si 3 ani nu se mai poate face nimic. Se mai ung niste "osii" pe ici-pe colo si lucrarile se reiau. Interesele primeaza.
Ultima modificare: Vineri, 16 Martie 2018
Adam Grecu, utilizator
Nu va contrazic. Cei neprinsi functioneaza in continuare ca negustori cinstiti.
In ce priveste protectia monumentelor, e similar cu comunismul: Principiile fundamentale sunt laudabile, dar punerea lor in practica este lamentabila.
Din pacate faptul ca si altii au incalcat legea nu este o aparare valabila. Cel putin nu in instante

Cornelia Dayes a scris:

Nu va contrazic. Cei neprinsi functioneaza in continuare ca negustori cinstiti.
In ce priveste protectia monumentelor, e similar cu comunismul: Principiile fundamentale sunt laudabile, dar punerea lor in practica este lamentabila.
Din pacate faptul ca si altii au incalcat legea nu este o aparare valabila. Cel putin nu in instante

problema este ca noi nu stiam de partea cu monumentul istoric.
Am avut expert tehnic venit, am avut control de la ISC care stiau de monument, nimeni nu a zis nimic de autorizatie de constructie si de faptul ca sunt obligat sa o am din cauza monumentului.
Am demarat deja de anul trecut procedurile pt obtinerea unei autorizatii de constructie pentru balconul apartamentului, nu imi era greu sa mai fac una pentru amenajari

Insa nu stiam acest lucru. Nu stia nimeni ca acela era monument pana nu ne-a spus de la primarie (cand am depus pt autorizatie). Altfel nu stiam nici pana in ziua de astazi.

Singura aparare pe care o avem acum este o "mini expertiza" tehnica a unui expert tehnic autorizat care atesta faptul ca lucrarile nu au afectat si nu vor afecta structura de rezistenta a blocului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cladire de patrimoniu anaoi75 anaoi75 Am o ruda care locuieste intr-un apartament (si e proprietar al acelui apartament) dintr-o cladire de patrimoniu si in ultima vreme se confrunta cu o problema: ... (vezi toată discuția)
Contract comodat, denuntare, proces-verbal georgedr72 georgedr72 Buna seara!In data de 15.05.2014, in calitate de proprietar am semnat un contract de comodat, prin care imi imprumutam dreptul de folosinta asupra imobilului, ... (vezi toată discuția)
Inlocuire invelitoare cozzmyn86 cozzmyn86 Buna ziua, Sunt proprietarul unui imobil situat in zona de protectie arhitecturala Ploiesti. Deoarece avem probleme cu acoperisul vrem sa inlocuim ... (vezi toată discuția)