avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reluare activitate dupa CCC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reluare activitate dupa CCC

Buna ziua,

Urmeaza sa imi reiau activitatea ca urmare a finalizarii Concediului de Crestere Copil. Imi desafuram activitatea in cadrul unuei sociatati cu sediul in Bucuresti, dar care avea un punct de lucru la Brasov. In momentul de fata punctul de lucru de la Brasov s-a inchis, iar acum mi s-a spus ca in cazul in care doresc sa imi reiau activitatea sa merg la Bucuresti, intrucat postul meu de la Brasov s-a desfiintat. Imi este imposibil sa fac naveta la Bucuresti zilnic sa imi desfasor activitatea acolo, angajatorul stie acest lucru si ma determina sa imi dau demisia. In aceasta situatie sunt obligata sa merg la Bucuresti sa imi desfasor activitatea acolo? Exista posibilitatea sa primesc somaj daca s-a desfiintat punctul de lucru de la Brasov, unde imi desfasuram activitatea?
In aceasta situatie care sunt drepturile mele ca si angajat cu contract de munca suspendat si care sunt obligatiile angajatorului?

Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Joi, 15 Martie 2018
TudoritaS, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:15, 20 Martie 2018
Exista posibilitatea sa primiti somaj daca s-a desfiintat punctul de lucru de la Brasov si nu veti contesta decizia de concediere, chiar daca legea va mai protejeaza inca 6 luni de la data revenirii din CCC.
Va multumesc pentru raspunsul prompt.

Stiu ca legea ma protejeaza pana la 6 luni, dar anagajatorul doreste sa imi reiau activitatea la Bucuresti, deoarece la Brasov nu mai este fizic un loc unde sa imi desfasor activitate, ceea ce imi este imposibil.
Nu vor sa ma concedieze ci vor sa ma determine sa imi dau demisia, lucru care nu ma avantajeaza. Doresc sa iau macar indemnizatia de somaj.
In perioada de preaviz pentru somaj unde am obligatia conform legii sa imi desfasor activitatea, la sediul societatii sau la Brasov?

Multumesc.
Depinde de locul de munca oferit la revenirea din CCC.

Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent.
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns.

Angajatorul imi ofera acelasi post, dar la Bucuresti. Sunt obligata sa accept?
Conform contractului individual de munca locul desfasurarii activitatii era la Brasov. Imi este imposibil sa fac naveta de la Brasov la Bucuresti.
In acest caz, care sunt obligatiile angajatorului daca ma detaseaza? Imi asigura costurile de transport sau cazare?

Dvs aveti dreptul de a reveni , iar angajatorul obligatia sa va primeasca la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente.

In caz de detasare, conform art.46 alin.4 C.mun., salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, în conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintoarcere din ccc elenaelena35 elenaelena35 Buna ziua In data de 18.05.2014 trebuie sa ma intorc din CIG si am trimis angajatorului cerere de reintoarcere cu mentiunea sa mi se aduca la cunostinta noua ... (vezi toată discuția)
Punct de lucru inchis Larisa-Lory Larisa-Lory Buna ziua, As dori sa stiu in cazul in care firma la care trebuie sa revin din concedu crestere copil, isi inchide punctul de lucru la care mi-am ... (vezi toată discuția)
Inchiderea punctului de lucru in perioada de c.i.c si zile de concediu odihna ne luate POLoredana POLoredana Buna ziua!! In oct 2011,m-am angajat la o firma, care deschisese de curand un punct de lucru in Brasov,ei avand sediu central in Bucuresti.In aprilie 2013,am ... (vezi toată discuția)