avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Daune pentru pieton accidentat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Daune pentru pieton accidentat

Sotia a fost accidentata pe trecerea de pietoni de o masina care se deplasa cu viteza mica (asta a indus-o in eroare : parea ca va opri) dar de fapt soferul nu era atent, se pare ca se uita sau vorbea la telefon.

Accidentarea consta in luxatie de genunchi. Nu a existat internare in spital, dar este in concediu medical pe o perioada de 5 saptamini (acum se fac 3 saptamini de la accident si mai are concediu inca 2 saptamini). In mod sigur va mai dura recuperarea. Exista si riscul sa fie nevoie de operatie daca genunchiul nu se reface bine de la sine.

Soferul zice ca va suporta cheltuielile , care deocamdata sint aproximativ 1500 lei (medicamente , orteze) + 2500 lei (diferente intre salariul sotiei si concediul medical care e de 75%). Mai urmeaza rmn-uri, sedinte de recuparare/terapie, (poate si operatie). Se poate estima un maxim de 6000 lei cheltuieli concrete pentru care sa avem chitante/facturi/acte.

In aceste conditii , in principiu cam care este ordinul de marime al daunelor care se pot obtine in plus fata de acei aproximativ 6000 lei pentru a compensa intrucitva socul, suferinta, stressul ? Nu stiu daca 'daune morale' este termenul corect pentru acest tip de daune.

De asemenea , poate ma sfatuiti ce avantaje/dezavantaje ar avea diferitele cai posibile. Din cite am inteles pina acum, se poate ajunge la o intelegere/impacare intre parti, sau se poate face plingere pt vatamare corporala (care poate duce la proces penal) , sau poate fi proces civil. Pe noi nu ne intereseaza ca soferul sa fie condamnat penal , dar vrem sa ne asiguram ca va plati daunele .

Ultima modificare: Vineri, 16 Martie 2018
syraxes, utilizator
Cel mai recent răspuns: Olga Tanasa , Consultant asigurari 12:56, 16 Martie 2018
Buna ziua si multa sanatate,
In primul rand va trebui sa obtineti un certificat medico-legal.In functie de nr de zile de IML soferul "se va alege sau nu" cu un dosar penal. Daca nr acestora este mai mic de 90 dosarul se claseaza.
Din punct de vedere al despagubirilor pe cale civila soferul nu este obligat sa va despagubeasca, Compania de asigurari unde soferul vinovat detinea o polita rca valabila la data producerii accidentului. este obligata conform legii sa va despagubeasca.
Pentru despagubire de tine cont de;

- nr de zile de IML,
-traumatologie
-pierderi financiare
-cheltuieli efectuate pentru vindecare, deplasare, etc
-daune morale
pentru informatii suplimentare ma puteti suna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident pe trecerea de pietoni neftali neftali Bună ziua! Vă rog să mă ajutati cu niste raspunsuri! Multumesc! 1) M-a lovit o mașină pe trecerea de pietoni.Soferul implicat m-a dus la spital. În ... (vezi toată discuția)
Certificat medico-legal 8-10 zile în urma unui accident rutier. ce despăgubiri aș putea obține? Veron1 Veron1 Va rog sa-mi spuneti ce voi obtine intr-un proces intentat unui sofer care a intrat in spatele autoturismului meu. Din acest accident am obtinut certificat ... (vezi toată discuția)
Plata daunelor este inclusă în pedeapsa cu privare de libertate sau separată de aceasta? Mimi78cc Mimi78cc O persoană care a condus un vehicul sub influenţa alcoolului, vătămând corporal din culpă persoanele din autoturismul cu care acesta a intrat în ... (vezi toată discuția)