va rog sa ma ajutati cu sfaturi sau solutii privind urmatoarea situatie.
doresc sa cumpar un teren in bucuresti, cu o casa inregistrata in cadastru ca "o casa in stare avansata de degradare(ruina)", detinut de actualul proprietar prin act vanzare-cumparare.
act de cumparare de la 3 frati, cei 3 frati l-au dobandit de la mama lor, prin mostenire(mama a murit in 1977, mostenirea a fost facuta in 1992, tot in 1992 actualul proprietar a cumparat de le cei 3).
in acel contract de vanzare cumparare se specifica, ca mama acestor frati detinea terenul ca "l-a stapanit ca patrimoniu de fapt".
notarul a verificat actele si nu a gasit in istoric un act/titlu de proprietate.
pot eu achizitiona terenul in acest caz si printr-o solutie/procedura sa obtin ulterior un act de proprietate?
sau poate actualul proprietar sa deschida un procez de uzucapiune(sunt 26 de ani de cat are terenul), folosind terenul din 1992, pentru a obtine un act de proprietate?
pentru uzucapiune cum se demonsteaza, folosinta continua si neintrerupta si cum se probeaza folosinta utila?
daca terenul e inregistrat cu o casa in stare avansata de degradare(ruina), se mai poate demonstra ca terenul a fost folosit in mod util.
de precizat ca in cadastru se precizeaza ca imobilul, terenul si cladirea/ruina sunt intabulate, dar in CU de informare scrie urmatoarele "se prezinta act de proprietate CVC cu incheirea de autentificare nr x/data si nu se prezinta incheiere de intabulare".
precizez ca doresc sa achizitionez acest teren, pentru ca are o localizare buna, iar actualul proprietar este de acord sa gasim o solutie, fiind un batran nu stia ca acel CVC nu inseamna intr-adevar un act de proprietate asupra terenului.
doresc sa stiu daca exista o solutie juridica pentru a dobandi eu dreptul de proprietar dupa achizitie sau dansul inainte sa imi vand, pentru ca terenul sa il detin ulterior fara a avea probleme.
daca terenul e inregistrat in cartea funciara/intabulat din 2010 nu atesta si dreptul de proprietate/titular in lipsa actului de proprietate?
am vorbit cu un avocat si mi-a spus ceva de uzucapiune prin jonctiune. nu am inteles clar ce este aceasta uzucapiune prin jonctiune, cu ce difera de uzucapiunea la 10-30 de ani.
as putea eu dupa achizitie sa intentez aceasta jonctiune pentru uzucapiune, fara sa astept 10-30 de ani, de posesia a terenului.
uzucapiunea prin jonctiune inseamna ca durata de stapanire a imobilului care se ia in calcul pentru a stabili daca s-a implinit termenul include si perioada de timp in care acesta a fost stapanit de proprietarul anterior.
Cel mai bine este sa cumpărați dumneavoastra si sa faceti demersurile necesare. Va costa mai putin decât dacă face actualul proprietar demersurile si apoi il vinde la prețul pieței. Mai ales dacă are o poziție buna. Apelați cu incredere la un avocat bun. Sa știți ca un asemenea proces este scump. Dacă onorariul cerut de avocat este mic, cu siguranța nu va rezolva problema. Este un proces greu, de durata si un avocat bun își cunoaște valoarea muncii sale si nu își vinde ieftin serviciile
NU, Cel mai bine este sa cumpere de la un proprietar care are act de proprietate si este intabulat. Nu ii garanteaza nimeni (nici macar avocatul cel bine platit) ca uzucapiunea va reusi iar dupa aceea va umbla sa isi recupereze banii de la vanzator.
Drept de proprietate
Tascmob
Buna ziua, am rugamintea sa imi raspundeti la urmatoarea speta: mama mea impreuna cu fratii ei au vandut casa parintesca in care au crescut, de vreo 3 ani. Pe ... (vezi toată discuția)