avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj prin notar. Cât de sigură este o scrisoare de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj prin notar. Cât de sigură este o scrisoare de promisiune notarială?

Buna ziua.
Sunt in termenul de 1 luna pana la terminarea divortului notarial. Deoarece avem o casa proprietate si un apartament cumparat dar neachitat prin credit de catre sotul meu, in care urmeaza sa ma mut impreuna cu copiii nostri, notarul mi-a propus ca varianta a partajului scrisoarea de promisiune care sa mentioneze faptul ca atunci cand se va termina apartamentul de achitat, sotul meu are sa-mi achite o suma de bani. (Presupun ca acest lucru presupune ca suntem proprietari pe ambele imobile pana la finalizarea tranzactiei?).
Va rog sa-mi spuneti cat de sigur este acest document.
Va multumesc,
Ioana Banica
Ultima modificare: Luni, 19 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Promisiunea autentica va simplifica foarte mult procedura de punere in executare a obligatiei. Adica va este mult mai simplu sa recuperati sumele aratate in act daca sotul nu plateste de buna voie
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt.
Va rog sa-mi spuneti daca, pana la data incheierii promisiunii, suntem proprietari comuni ale imobilelor. Indeplinindu-se aceasta promisiune, are loc un fel de partaj al imobilelor?
Va multumesc inca o data!

Ultima modificare: Duminică, 18 Martie 2018
gi-jane2, moderator
Promisiunea se refera strict la plata unor sume de bani determinate atunci cand acestea vor deveni scadente, cel putin asa am inteles din intrebarea dvs. Ea poate fi un act separat sau doar o clauza in actul de partaj dar prin ea insasi nu afecteaza drepturile de proprietate ale partilor.
In ce priveste partajul bunurilor, adica cine primeste titlul de proprietate si pe ce anume, acela este un act de partaj voluntar intre soti in procedura notariala care poate include si plata unor sume de bani. Depinde deci de intelegerea partilor, de modul in care se detine titlul inainte de partaj, etc. Pana la data partajului pastrati fiecare dreptul de proprietate asa cum a fost acesta in timpul casatoriei.
Va multumesc!
Sotul meu trebuie sa-mi achite aceasta suma agreata, dar nu o poate face deocamdata deoarece trebuie sa incheie intai creditul. Nu a fost de acord ca eu sa devin proprietara casei achitate, pana cand apartamentul iese de sub ipoteca bancii. Scrisoarea de promisiune a fost propunerea notarului in acest context.
Finalitatea ar trebui sa fie: la momentul achitarii apartamentului, eu sa raman cu acesta si diferenta de bani iar el cu casa (care are o valoare mult mai mare decat apartamentul).
Va multumesc inca o data!
Ioana

- apasati pe " raspunde", NU MAI CITATI INUTIL MESAJE ANTERIOARE !
Ultima modificare: Duminică, 18 Martie 2018
gi-jane2, moderator
Notarul pare sa fi sugerat un compromis realist. Daca inca sunteti nesigura, poate ar trebui sa mergeti cu toate actele (copii) puse la dispozitia notarului la un alt profesionist (notar / avocat) pentru o consultatie. Vorbiti deja de doua creditari diferite (cred) si o ipoteca in favoarea unei banci, nu prea se poate formula o opinie ferma doar pe baza descrierii situatiei dvs.

Alte discuții în legătură

Partaj Vicky1 Vicky1 Buna ziua. Fostul sot doreste sa mergem la notariat pentru a face partajul. Am cumparat in timpul casniciei un apartament de la mama si sora mea, ... (vezi toată discuția)
Partaj la notar... danaru danaru Buna seara, Dupa divort, am ajuns la o intelegere privind partajul, dar nu in instanta ...Am inteles ca se poate si la un notar.... As dori detalii, va rog ... (vezi toată discuția)
Trecere a unei a 2-a persoane pe contractul de vanzare-cumparare (prima casa), alta decat titularul creditului panamaria panamaria Se poate trece ca si proprietar (sau co-proprietar) la apartament si o a doua persoana, alta decat titularul creditului? Doresc ca apartamentul cumparat prin ... (vezi toată discuția)