avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil / copil nascut in alta tara
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil / copil nascut in alta tara

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia de indemnizatie/concediu crestere copil din Romania daca intentionez sa nasc intr-o alta tara din UE , (pe asigurarea sotului, care lucreaza legal), eu avand in Romania 3 ani lucrati consecutivi anterior nasterii?
Sau trebuie obligatoriu sa nasc in Romania ptr a beneficia de indemnizatie? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:50, 7 Noiembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă locul de nastere al copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......
Si totusi, eu am citit ca ar mai fi urmatoarele conditii: 1) domiciliul/resedinta sa fie pe teritoriul Romaniei; 2) mama locuieste in Romania impreuna cu copilul ptr care solicita drepturile ..
Sunt de actualitate aceste conditii?
Sunt de actualitate aceste conditii - art.12 din OUG 111/2010 -, dar niciuna nu se refera la locul de nastere al copilului.
Multumesc!
Și totuși, dacă eu doresc sa nasc în alta tara, trebuie sa mi iau resedinta în acea țară pt a beneficia de co-asigurare din partea soțului care lucrează acolo. Ce se întâmplă în acest caz?

Alte discuții în legătură

Lndemnizatie pentru cresterea copilului Nicu23 Nicu23 Buna ziua As dori sa aflu daca este posibil ca prietena mea, fiind cetatean strain(ucraina) sa primeasca indemnizatia de crestere a copilului...e insarcinata ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil care este nascut in strainatate ana9333 ana9333 Buna ziua, Am si eu o intrebare.As dorii sa nasc in strainatate si as dori sa stiu daca as putea beneficia de indemnizatie de crestere copil in Romania ... (vezi toată discuția)
Sarcina fara indemnizatie dcxkmc dcxkmc Buna ziua, daca ma puteti ajuta, eu lucrez doar de 4 luni, iar sotia mea in ultimele 12 luni a avut o perioada de 6 luni in care nu a lucrat in Romania, iar ... (vezi toată discuția)