Buna ziua. Eu sunt mostenitoarea unui teren intravilan. In certificatul de mostenitor este scris ca proprietarul lotului alaturat are drept de pasaj cu auto sau piciorul pe o parte din terenul meu, conform unui act de partaj din 1995 cand acolo se afla o casa batraneasca care intre timp a fost demolata. Precizez ca nu sunt in posesia autorizatiei de demolare si nici nu stiu daca acesta exista. Demolarea casei a fost facuta de catre unchiul meu (proprietarul lotului alaturat) care avea tot interesul s-o faca pentru diferite motive si desigur cu acordul tatalui meu. Intrebarea mea este : Daca casa batraneasca nu mai exista, acest drept de pasaj s-a radiat automat sau trebuie facut ceva anume? Repet ca nu detin nici un fel de certificat de demolare si nici macar nu stiu daca acesta exista sau daca demolarea s-a facut ilegal sau cu ajutorul "pilelor" de la primarie. Mii de multumiri persoanelor carora imi vor raspunde !
Buna dimineata. Dreptul de pasaj despre care vorbiți pare o servitute convențională. Existența sau nu a imobilului pe fondul dominant (al unchiului) nu influentează servitutea atâta timp cât fondul este folosit. Din actul de constituire ar trebui sa reiasă durata pentru care s-a constituit acest drept.
Multumesc mult dna. avocat. In actul de partaj voluntar nu este precizata durata pentru care s-a constituit acest drept. Ca atare, desi casa batraneasca nu mai exista (deci servitutea nu ar mai fii necesara fondului dominant), Aceasta ramane valabila in continuare? Exista vreun mod sau vreo posibilitate pentru a o radia?
Nu stiu cum arata pe teren, dar servitutea este necesara daca nu exista alta cale de acces la teren (de fapt cele doua terenuri sunt fondurile dominant / aservit, nu constructiile). Daca s-a constituit dreptul doar pe durata existentei constructiei, atunci se poate face cerere de radiere deoarece constructia nu mai exista (ideal ar fi o autorizare de demolare).
Si se poate bineinteles desfiinta in orice alte cazuri prin acord al proprietarilor curenti, dupa care se poate radia.
Mii de multumiri pt. raspuns. Pot afirma ca nu este precizata durata, ca exista alta cale de acces, nu exista autorizatia de demolare si ca proprietarii celor doua loturi nu se afla in relatii bune (a existat chiar un proces in trecut de tulburare de teren), ca atare sa inteleg ca exista totusi posibilitatea radierii servitutiei ?
Aceasta cale de acces alternativa sa nu prezinte incoveniente grave si sa nu fie periculoasa. Altminteri nu ar putea fi luata in considerare in mod legal.
Dreptul de pasaj s-ar putea radia ori amiabil (la notariat) eventual cu o plata din partea celui ce isi libereaza astfel terenul, ori in instanta, nu o puteti face unilateral. Dreptul in cazul acesta s-a constituit sub reglementarea vechiului cod civil, si se va judeca aplicand prevederile aceluia, desi in aceasta materie si atat cat va este aplicabil nu sunt diferente mari intre prevederile vechi si cele noi.
Acces dezmembrare
aliaz
Buna ziua,
Sunt proprietarul unui teren cu suprafata de aprox. 1500 mp (lungime aprox. 150 m, latime aprox. 10 m).
Am gasit cumparator pentru jumatatea ... (vezi toată discuția)