Buna ziua,
am urmatoarea situatie: divortati de cand avea copilul 4 luni, custodie comuna,acum copilul are 10 ani ,clasa 4.Tatal cere declaratie notariala ca sa mearga cu copilul in vacante pe perioada anului 2018, ii dau si imi da si dansul acordul de a iesi din tara cu copilul.Problema intervine cand tatal dintr=o eroare( el sustine ca a verificat perioada vacantelor scolare dar ca initial a fost 7-20 aprilie apoi s-ar fi modificat de la Minister) ...sau nu ( era promotie, era mai ieftin etc..) face rezervare pt vacanta Paris in perioada 15-20 aprilie cand copilul e la scoala.Acum imi cere insistent sa invoim copilul de la scoala ca sa poate pleca cu el la Paris. Ce ma deranjeaza este ca se pierd lectii, materia se aduna ,este mult de recuperat iar cand vin ei pe 21-22 aprilie e iar la tata in week-end (unde nu face carte, tatal nu stie sa -l ajute la teme, desi sustine ca o va face dar nu a facut-o niciodata) apoi pe 23 luni incepe scoala. Eu acum va intreb: unde este binele copilului? Eu daca nu sunt de acord voi fi acuzata de lipsa de intelegere poate dar dansul nici macar nu mi-a comunicat perioada exacta pt vacanta rezervata decat ieri 19.03.2018 iar rezervarea este facuta inainte de a semna eu declaratia notariala....deci ? va rog sa imi spuneti parerea dvs. legala si cum ar fi mai bine ca sa procedez? Pot fi acuzata de ceva daca nu accept, poate castiga in instanta impotriva mea? (daca era in timpul vacantei nu ma deranja ,putea sa-si aleaga ce zile dorea el)
Martonze
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Şi cum vă gândiţi să vă împotriviţi?
Nu e corect că vrea să plece în timpul programului şcolar, dar...
-cele mai avantajoase oferte sunt în perioadele cursurilor şcolare
-5 zile nu e un capăt de ţară, tot aşa copilul poate să aibă o gripă, o viroză şi trebuie să lipsească chiar mai mult de la şcoală
-copilul, după o vacanţă reuşită, va învăţa mai cu spor
-copilul va fi dezamăgit dacă nu-l lăsaţi
Legal, nu se întâmplă nimic nici dacă-l lăsaţi, nici dacă nu-l lăsaţi
Tatal poate obtine suplinirea acordului in instanta. Puteti expune instantei aceleasi argumente prezentate aici si instanta va decide. Uman vorbind, eu i-as da acordul sa plece.
Nu se stie niciodata, sunt totusi si argumente pentru a lasa copilul sa plece. Probabil ca peste ani de zile acea saptamana la scoala nu va conta absolut deloc, dar cu certitudine copilul isi aduce aminte de vacanta. Ca sa nu mai zic ca si domnul va da acordul fara probleme. Evitati situatia conflictuala, parerea mea si atrageti atentia tatalui ca pe viitor sa fie mai atent totusi.
multumesc tuturor pt raspunsuri,oricum asa gandeam si eu, singurul lucru de care ma tem este ca aceste cereri sa nu se repete pt ca nu vreau sa lipseasca de la scoala pt distractie, nu e in regula si este si un model de educatie gresit, daca se intampla o singura data se accepta