avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie in format electronic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie in format electronic

Buna ziua,

Am fost angajata timp de 3 luni in cadrul unei firme,insa dupa 2 luni am efectuat un examen rmn in urma caruia am fost supusa unei interventii chirugicale.In timpul concediului medical am ajuns la concluzia ca vreau sa inchei contractul cu angajatorul (nu este important motivul,insa multe demisii,discutii si statul peste program neplatit m-au dat mult inapoi),asa ca am trimis un mail administratorului in care il informam ca eu nu doresc sa mai continuam colaborarea (mentionez ca nu a raspuns,in schimb a transmis mai departe agentiei de recrutare care m a si contactat ).In data de 17.02 mi se incheia concediul medical (sambata),iar in data de 19.02 am trimis cererea de demisie,cu acordul ambelor parti,fara perioada de preaviz,pe mail,neputand sa ma prezint la birou pentru a o preda personal.
Ce este ciudat este faptul ca nu mi s a raspuns la mail,mi-a mai scris pe whatssup ca o sa mi trimita actele de incetare,etc,dar m-au bagat in concediu fara plata 8 zile si mi-au inchis actele cu data de 28.02,iar actele mi le au trimis in data de 06.03.
Pai daca nu au avut timp sa se ocupe de asta,puteam sa stau in preaviz sau sa continui cu cateva zile de concediu medical (starea de sanatatea imi permitea acest lucru) sau sa ma angajez (avand deja o oferta),dar din cate stiu nu poti avea 2 contracte full time (8 ore/zi) active.
Ma deranjeaza faptul ca nu am fost informata de nici un fel si vreau sa stiu ce pot sa fac sa rezolv situatia asta ca pe viitor sa nu se mai repete.Poate eu nu vreau sa am intrerupere 6 zile si sa pierd si banii pe 2 sapt,cand puteam sa stau in preaviz daca era atata nevoie (desi clar nu s ar fi pus problema).
Va multumesc mult pentru raspuns!

Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2018
monica312, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:08, 21 Martie 2018
nu,doar cererea de demisie,cu acordul ambelor parti,fara perioada de preaviz,transmisa pe mail.
asta este si problema,de fapt.Pot sa te bage in concediu fara plata,fara ca macar sa te informeaze?Puteau sa ceara preaviz sau concediu medical.
Eu vroiam sa ma angajez in alta parte,insa inteleg ca legal nu poti avea 2 contracte full time active in acelasi timp,asa ca am asteptat sa vad cu ce data imi inchid contractul.Ma gandeam ca in 2-3 zile se rezolva,dar dupa aceste 8 zile,au inchis contractul 8n data de 28.02 si mi ai dat actele in 06.03.Atunci au raspuns...
Vreau sa depun o reclamatie in acest sens pentru ca oricum am stat peste program zilnic cateva ore si pe condica de prezenta semnan ca plec la ora stabilita cf contractului.
Am zis ca na,este la inceput,multe info,etc...sa fie bine,dar vad ca deja e bataie de joc.
In 2 luni de zile au mai plecat 2 colege,din acelasi motiv,stat peste program,atitudine nepotrivita din partea sefului direct,etc.
Legat sunt indreptatita sa fac asta?
Eu le am propus sa mi plateasca zilele acestea in care au facut ce au vrut fara sa ma intrebe,dar nu sunt de acord pe motiv ca eu puteam sa ma angajez cu cate contracte voiam,etc.
Multumesc,



Cornel Vasile a scris:

Aveti depusa vreo cerere in acest sens ?

Angajatorul nu are cum sa va trimita in CFP fara a exista o cerere din partea dvs.

In acest caz, puteti sesiza ITM-ul si/sau promova o actiune in instanta ori apela la mediere.
Pot sustine ca nu m am prezentat la locul de munca,adica sa nu ia in calcul demisia tocmai ptr ca a fost transmisa pe mail si nu personal?
Si pana la urma,e ok din punct de vedere legat sa ai 2 joburi full time in acelasi timp(eu inteleg ca 12 ore e max de lucru zilnic)?
Multumesc mult pentru timpul si informatiile acordate.


Cornel Vasile a scris:

Angajatorul nu are cum sa va trimita in CFP fara a exista o cerere din partea dvs.

In acest caz, puteti sesiza ITM-ul si/sau promova o actiune in instanta ori apela la mediere.

Maxim 48 de ore/sapt este durat pentru un c.i.m.... salariatii cumularzi pot depasi aceasta durata.

1. Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

In speta, persoana respectiva poate incheia c.i.m. cu timp partial cu un nou angajator chiar daca mai are un c.i.m. cu norma intreaga

2. Dispozitiile art. 35 din Codul muncii consacra posibilitatea salariatului de a cumula mai multe functii in baza unor contracte individual de munca, fie la angajatori diferiti, fie la acelasi angajator.

Textul nu ne prevede insa cum sa se coreleze aceasta situatie cu dispozitiile legale care instituie durata maxima a timpului de munca.

Din interpretarea coroborata a dispozitiilor art. 112 alin. (1) C. muncii, cu dispozitiile art. 35, art. 113, art. 118 din acelasi cod, deducem ca durata normala a timpului de munca, de 40 de ore pe saptamana, se refera la un singur contract de munca. (Ion Traian Stefanescu, Tratat teoretic si practic de dreptul muncii, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010, p. 525)

Durata normala a timpului de munca, de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, se raporteaza la un singur contract de munca, intrucat, in caz contrar, s-ar goli de continut dispozitiile art. 35 din Codul muncii ce permit salariatului sa cumuleze mai multe contracte individuale de munca. (Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Regimul juridic al raporturilor de munca in reglementarea noului cod al muncii, in Pandectele romane nr. 1/2004, p. 269, Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucuresti, 2005, p. 165).


p.s.
Nu mai citati raspunsurile primite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O persoană este angajată full-time și are și un contract de munca part-time. care este timpul de lucru maxim pe care poate să îl aibă contractul parțial? Gstefan2007 Gstefan2007 Buna seara, Daca o persoana este angajata full-time si are si un contract de munca part-time, care este timpul de lucru maxim pe care poate sa il aiba ... (vezi toată discuția)
Buna! am un job full time si in curand voi incepe un al doilea ... GMT7 GMT7 Buna! Am un job full time si in curand voi incepe un al doilea job part time, la un angajator diferit. Problema este ca la jobul full time este nevoie din ... (vezi toată discuția)
Buna. este legal sa ai doua contracte de munca full time, in ... damian_anghel damian_anghel Buna. Este legal sa ai doua contracte de munca full time, in care lucrezi in ture, prin urmare 12 ore pe zi in fiecare zi? Din cate am inteles acea norma de ... (vezi toată discuția)