Am semnat si am avalizat un bilet la ordin pe cand eram director la o societate comercial care intre timp a dat faliment. Am fost chemat in judecata de firma respectiva si probabil se ajunge la executare silita. Eu nu am nimic ce ar putea fi executat silit. Asi vrea sa stiu care este cel mai rau scenariu care mi sar putea intampla? Suma care trebuie platita este suma care se afla pe bilet sau se mai adauga si penalitati si onorarii, Este vorba de 13000 de ron din 2006 din care firma a platit 6000.
Depinde de foarte multe aspecte ca dvoastra sa fiti tras la raspundere. De cine este gasit vinovat pentru intrarea in faliment. De proasta gestionare a unei firme raspunde administratorul si numai daca sunt dovezi ca acesta a condus societatea la faliment. Daca nu sunteti solvabil, nu ar trebui sa va temeti.
Ca sa fiti tras la raspundere penal ar fi trebuit sa comiteti o fapta penala. Ma gandesc ca atunci cand ati avalizat biletul nu ati avut intentia de a-l frauda pe furnizor. Daca s-a ajuns la declararea falimentului societatii, probabil afacerea nu a mers si asta e. In orice caz, sunt rare cazurile in care sa fie atrasa raspunderea personala a admnistratorului. Si daca v-ar impune in calitate de garant sa platiti datoria inscrisa pe bilet, daca nu sunteti solvabil nu prea au ce sa va faca.
Asta este punctul meu de vedere, poate alti colegi vad lucrurile altfel. Consultati totusi si un avocat.
Bilet la ordin avalizat
WEO
Rog sa imi spuna cineva ce inseamna bilet la ordin avalizat - in sensul ca garanteaza cu afacerea. In caz de neplata raspunde cu toate activele firmei? In caz ... (vezi toată discuția)
Bo necompletat
Claudiu.Grasu
Un Bilet la Ordin necompleat decat cu contul din banca stampilat si semnat ( fara data compleatri, locul platii, data scadenta si restul datelor necesare ) ... (vezi toată discuția)