Situatia este foarte complexa dar,voi incerca s-o descilcesc pas cu pas caci,mi-e teama ca prin postarea intregii "povesti", lunga si intortocheata voi crea doar confuzii;de aceea,intreb:
1.Inventarul care se face in cazul succesiunii,a acceptarii mostenirii "cu beneficiu de inventar",creeaza automat,prin solicitarea efectuarii lui,intrarea bunurilor inventariate in casa,in masa succesorala? :(
2.Ce se va intimpla cu bunurile inventariate? :"> Citesc pe net despre ...:O sigilii aplicate?
3.Nu-mi voi mai putea folosi casa si lucrurile din ea?
Casa,mi-a fost lasata mie, de catre sotul meu, cu titlu oneros printrun contract asistential cu prestatii corispettive.Un notar consultat de avocata mea,sustine ca bunurile din casa,nu-mi apartin,ca sunt ale tuturor mostenitorilor. :stunned:
De asemenea, sustine ca ipoteca ce greveaza asupra casei,(ipoteca,al carei girant sunt) ,trebuie platita de catre toti mostenitorii nu,doar de mine...fiindca,e un debit al raposatului.Dar casa e acum, proprietatea mea!Ipoteca,e acum a mea,nu?
Daca debitul casei(ipoteca) intra in obligatia de plata a tuturor mostenitorilor,nu inseamna ca vor avea pretentii apoi,la casa?:sorry:Imi vor ataca actul de donatie...despre care,acelasi notar sustine ca e pugnibil deoarece e facut intre soti desi, eram casatoriti cu "separazione dei beni" la acea data?
Notara care a facut acel act,este "prof,avv. notar"...#-o nu este o amatoare.
4.Pina la urma,a cui este aceasta casa si bunurile din ea? X-(
5.Cine stabileste si in ce baza,bunurile ce intra in masa succesorala?
Ce se va intimpla cu mine,dupa inventariere,nu voi mai putea locui in casa si nu voi mai fi stapina pe lucrurile din ea? Sunt totusi proprietarul acestei case,am un act in mina,inca,neanulat de cineva.
Daca in actul de donare a casei nu s-a precizat ca aceasta imi este lasata cu bunurile din ea,inseamna ca acele bunuri devin masa succesorala?:O Si cu dreptul meu de a folosi ca sotie casa si bunurile din ea pe timpul vietii,cum ramine? #-o
Inainte de a se face un inventar in casa mea,nu e firesc sa existe clar si dreptul de a baga in masa succesorala aceste bunuri? X-(
Am multe nelamuriri dar momentan ma opresc aici.
Bunurile nu sunt sutomat trecute in masa succesorala ca efect al inventarierii si nici ca efect al dezbaterii succeorale intre mostenitori deoarece se poate face si dovada contrarara ca nu fac parte din mostenire. desigura ca ipoteca ca sarcina a succesiounii incumba tuturor mostenitorilor acceptanti, dar daca nu accepta in teremenul prtevazut de lege pot fi straini de succesiune, de asemenea pot cere raportul donatiei daca incalca cotitatea disponibila in teremen de 3 ani de la deschiderea succesiunii. Daca nu fac aceste demersuri nu avtei de ce sa va fie teama, instanata este cea care stabileste in caz de neintelegere masa succesorala si orice raporturi si datorii intre mostenitori
Casatoria a fost incheiata in Romania sau Italia?
Imobilul despre care faceti vorbire se afla in Romania sau Italia?
Termenul de optiune succesorala in RO este de 6 luni, iar in IT de 10 ani, dac retin bine...
Din postarea dvs eu am inteles ca:
- ati fost casatorita in Italia;
- dupa o perioada de timp a intervenit separazione dei beni fara, insa, a se face si separarea legala (divortul).
Nu am inteles exact:
- despre ce donatie vorbiti? intre dvs si sot a fost incheiat un act de donatie cu sarcina avand ca obiect imobilul respectiv?
- amintiti si de o dobandire a imobilului cu titlu oneros: vanzare-cumparare cu clauza de intretinere? Imobilul era bun propriu al sotului, dobandit inainte de casatorie/casatoria a fost incheiata fara comunitate de bunuri ?
- vorbiti si despre o ipoteca: acest imobil a facut ulterior obiectul unei ipoteci / era cumparat in baza unui credit ipotecar? - detaliati!
Ce alti mostenitori sunt? Din ce clasa de mostenitori? - ascendenti, descendenti (copii dintr-o alta casatorie), colaterali...
Cu precizarea faptului ca nu cunosc legislatia italiana in materie - legislatie incidenta in cauza - am sa punctez cateva raspunsuri, raportandu-ma la legislatia romana.
1. Acceptarea mostenirii sub beneficiu de inventar presupune ca cel care accepta mostenirea intelege sa raspunda de pasivul succesoral (datorii) numai in limita activului mostenit - adica nu va raspunde si cu bunurile proprii pentru a achita datoriile succesiunii;
2. Conform disp.art.705 Cod civil, acceptarea sub beneficiu de inventar trebuie precedata sau urmata de intocmirea unui inventar fidel si exact (se are in vedere si evaluarea provizorie) al bunurilor succesorale;
3. Sotul supravietuitor si descendentii defunctului au obligatia de a raporta (a readuce la mostenire) bunurile primite cu titlu de donatie, cu exceptia cazului in care donatia a fost facuta cu scutire de raport (sa se fi mentionat in mos expres acest lucru in contractul de donatie!).
In situatia in care donatia a fost cu sarcina sau a avut caracter remunerator, urmeaza a se scadea valoarea sarcinilor sau a serviciilor prestate.
In RO regula este ca raportul imobilelor se face in natura!
Daca sotul dvs nu a avut copii si veniti la mostenire alaturi de alti mostenitori, donatia nu trebuie raportata!
4. Cu privire la bunurile ce se gasesc in casa (mobile si obiecte apartinand gospodariei casnice), acestea se includ in masa succesorala si se impart daca veniti la mostenire cu descendentii defunctului (1/4 dvs si 3/4 copiii sotului); altfel, va revin doar dvs.;
5. Daca sotul supravietuitor nu are locuinta proprie sau daca nu devine prin mostenire proprietar exclusiv al locuintei, din momentul deschiderii succesiunii are drept de abitatie asupra casei in care a locuit - va putea folosi locuinta potrivit necesitatilor cel putin un an de la deschiderea succesiunii.
In aprilie 2004,ne-am casatorit.In Italia.
Casatoria am inregistrat-o si in Romania.
E recunoscuta in ambele tari.
Am doua certificate de casatorie:roman si italian.
Am locuit intotdeauna in Italia.In apartamentul proprietate al sotului meu.
In 2005,sotul meu face un imprumut ipotecar in banca.,ipotecind apartamentul.
Nu stiu ce a facut cu banii.
Imprumutul ipotecar e semnat (nu stiu cum si nici cind dar,autentic) si de mine in calitate de...girant!#-o
In 2008,bolnav de cancer,mai face citeva imprumuturi.Nu stiu ce a facut cu banii.
In decembrie 2008,imi face act pe apartament.Nu ma pricep...dar,notara care l-a intocmit mi-a spus ca e "ca si un act de vinzare - cumparare" si m-a asigurat ca nu poate fi atacat de nimeni.
Titlul actului este:"contratto assistenziale oneroso a prestazioni corrispettive".
In contract se specifica faptul ca ne-am casatorit in regim de separatiune de bunuri adica,fiecare, cu ce are.Sau fiecare,cu ce-si cumpara.
Eu,casnica fiind...#-o In actul cu pricina se mai precizeaza ca el,sotul..."pentru prestatiile primite,cu renuntarea la ipoteca legala,cedeaza cu titlu oneros ...subsemnatei,care,cu acelasi titlu accepta,in nuda proprieta',rezervindu-si siesi uzufructul general pe viata,urmatoarele bunuri:"....si incepe descrierea casei(adresa,amplasament,vecini) si a garajului anexa.
Se mai precizeaza ca subsemnata,accept cum deja se verifica de un timp,sa-i prestez,sa-i ofer asistenta morala si materiala pentru a infrunta nevoile cotidiene ale vietii,curatenie fizica,prepararea si administrarea hranei,fie personal fie prin intermediul unei persoane de incredere,asistenta si toate cele necesare,24 de ore din 24,pe toata durata vietii lui.iar in cazul ca nu il voi servi impecabil ,contractul sa fie anulat fara nicio obligatie din partea lui pentru ceea ce a primit insa.cu specificarea ca numai el il poate anula.
Se mai specifica:in transfer sunt cuprinse dependinte, aparate, acţiuni şi motivele pentru petrecere au dreptul de a trimite şi anexat la unităţile de proprietate transferat, inclusiv servituţile active şi pasive numai cele legal constituite şi transcrise, precum şi cele necesare într-o clădire "(scz...e neclar...am tradus cuvint cu cuvint...nici eu nu am inteles ce vrea sa zica aici)
Mai precizeaza ca "efectele cesiunii decurg de azi....iar partea cesionara vine pusa in drepturi in nuda proprieta"
(Scz...trebuie sa fug la munca.Continui maine.)
Sincer, chiar nu va dati seama ca aveti nevoie sa consultati un avocat ?mesajele sunt extrem de lungi si situatia atat de complexa incat , sincer , nu stiu cine-si poate asuma o parere competenta..Puneti o mare de intrebari ...cum vi s-ar putea da raspunsuri cand nici macar actul nu se intelege unde e facut...In Roma sau Italia
Buna ziua
Din descrierea evenimentelor si actelor incheiate rezulta ca raporturile juridice s-au incheiat in baza legii italiene.
Daca doriti solutii potrivit legii romane s-ar putea sa le cautati degeaba.
Pentru ca:
" Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.
Legea nationala comuna sau legea domiciliului comun al sotilor continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul.
In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi. "
"Posesia, dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale asupra bunurilor, inclusiv cele de garantii reale, sint cirmuite de legea locului unde acestea se afla sau sint situate, afara numai daca prin dispozitii speciale se prevede altfel. "
"Mostenirea este supusa:
a) in ce priveste bunurile mobile, oriunde acestea s-ar afla, legii nationale pe care persoana decedata o avea la data mortii;
b) in ce priveste bunurile imobile si fondul de comert, legii locului unde fiecare din aceste bunuri este situat. "
V-am oferit citate din legea nr.105/1992 care reglementeaza raporturile de drept international privat.
De asemenea va amintesc si faptul ca legea romana(codul de procedura civila) stabileste ca si competenta in materia dezbaterilor succesorale instanta ultimului domiciliu al defunctului.
Sunt de acord ca ar trebui sa consultati un avocat..italian.
Mult succes!