avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire cu bucluc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire cu bucluc

Situatia este foarte complexa dar,voi incerca s-o descilcesc pas cu pas caci,mi-e teama ca prin postarea intregii "povesti", lunga si intortocheata voi crea doar confuzii;de aceea,intreb:

1.Inventarul care se face in cazul succesiunii,a acceptarii mostenirii "cu beneficiu de inventar",creeaza automat,prin solicitarea efectuarii lui,intrarea bunurilor inventariate in casa,in masa succesorala? :(

2.Ce se va intimpla cu bunurile inventariate? :"> Citesc pe net despre ...:O sigilii aplicate?
3.Nu-mi voi mai putea folosi casa si lucrurile din ea?
Casa,mi-a fost lasata mie, de catre sotul meu, cu titlu oneros printrun contract asistential cu prestatii corispettive.Un notar consultat de avocata mea,sustine ca bunurile din casa,nu-mi apartin,ca sunt ale tuturor mostenitorilor. :stunned:
De asemenea, sustine ca ipoteca ce greveaza asupra casei,(ipoteca,al carei girant sunt) ,trebuie platita de catre toti mostenitorii nu,doar de mine...fiindca,e un debit al raposatului.Dar casa e acum, proprietatea mea!Ipoteca,e acum a mea,nu?
Daca debitul casei(ipoteca) intra in obligatia de plata a tuturor mostenitorilor,nu inseamna ca vor avea pretentii apoi,la casa?:sorry:Imi vor ataca actul de donatie...despre care,acelasi notar sustine ca e pugnibil deoarece e facut intre soti desi, eram casatoriti cu "separazione dei beni" la acea data?
Notara care a facut acel act,este "prof,avv. notar"...#-o nu este o amatoare.

4.Pina la urma,a cui este aceasta casa si bunurile din ea? X-(

5.Cine stabileste si in ce baza,bunurile ce intra in masa succesorala?

Ce se va intimpla cu mine,dupa inventariere,nu voi mai putea locui in casa si nu voi mai fi stapina pe lucrurile din ea? Sunt totusi proprietarul acestei case,am un act in mina,inca,neanulat de cineva.
Daca in actul de donare a casei nu s-a precizat ca aceasta imi este lasata cu bunurile din ea,inseamna ca acele bunuri devin masa succesorala?:O Si cu dreptul meu de a folosi ca sotie casa si bunurile din ea pe timpul vietii,cum ramine? #-o
Inainte de a se face un inventar in casa mea,nu e firesc sa existe clar si dreptul de a baga in masa succesorala aceste bunuri? X-(
Am multe nelamuriri dar momentan ma opresc aici.

Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2009
kalimero, utilizator
Cel mai recent răspuns: kalimero , utilizator 23:09, 19 Mai 2018
av.v a scris:

Stimata doamna,

1. "Recitind mesajele dvs am inteles ca intre dvs si sot a intervenit un contract de intretinere (cu titlu oneros) si nu unul de donatie (acesta din urma nefiind cu titlu oneros, ci cu titlu gratuit). Pe cale de consecinta, mostenitorii rezervatari - fiii sotului, in speta - nu pot cere reductiunea, fiind cu titlu oneros, chiar daca se putea prevedea la momentul incheierii contractului ca sotul se va stinge curand, data fiind starea lui de sanatate. Insa, in cazul neexecutarii obligatiei de intretinere de catre dvs, fiii sotului pot cere rezolutiunea contractului, dreptul la actiune transmatandu-se asupra acestora."

Raspuns:Da,e un contract de intretinere cu titlu oneros.Avocata mea (fosta avocata a sotului meu) si avocatul fiilor sotului (care,le este si unchi ) precum si un tert notar consultat,sustin ca :("acest tip de act nu se face intre soti chiar daca sunt casatoriti in regim de separatiune de bunuri fiindca,tu,erai obligata ca sotie sa faci aceste lucruri pentru el,oricum"):(
Mai mult:eu,eram casnica.Deci,l-am intretinut cu banii lui - spun ei.
Numai ca,situatia atipica e ca in cele 5 luni cit a zacut la pat,sotul meu,nu a luat salar!Se banuieste ca din cauza debitelor multiple,creditorii(habar n-am cine erau acestia) ai luau banii din cont dupa ce erau varsati in cont iar eu,cind mergeam la bancomat sa iau salariul sotului,era...gol!:stunned:
I-am asigurat cele necesare,hrana,medicamente,infirmiera, pe credit ...sau vinind resturi din contul curent;dar,eu in aceasta perioada am cam... facut foamea.E vorba de 5 luni...
Am suferit ca un caine dar,am ramas linga el.Desi,puteam sa protestez si eu ca sunt o sotie lasata de izbeliste,si el la rindul lui fiind obligat sa ma intretina pe mine ....nu sa aiba salar zero!Imbirligata situatie,nu?:))
Salarul lui nu era normal al lui...in acesti ani de casnicie cit si in aceste luni speciale ci,al nostru...nu?:stunned:
Dupa aceste 5 luni,a primit niste drepturi (RTF) cu care am platit datoriile facute si am avut bani de inmormintare.
Fiii ori altcineva,nu au scos nici macar o centessima din buzunar desi,era nevoie...:">
Ipoteca apartamentului a carei proprietara cu drepturi depline sunt dupa moartea sotului meu,intra in debitele sotului meu ce "trebuie platite de catre toti mostenitorii,cfrm. legii" sustine avocata mea (care,nu ma lasa sa platesc ratele casei bancii desi,banca ma ameninta zilnic...la telefon.)Si uite asa,nevinovata...apar pe lista neagra a bancilor ca rau platnica!:(
Sub motivele accentuate mai sus,vor sa-mi conteste actul casei.Au dreptate?:">

2. Nuda proprietate presupune ca vi s-a transmis dreptul de proprietate asupra casei fara a avea, insa, si folosinta si uzul acesteia; sotul dvs si-a rezervat dreptul de uzufruct viager (posesia si folosinta casei pe durata vietii lui). Cu alte cuvinte - ati intrat in posesia de drept a locuintei la data autentificarii contractului, iar in posesia de fapt din momentul incetarii din viata a sotului. Adica acum aveti proprietatea deplina asupra imobilului. Va puteti comporta ca un proprietar cu drepturi depline si in nici un caz sa nu semnati vreo hartie in care casa este trecuta ca facand parte din masa succesorala!
3. Masa succesorala include toate bunurile mobile si imobile care au ramas de pe urma defunctului, respectiv case, terenuri, masini, tablouri, bijuterii, titluri de valoare etc. - inclusiv bunurile din casa!
4. Inventarierea bunurilor. Daca apreciati ca anumite bunuri din casa va apartin, ca sunt bunurile dvs proprii, trebuie sa faceti dovada acestui fapt si ele nu vor fi incluse in masa succesorala; altfel, fac obiectul mostenirii.

Raspuns:Nu pot face dovada...care-s bunurile mele fiindca,nu am martori si nici acte pe ele!:">
Lucrurile cu care am venit din tara,cartile,cadourile de la cununie nu au acte.Mobilele,pina si laptopul,imprimanta,aparatura...facuta cadou mie de catre sotul meu sunt cumparate de el,pe numele lui...in rate.:sorry:
Nu stiu cum pot dovedi...
Dar,art 540c.c. italian spune ca sotia supravietuitoare are dreptul asupra folosintei casei si bunurilor din ea,pe timpul vietii.Nu ma protejeaza oare,cu nimic acest articol?:( Toate bunurile din casa sunt cumparate de sotul meu,impreuna cu mine fiind...deci,"am strins si eu cureaua"alaturi de el.
Daca dupa moarte-spun ei-separatiunea de bunuri nu mai e valabila,nu ar trebui sa fiu protejata cumva... de drepturile normale unei sotii(folosirea mobilelor,bunuri comune)?
Cum pot vedea patrimoniul net daca avocata mea nu e in stare sau nu vrea sa-mi faca cunoscut acest lucru?

5. Conform Codului civil italian, in speta data, dvs, ca sotie supravietuitoare, aveti dreptul la 1/3 din masa succesorala, fiilor sotului revenindu-le 2/3. Aceasta ar insemna ca dvs, in afara de casa (care nu trebuie sa faca parte din masa succesorala), ati putea sa mai culegeti inca 1/3 din restul bunurilor. Insa MARE ATENTIE! - daca accceptati mostenirea pur si simplu, aceasta va insemna ca veti raspunde pentru datoriile mostenirii atat cu ceea ce veti mosteni, cat si cu bunurile dvs proprii (inclusiv cu casa); daca o acceptati sub beneficiu de inventar inseamna ca veti raspunde de datorii in limita a ceea ce veti mosteni. Sfatul meu este sa nu va grabiti in nici un fel cu privire la dezbaterea notariala a succesiunii. Este bine sa cereti inainte de a accepta mostenirea inventarierea bunurilor succesorale si, in situatia in care veti constata ca pasivul mostenirii (datoriile) este mai mare decat activul, sa renuntati la mostenire. Si in nici un caz - nu platiti din datoriile mostenirii cu exceptia creditului ipotecar!

Raspuns:Tocmai de aici se naste conflictul meu cu...avocata mea!
Termenul legal de 3 luni de la moartea sotului s-a scurs si ea,nu a facut nimic.Sustine ca totusi,se poate face inventarul inca...desi,au trecut 4 luni.
Nu e capabila sa-mi arate scris undeva,ce bunuri intra in masa succesorala si care e valoarea acestora ori care este valoarea activului si pasivului dar,face presiuni asupra mea schimbindu-si foarte des pozitia ca sa ma faca sa renunt la tot si sa ma multumesc numai cu pensia de urmas(nici aceea intreaga fiindca,fiica studenta a sotului meu cere o parte#-o).Este alunecoasa ca un peste avocata mea...
Mi-a cerut 3000€ sa demareze totul dar nu a facut nimic.Mai mult:n-am nimic scris cu ea:vreun contract,vreo dovada ca i-am dat banii,nu vrea sa-mi spuna cit vrea ...se fofileaza mereu.M-a exasperat...X-(

6. Contractul. In mod obligatoriu dna notar ar fi trebuit sa va remita un exemplar al acestuia - in original, autentificat. La sfarsitul contractului trebuie sa fie trecut numarul de exemplare in care a fost incheiat; verificati! Cautati-o, mergeti la biroul acesteia (nu prin telefon) si cereti-i exemplarul din contract care vi se cuvine; nu va lasati intimidata, aratati-i ca va cunoasteti drepturile! Cu privire la ipoteca, in mod normal in cuprinsul contractului trebuie inserat acest aspect - atunci cand imobilul este liber de sarcini se stipuleaza ca nu este grevat de sarcini; in cazul de fata ar fi trebuit mentionat faptul ca este grevat cu ipoteca.

Raspuns:actul a fost intocmit in 30 decembrie 2008,in casa cumnatei mele,cu doi martori si persoane pe care nu le cunosc.Actul l-a citit notara in fata tuturor apoi,am semnat toti:sotul,eu si martorii.
Mi s-a spus ca nu-i nevoie sa citesc eu actul ca "aici,asa se procedeaza...il citeste notarul".Oricum,nu l-as fi inteles...caci,cuprindea expresii de specialitate si in plus eu,nu prea stapinesc bine italiana.:"> Si acum caut pe net si prin dictionar unele cuvinte!
Nu mi s-a lasat nici o hirtiuta,nimic! Mi s-a explicat ca "aici,asa e...nu suntem in Romania! Actul,urmeaza sa fie inregistrat si returnat de notar".
Actul a fost inregistrat...si facut public dupa o luna cind,cu scandal,am primit o copie."Copia autentica"-cum scrie pe ea- mi-a parvenit in...iunie 2009.;)
Vazind ca am probleme cu acest act si ca nu corespunde cu ce mi s-a explicat mie,am cautat-o telefonic pe doamna notar dar,nu-i de gasit!E mereu plecata....X-(
E dinafara localitatii mele...habar n-am unde s-o caut iar cind intreb de ea,sunt tratata cu ostilitate si toate telefoanele mi se inchid in nas!

7. Ar mai fi o problema: starea de sanatate a sotului la data incheierii contractului, mai exact prezenta/nu a discernamantului - se va stabili in baza unei expertize medico-legale, in situatia in care comostenitorii vor invoca nulitatea relativa a contractului de intretinere pe acest motiv.
8. Date fiind imprejurarile, speta nu se poate rezolva la notar - deci nu semnati nici un act, ci solicitati dezbaterea mostenirii pe cale judecatoreasca (partaj succesoral)!
9. Daca apreciati ca avocatul pe care il aveti nu va reprezinta interesele - si nici nu are cum daca este si avocatul comostenitorilor - angajati-va un alt avocat; puneti in balanta ce puteti pierde/castiga si cu ce costuri !

Am incercat sa va lamuresc unele notiuni si sper sa va ajute in demersurile dvs. As aprecia daca ma veti tine la curent cu evolutia lucrurilor. Multa bafta!


Sper ca pina aici,sa se inteleaga ce am postat;oricum,felicitari din toate punctele de vedere!=D> N-am cuvinte sa va multumesc pentru...omenie si disponibilitate!
Sper ca povestea mea sa deschida multi ochi...#-o
Actul intocmit,stipuleaza ca acel contract oneros putea fi revocat numai de catre sotul meu.El,n-a facut-o...dar,avocata mea spune ca "apartamentul,va ramine considerat ca o donatie,probabil...si fiii o vor ataca sub motiv ca platesc si ei ipoteca":( fiindca,nu se stipuleaza nicaieri in el ca eu preiau acea ipoteca.
Momentan,mi-a comunicat ca nu mai facem cererea de acceptare cu beneficiu de inventar daca mie mi-e frica ci,"ne intilnim si cadem la invoiala cu fiii!"
Ce invoiala pot face eu cu fiii in aceasta situatie?:O
De asemenea,nimeni nu imi poate spune macar,care-s bunurile trecute in masa succesorala si care e valoarea acestora.
De unde pot sti(vedea) ce sume sunt de primit de catre mostenitori si daca e corect cit primesc eu?(Sotul meu a fost functionar in posta iar "fosta" e diriginta postei;fiii,de asemenea lucreaza in posta.:)) Cenzureaza tot....)
Inca o data multumesc,pentru ajutor!:) Va voi tine la curent cu evenimentele.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2009
kalimero, utilizator
vreau sa stiu daca , cineva primeste o mostenire de la mama lui sotia are drept la ea, chiar daca sotul mai are fratii?
Buna seara.Iata,revin dupa aproape 9 ani! Am fost inselata de avv.platit sa se ocupe de succesiune,mi-a luat banii,m-a bagat in buclucuri si m-a abandonat.Acum,succesiunea e varza,actele originale si dosarul e la avv.si nu vrea sa-mi dea dosarul.Problema mea cea mai serioasa este ca fii sotului,(ceilalti trei mostenitori) mi-au atacat actul/contractul asistential oneros si au cerut reintegrarea casei in legalitate,in masa succesorala sub pretext ca acel act "nu se face intre soti" fiindca,eu eram obligata sa am grija de el gratis,ca sotie deci,intocmirea actului a fost nejustificata,o donatie mascata.(Mentionez ca eu si sotul am fost casatoriti in regim de "separazione dei beni".) Am un nou avocat dar nu-mi da nicio sansa decat sa cad la intelegere cu ei (fii) ca sa ma lase sa stau in casa pana mor apoi,sa le ramana casa.Sotul meu a facut imprumuturi in banci si le-a dat banii (nu am dovezi iar ei,nu recunosc) lasand cca.150.000 euro pasivita in masa succesorala iar mie,mi-a lasat casa prin acel contract oneros pe care ei,fiii,mi-l contesta acum..Banii lor nu se vad dar casa mea la care se infig ei acum,e la vedere.Concret: ce sanse am,de ce as putea sa ma agat ca sa-mi salvez casa? Dupa moartea sotului,casa fiind ipotecata,pana cand au achitat asigurarile de viata ipoteca,eu am platit lunar ratele la banca,ei nu au vrut nici sa auda.Dupa ce am salvat casa,acum ca e libera,o vor! Este nul/neintemeiat acel contract oneros asistential dintre mine si sotul meu? Imi vor lua casa? N-am nicio sansa?
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2018
kalimero, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La cat timp de la un deces mostenitorii pot face succesiunea elenagabi elenagabi Buna ziua, Va adresez rugamintea sa-mi spuneti la cat timp de la deces mostenitorii pot face succesiunea. Va multumesc (vezi toată discuția)
Mostenire credite bianca ionita bianca ionita Buna ziua! Tatal meu a decedat acum o luna si am descoperit ca avea 7 credite plus un CAR. Acum bancile ne hartuiesc pe noi copiii lui, fiind mostenitorii. ... (vezi toată discuția)