avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitie apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitie apartament

Buna ziua,
Vreau sa cumpar un apartament impreuna cu prietenul meu.as vrea sa stiu daca exista vreo varianta de a fi trecut si el in acte daca apare cu datorii in biroul de credit(executor) fara a exista riscul de a fi executati.
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: CaraD , utilizator 10:29, 26 Martie 2018
Daca ceea ce spuneti este ca prietenul inregistreaza debite pentru care a inceput executarea silita, nu prea are cum sa devina coproprietar. Cota lui ar putea fi executata oricand. In cel mai bun caz puteti sa ii constituiti un drept de abitatie viagera (si nu uzufruct viager) care nu poate fi urmarit de creditori.
Ar trebui spus utilizatorului ca acest drept de abitatie confera titularului dreptul de a locui gratuit in apartament pentru restul vietii sale, impreuna cu sotia si orice persoane pe care le va avea vreodata in intretinere (copii, parinti, etc) chiar daca nu este casatorit acum (art 750 Cod Civil).
Altminteri se aplica tot regulile de la uzufruct, iar inchirierea nu prea se mai poate face vreodata, avand in vedere ca posesorul dreptului nu-i este permis sa inchirieze, iar dvs nu aveti practic ce sa inchiriati.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cumparati-l numai dvs si daca da si el bani, semnati un contract de imprumut pe suma aia si dupa ce isi rezolva problemele, dati-i in plata jumatate din casa.
Am dat sfaturile de mai sus presupunand ca din moment ce utiilzatoarea doreste sa il faca coproprietar, acesta va achita o parte din pret. In acest caz mi se pare normal ca respectivul sa aiba dreptul de a locui acolo impreuna cu persoanele indicate din moment ce el ar trebui sa fie coproprietar dar anumite circumstante il impedica. Daca ar fi coproprietar ar avea si acest drept pe langa altele. Inchirierea se poate face cu acordul titularului dreptului de abitatie. Mi se pare normal ca imobilul sa nu poata fi inchiriat fara acordul lui pe considerentul enuntat mai devreme.
Varianta e de luat in seama, insa as zice ca dreptul de abitatie sa fie pe o camera.. ca in caz ca se despart sau apar discutii, sa aiba si utilizatoarea unde sta.

Alte discuții în legătură

Dreptul de abitatie jorjon jorjon Un prieten a dobandit un imobil de la o matusa cu pastrarea dreptului de abitatie pentru matusa sa asupra intregului imobil. S/a dus la evidenta pipulatiei si ... (vezi toată discuția)
Legat de dr. de uzufruct Lisimah Lisimah Buna seara,situatia mea este urmatoarea:bunicul urmeaza sa vanda un imobil(casa) si sa cumpere un alt imobil(apartament) de la aceeasi persoana,urmand a-mi ... (vezi toată discuția)
Uzufruct Sorina34 Sorina34 Am cumparat un apartament eu sunt proprietara iar varul meu are uzul fruct. Eu vreau sa il vand pot fara el? Dacă el nu e de acord cu vânzarea ap. Pot pune ... (vezi toată discuția)