avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitie apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitie apartament

Buna ziua,
Vreau sa cumpar un apartament impreuna cu prietenul meu.as vrea sa stiu daca exista vreo varianta de a fi trecut si el in acte daca apare cu datorii in biroul de credit(executor) fara a exista riscul de a fi executati.
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: CaraD , utilizator 10:29, 26 Martie 2018
Dreptul de abitatie al prietenului (drept real de uz aplicat asupra unei case de locuit) poate duce in practica la o restrangere a folosintei apartamentului de catre utilizatoare. Pe care aceasta nu ar avea decat sa o suporte deoarece nu poate vinde fara acordul prietenului, nu ii poate rascumpara dreptul sau sa-si ceara inapoi contributia la achizitionare decat iarasi prin acord. Dreptul de abitatie va avea intotdeauna prioritate la folosinta locuintei in fata dreptului nudului proprietar. Insa nudului proprietar ii revine in continuare obligatia de a achita impozitele proprietatii si de a face reparatiile mari din fonduri proprii.

Pe de alta parte se ajunge la situatia aceasta pentru ca unul dintre cei care contribuie la plata pretului nu poate detine titlul din motive care ii sunt imputabile. Ar trebui sa suporte si riscul asociat, nu ca riscul sa fie preluat de utilizatoare.

Idea de a face un imprumut utilizatoarei pentru ca aceasta sa cumpere in nume propriu imi pare ca ocroteste mai bine drepturile acesteia. Evident este posibil ca prestatiile care se cuvin imprumutatorului din acest contract sa poata fi urmarit de creditorii sai. dar atunci utilizatoarea ar trebui doar sa plateasca creditorilor ceea ce datora prietenului, fara sa faca de nefolosit investitia proprie.
Din pacate nu prea exista aranjamente legale perfecte care sa ajute la evitarea dispozitiilor legale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de abitatie jorjon jorjon Un prieten a dobandit un imobil de la o matusa cu pastrarea dreptului de abitatie pentru matusa sa asupra intregului imobil. S/a dus la evidenta pipulatiei si ... (vezi toată discuția)
Legat de dr. de uzufruct Lisimah Lisimah Buna seara,situatia mea este urmatoarea:bunicul urmeaza sa vanda un imobil(casa) si sa cumpere un alt imobil(apartament) de la aceeasi persoana,urmand a-mi ... (vezi toată discuția)
Uzufruct Sorina34 Sorina34 Am cumparat un apartament eu sunt proprietara iar varul meu are uzul fruct. Eu vreau sa il vand pot fara el? Dacă el nu e de acord cu vânzarea ap. Pot pune ... (vezi toată discuția)