avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ipoteca neridicata timp de 20 de ani-se poate prescrie?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ipoteca neridicata timp de 20 de ani-se poate prescrie?

Parintii mei au luat in credit de la Banca Populara Fortuna, in urma cu 20 de ani, ipotecand imobilul proprietate comuna, in acest scop. Au continuat sa plateasa ratele si dupa ce banca a intrat in proces de lichidare sau faliment-nu stiu exact ce s-a intamplat cu ea.
Cert este ca parintii mei nu au stiut ce trebuie sa faca si nu au facut nici in demers pentru ridicarea ipotecii, dupa achitarea integral si la termen a tuturor ratelor. Asadar, ipoteca a ramas si lucrul acesta a fost descoperit luna trecuta de catre notarul care se ocupa de succesiune, in urma decesului tatalui meu. Am incercat sa aflu daca banca mai exista si se pare ca nu. Mama nu stie exact daca au fost pastrate undeva chitantele de plata, data fiind vechimea faptelor. Va rog sa imi spuneti daca si cum se poate invoca prescriptia exctinctiva pentru ridicarea ipotecii si ce alte solutii ati recomanda dumneavastra, in acest sens. Mentionez ca banca nu a incercat niciodata sa execute imobilul si nici nu a initiat vreodata vreo comunicare cu parintii mei, privind creditul sau imobilul ipotecat sau orice alta comunicare.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Ralucutza1307 , utilizator 13:04, 6 Mai 2021
Cred ca BNR ca autoritate de supraveghere in sistemul bancar v-ar putea ajuta sau indruma. Posibil sa existe un succesor al acelei banci care ar putea ajuta la radierea ipotecii. Presupun ca nu exista nici carte funciara pe acest imobil.
Situatia dvs. este extrem de complicata.
Trebuie vazute in primul rand actele si de acolo sa se porneasca orice rationament juridic.
Exista carte funciara pe imobil. In opinia dumneavoastra, prescriptia extinctiva poate fi invocata?
Adica sa cereti instantei sa constate ca s-a implinit prescriptia pentru a fi ceruta plata ratelor si a dobanzilor, in acest mod sa constante ca obligatia principala de plata s-a prescris, prin urmare garantia a ramas fara obiect si sa dispuna pe cale de consecinta radierea ipotecii?
Imi pare riscant si de lunga durata, dar puteti incerca..
Buna ziua, ati rezolvat cumva? Si daca da, cum?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil ipotecat r111 r111 Am cumparat un imobil cu credit ipotecar, nu mai pot plati ratele. Am gasit un cumparator care e dispus sa mi dea o suma de bani si sa plateasca in continuare ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, vand un apartament si cumparatorii fac credit. banca ... Anca Joita Anca Joita Buna ziua, vand un apartament si cumparatorii fac credit. Banca le cere cumparatorilor ca eu sa dovedesc ca am achitat integral apartamentul. Am cumparat ... (vezi toată discuția)
Schimbare ipoteca bogdann12 bogdann12 Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat juridic. In anul 2007, cu 2-3 luni de zile inainte de casatorie am luat cu viitoarea sotie (fiecare) cate un ... (vezi toată discuția)