avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere

Buna ziua, am primit prin posta o decizie prin care eram anuntat ca sunt concediat in baza articolului 61 lit a coroborat cu art 268 din Codul muncii pentru o lipsa in gestiune de aproximativ 14.000 ron. Aceasta lipsa a fost descoperita pe tura colegilor mei care au anuntat la sediu ca nu au gasit in seif banii pe care ar fi trebuit sa-i las eu... am fost la politie am dat declaratie, am facut testul poligraf... ideea e ca eu sunt acuzat ca as fi sustras suma respectiva de bani, lucru pe care eu nu-l recunosc. Nu am de gand sa contest decizia la Tribunal, m-au concediat si restul de va solutiona in urma investigatiei organelor competente. Ceea ce vreau eu sa stiu este ce se intampla daca nu contest concediarea la Tribunal? Inseamna implicit ca-mi recunosc fapta? In decizia de concediare scrie: "precizam ca fostul angajat are debite fata de subscrisa in valoare de 14000 lei reprezentand suma totala de restituit din prejudiciul creat". Ar trebui sa contest decizia? Sunt obligat sa o fac, pentru ca nu mai vreau sa lucrez la ei, asa ca in mod normal nu am de ce sa contest. Si as mai vrea sa stiu daca firma ar putea sa "sa-mi pateze" Cartea de munca, adica sa scrie ceva in ea atata vreme cat nu s-a dovedit vinovatia mea? Eu am de gand sa ma duc sa-mi fac lichidarea si sa-mi iau cartea de munca, fac bine sau e o greseala?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 12:26, 26 Octombrie 2009
Eu v-as sfatui sa faceti urmatoarele:
1. Contestati decizia de desfacere a CIM.
2. Cautati sa va demonstrati nevinovatia in cursul cercetarii penale.
3. Apelati la un avocat care sa va asiste profesionist in demersurile d-voastra.

Necontestarea deciziei de desfacere CIM va poate pata doar imaginea, in conditiile in care se dovedeste ca nu sunteti faptuitorul respectivei infractiuni.
1) Concedierea in baza art. 61/a presupune desfasurarea unei proceduri disciplinare ( comisie de disciplia, convocarea si ascultarea salariatului, etc).
Daca nu s-a respectat aceasta procedura , decizia de concediere nu este emisa cu respectarea conditiiloe legale.

2) E indicat sa contestati aceasta decizie, deoarece aplicarea ei ramane inscrisa in carnetul dvs de munca. Desfiintarea acelei decizii o puteti realiza numai in instanta. Pana la proba contrarie, firma are dreptate.

3) Pentru recuperarea prejudiciului firma este obligata sa va actioneze in instanta. Numai pe baza sanctionarii disciplinare nu poate sa va retina bani, doar pe baza unei hotarari judecatoresti.
Cercetarea disciplinara prealabila a avut loc, deci concediarea este legala... as putea sa contest decizia si apoi sa-mi dau demisia.

Si inca ceva, am fost suspendat timp de o luna inainte sa fiu concediat, in mod normal ar trebui sa primesc salariul pe perioada pe care am fost suspendat, sau mai intai trebuie sa mi se dovedeasca nevinovatia si abia apoi?
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2009
Alex1986, utilizator
as putea sa contest decizia si apoi sa-mi dau demisia.

Nu e indeajuns sa contestati decizia, este nevoie sa obtineti anularea ei in instanta. Abia apoi puteti demisona.
In caz contrar cim-ul e incetat prin concediere disciplinara.

Vi se va plati salariul pentru perioada suspendarii numai in situatia in care veti obtine in instanta anularea deciziei de sanctionare.
Eu va recomand sa atacati in instanta decizia desfacerii CIM pe motive disciplinare, daca mai sunteti in termenul legal. Daca in instanta veti obtine anularea deciziei, puteti face apoi ce doriti: sa continuati munca la acest angajator sau sa va dati demisia.
In cazul in care nu veti ataca decizia, veti avea o "pata" in carnetul de munca toata viata, astfel ca noul angajator va putea sa refuze sa va angajeze intr-un post similar de gestionar din acest motiv. Mai mult, si organele de urmarire penala vor avea un indiciu al faptului ca este posibil sa fiti vinovat de lipsa in gestiune invocata de angajator. Simplul fapt al "tacerii", al lipsei de aparare poate fi un indiciu ca recunoasteti fapta...
Angajatorul actual nu va poate face retineri din salariu pentru acea "gaura" in gestiune decat in baza unei hotarari judecatoresti irevocabile.
Pe cale de consecinta, va recomand sa atacati decizia desfacerii CIM in instanta angajand in acest sens un avocat, precum si in dosarul penal in care se cerceteaza infractiunea de delapidare inca din faza de urmarire penala. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie data deciziei de cocediere amya1808 amya1808 Este lovita de nulitate o decizie de concediere in baza art. 61 lit a Codul Muncii, comunicata prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, daca in ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca adysuru adysuru BUNA,AM SA VA SPUN MAI DETAILIAT PROBLEMA MEA:LUCREZ LA O FIMA CU PROFIL COMERCIAL CA PAZNIC CU CONTRACT DE MUNCA PE O PRRIOADA DE LUCRU NEDETERMINATA.IN DATA ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca Ileana popa Ileana popa Buna seara, Daca o persoana angajata pe postul de ingrijitor, in invatamant,cu contract de munca pe durata nedeterminata a avut concediu fara plata, cu ... (vezi toată discuția)