avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care este procedura de achiziționare a unui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care este procedura de achiziționare a unui apartament ipotecat, și cât poate dura?

Buna seara,doresc achiziționarea unui apartament care este ipotecar in franci elvetieni.Am hotarat cu proprietarul sa achit întreaga sumă si am demarat procedurile la banca unde are el creditul (Raifeissen ).La ce riscuri ma expun mai exact?,am fost la un notar iar acesta m'a asigurat că nu ar fi nicio problemă.Mentionez faptul că voi pleca din tara in 2 săpt unde si lucrez.Cat timp va dura întreaga procedura cu tot cu radierea imobilului?Cei de la banca mi-au zis ca in maxim o saptamana vom rezolva cu totul.Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: , 16:04, 27 Martie 2018
Intai banca respectiva trebuie sa emita un acord de instrainare a imobilului in care va mentiona care este soldul creditului si in ce cont trebuie achitat acesta. Apoi se semneaza contractul de vanzare in care se specifica faptul ca o parte din pret se achita in contul indicat de banca iar restul in contul indicat de vanzator. Intabularea contractului dureaza in mod normal 6 zile lucratoare. Dupa intabulare banca se va prezenta la un notar public unde va da o declaratie prin care isi exprima acordul in ceea ce priveste radierea ipotecii. Declaratia se depune apoi la cartea funciara unde termenul de radiere este de 3 zile lucratoare. Cred ca dureaza macar doua saptamani daca nu platiti taxe de urgenta la cartea funciara (de 5 ori mai mari decat taxele in regim normal)
Multumesc pentru raspuns.Cei de la banca mi-au comunicat faptul ca de la cel care voi cumpara apartamentul va trebui să facă o cerere la banca pentru radierea ipotecii,ca numai cu acordul lui se poate face aceasta radierea.Daca el nu va dori sa faca asta (poate sunt eu mai pesimist) Ce se va întâmpla?
Sper ca nu am inteles gresit. Nu urmeaza sa achitati dvs intreaga suma, dupa care sa se faca radierea si dupa care sa faceti contractul de vanzare. Corect? In acest caz v-ati expune mai multor riscuri. Solutia este sa obtineti acordul de instrainare si sa achitati orice sume de bani la semnarea contractului.
Vanzatorul trebuie sa faca cererea pentru eliberarea acordului de instrainare, caz in care banca va accepta si achitarea anticipata a creditului in contul colector. Apoi banca este cea care face declaratia de radiere a ipotecii - dupa semnarea contractului de vanzare nu mai aveti treaba cu fostul proprietar.
Poate nu m-am exprimat corect.Valoarea creditului dansului este undeva la 47.000 de franci elvețieni.Am hotarat sa plătesc întreaga sumă intr-o singura transa prin transfer bancar.In 2 zile va veni scrisoarea de la București prin care vom putea demara procedurile pe mai departe.Exista vreun risc sa plătesc aceasta suma chiar dacă întâi semnez un contract de vanzare cumpărare iar dupa aceea virez banii in contul respectivului.Iar banca cum am mai spus mi-a comunicat ca radierea nu o pot face doar daca proprietarul cere acest lucru.Nu as dori sa plec din tara si sa nu rezolv toate actele pentru a intra în posesia imobilului.
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2018
,
Atunci v-ati exprimat corect, nu imi dau seama ce riscuri ar putea exista daca achitati suma dupa semnarea contractului de vanzare. Probabil banca s-a exprimat gresit sau dvs nu ati inteles bine, nu aveti nevoie de o cerere din partea fostului proprietar pentru radierea sarcinii, puteti face dvs sarcina, cel putin dpdv legal. Daca norma interna a bancii prevede altceva, atunci asta tine de ei. In scrisoarea de la Bucuresti, care este acordul de instrainare, cel mai probabil banca va spune ca se obliga ca in X zile lucratoare de la rambursarea creditului sa va puna la dispozitie o declaratie autentica pentru radierea ipotecii, asa se procedeaza in mod uzual.

Alte discuții în legătură

Sfat ridicare ipoteca crystyn37 crystyn37 In anul 2003 am cumparat un apartament prin credit ipotecar ,iar in anul 2008 am finalizat plata acestuia si am primit de la banca o adresa catre OCPI unde ... (vezi toată discuția)
Vreau să cumpăr un apartament care este ipotecat. care este procedura sigură pentru mine? mariana58 mariana58 Buna ziua Doresc sa cumpar un apartament ,pretul la care ne-am inteles este de 51000 euro.....din pacate am aflat ca apartamentul este ipotecat pt suma de ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament shonny shonny Daca ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi utile. Vreau sa cumpar un apartament ,dar vinzatorul il are cumparat prin credit ipotecar si mai are de plata la ... (vezi toată discuția)