avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Doresc să cumpăr un apartament prin credit ipotecar. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Doresc să cumpăr un apartament prin credit ipotecar. În cazul decesului meu, cine va "moșteni" apartamentul: părinții sau soția?

Buna ziua,

Doresc sa cumpar un apartmanent, prin credit ipotecar.
Sunt casatorit (nu am copii); parintii mei sunt in viata si nu am alti frati.
In cazul decesului meu, cine va "mosteni" apartamentul: parintii sau sotia?

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: kyrakyra_65 , utilizator 23:21, 5 Aprilie 2018
Daca nu veti avea copii pana la data decesului si macar unul dintre parinti va fi in viata la momentul respectiv, sotia va mosteni cota de 1/2 iar parintii/parintele, cota de 1/2 din apartamentul ipotecat cat si din partea din credit care ramane de achitat bancii.
Va multumesc pentru raspuns!

Fiind un bun achizitionat (doar) de mine, indiferent de modalitate (credit etc.), nu ar trebui sa revina mostenirea doar parintilor? Sotia nu va participa la cumpararea apartamentului.

Sau se poate face un testmanent, pentru a stipula ca, in eventualitatea decesului, daca nu am copii, as dori ca apartamentul sa fie lasat parintilor?

Exista vreun articol din lege unde sunt prevazute aceste aspecte?
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2018
a.i.timi, utilizator
Fiind cumparat in timpul casatoriei, in mod normal, apartamentul ar trebui sa devina bun comun. Chiar daca dvs veti achita creditul din banii dvs, aceia reprezinta un bun comun ... prin faptul ca achitati creditul, aduceti mai putini bani in gospodarie, etc. Pentru a putea dobandi bunul ca propriu, aveti nevoie de o declaratie din partea sotiei care sa recunoasca calitatea de bun propriu.
Faptul ca bunul este achizitionat doar de dvs face ca bunul sa devina bun propriu si sa fie al dvs in cota de 1/1 si nu 1/2. Deci sa ramana de mostenit dupa dumneavoastra 1/1 din apartament si nu 1/2. In schimb, acest fapt nu influenteaza categoriile de mostenitori care culeg succesiunea lasata in urma de dvs. Codul Civil stabileste cotele pe care vi le-am citat mai sus, in cazul dvs: 1/2 parintii si 1/2 sotia in art. 972.
Pentru a mari cota parintilor puteti intocmi un testament prin care sa le lasati lor apartamentul. Totusi, in art. 1087 Codul Civil stabileste faptul ca sotia este mostenitor rezervatar, pe care nu il puteti dezmosteni complet prin testament. Cu alte cuvinte, daca dupa decesul dvs, sotiei nu ii raman de mostenit alte bunuri de o valoare suficient de mare, ea poate sa ceara reductiunea testamentului si poate cere sa primeasca, chiar impotriva vointei dvs exprimata prin testament, jumatate din cat i s-ar fi cuvenit daca nu exista testamentul ... in acest caz 1/2 din 1/2 deci 1/4 din apartament.
Deci, daca ati face acest testament, cu acordul sotiei parintii ar putea mosteni intreg apartamentul. Daca sotia nu este de acord, aceasta ar pute mosteni 1/4 din apartament. (cotele variaza in functie de valoarea celorlalte bunuri care raman de mostenit).
De ce va ganditi ca o sa decedati inaintea parintilor? Trebuie sa va ganditi , ca acum poate aveti venituri si mai incolo nu o sa aveti si atunci ratele le va plati sotia. Daca divortati, sotia nu va primi nimic.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cand e vb de mostenire, nu conteaza contributia la achizitionarea bunului, daca ar fi asa, nici parintii nu ar avea de ce sa mosteneasca ca nici ei nu au contribuit si nici dvs nu ati avea de ce sa ii mosteniti pe ei ca nici dvs nu ati contribuit la acumularea averii lor. Mostenesti in calitate de ruda sau sot, nu pe baza contributiei.
Daca va platiti ratele din salariu, ar trebui sa stiti ca si salariile sunt bunuri comune pe perioada casatoriei asa ca nu puteti zice ca nu contribuie, pt ca dvs duceti mai putini bani acasa., plus ca ap va fi bun comun fiind cumparat pe perioada casatoriei sub regimul comuniatii legale.
Ultima modificare: Luni, 2 Aprilie 2018
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Cui revine apartamentul in situatia asta simpla? Selena1 Selena1 Buna ziua, Sunt necasatorita si am ceva bani in banca. Prietenul meu a luat prin PRIMA casa un apartament singur proprietar in acte. Vrem sa ne casatorim ... (vezi toată discuția)
Drepturi proprietate imobil obtinut inainte de casatorie ionutmcinjau ionutmcinjau Buna seara. Sunt tanar, am 23 ani, recent am achizitionat un apartament pe numele meu cu surse provenite astfel ( 80% donatie parinti + 20% surse proprii-job). ... (vezi toată discuția)
Casa parintilor Ghinda02 Ghinda02 Daca apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei, luat dupa Revolutie, pe numele amandorura voi mostenii vreun procentaj dupa moartea unuia din ... (vezi toată discuția)