Buna ziua, va retin atentia cu citeva intrebari: in cit timp de la depunerea demisiei, angajatorul este obligat prin lege sa imi inapoieze cartea de munca, ce alte acte sau adeverinte trebuiesc sa imi fie eliberate odata cu cartea de munca si ce sanctiuni sint aplicate in cazul in care angajatorul nu imi elibereaza cartea de munca in termenul stabilit prin lege? In cazul in care nu imi elibereaza cartea de munca in termenul stabilit prin lege, unde trebuie sa ma adresez pentru a cere daune, deoarece cartea de munca este proprietate personala iar faptul ca angajatorul nu imi elibereaza cartea de munca poate fi considerat ca fiind un abuz din partea acestuia?
1. Iata ce spune Decretul 92/1976 privind carnetul de munca:
Art. 4. - (1) Carnetul de munca este un act personal al titularului si nu poate fi cedat sau instrainat. Carnetul se pastreaza de unitate atit timp cit titularul este incadrat in munca, acesta avind dreptul sa verifice exactitatea tuturor datelor inscrise in carnet.
(2) La incetarea activitatii sau in caz de transferare, carnetul de munca se inmineaza titularului, completat cu toate inscrierile la zi.
(3) La reincadrarea in munca, precum si in cazul incadrarii prin transfer, unitatea este obligata sa ceara, iar cel in cauza sa depuna carnetul de munca. Art. 5. - Carnetul de munca poate fi retinut numai de organul de urmarire penala, pentru cercetari in legatura cu datele pe care le cuprinde. Organul de urmarire penala este obligat sa elibereze, unitatii sau titularului, dovada de retinere a carnetului de munca.
2. Angajatorul are termen de 5 zile de la data emiterii deciziei de incetare a CIM sa inregistreze aceasta la ITM si apoi ITM sa completeze carnetul de munca dupa care dvs. il puteti ridica, impreuna cu decizia de incetare a CIM.
3. Daca angajatorul intarzie eliberarea documentelor la incetarea CIM puteti sa faceti o sesizare la ITM.