buna seara
se poate elibera carnetul de munca inainte de a primi salariatul toate drepturile salariale(firma are poprirepe cont)?
mentionez ca un nr mare de salariati au periclitat activitatea angajatorului, plecand din firma si patronul este ffffffffff suparat pe ei, chiar nedorind sa ii puna pa statul de plata!!!! i-am explicat ce este o masura abuziva si ca drepturile salariale trebuiesc platite dar acest nici nu vrea sa auda.
nu stiu cum sa procedez astfel cu cartile lor de munca, va rog sa-mi dati un sfat
multumesc
1. Aveti obligatia legala sa inmanati carnetul de munca titularului la incetarea CIM.
2. Iata ce spune Decretul 92/1976 (inca valabil):
Art. 4. - (1) Carnetul de munca este un act personal al titularului si nu poate fi cedat sau instrainat. Carnetul se pastreaza de unitate atit timp cit titularul este incadrat in munca, acesta avind dreptul sa verifice exactitatea tuturor datelor inscrise in carnet. (2) La incetarea activitatii sau in caz de transferare, carnetul de munca se inmineaza titularului, completat cu toate inscrierile la zi.
Art. 5. - Carnetul de munca poate fi retinut numai de organul de urmarire penala, pentru cercetari in legatura cu datele pe care le cuprinde. Organul de urmarire penala este obligat sa elibereze, unitatii sau titularului, dovada de retinere a carnetului de munca.
3. Angajatorul trebuie sa achite salariatului toate drepturile banesti la data incetarii CIM. In caz contrar va plati si mai mult in urma unei hotarari judecatoresti.
4. Daca salariatii au produs pagube materiale angajatorului, plata acestora se obtine numai prin hotarare judecatoreasca nu prin neplata salariilor cuvenite pentru munca depusa.
acestia si-au facut cereri de incetare a activitatii incepand cu 1. 01.2010 si pe luna decembrie nu au primit salariile si nici nu doreste patronul in acest moment sa ii plateasca.sper ca isi schimba decizia dar eu nu pot sta sa astept si trebuie sa fac deciiziile sa le duc la itm si sa fac inregistrarile in carnet, aici intervine enigma mea ii e corect sa ii eliberez carnetul de munca daca nu apar in ultimul stat de plata?:(
Potrivit legii, la incetarea activitatii carnetul de munca se inmineaza titularului, completat cu toate inscrierile la zi.
Prin urmare, puteti sa le eliberati carnetul de munca inainte de a li se plati ultima luna lucrata.
Cartea de munca
lise
Buna ziua.De la firma la care am lucrat am solicitat un ajutor financiar din care am returnat jumate din ei.Acum lucrez la alta firma si mia ceruc cartea de ... (vezi toată discuția)