avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Am inundat apartamentul de la parter, am asigurare ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Am inundat apartamentul de la parter, am asigurare facultativă cu răspundere civilă, dar daunele solicitate depășesc cu mult limita asigurată. Pot fi silit să plătesc cât mi se cere?

Buna ziua,

Ma aflu in urmatoarea situatie:
-am inundat vecinul care se afla la parter, (este o firma)
-dispun de asigurare de locuinta facultativa cu raspundere civila locativa (limita 1000 eur)
-la momentul producerii evenimentului am anuntat firma de asigurari, iar un inspector a venit sa constate. Ca urmare a fost deschis un dosar.
- din discutiile pe care le-am avut ulterior cu pagubitii le-a fost oferita o suma de aproximativ 3000 RON (nu am nimic scris). Acestia nu au fost de acord si au decis sa contactete firma lor de asigurari.
-am primit de la firma de asigurari a pagubitului o scrisoare prin care mi se solicita suma de 14.000 RON . nu am primit in schimb niciun deviz /facturi ci doar un extras de cont prin care se justifica suma
-in constantare este mentionat doar faptul ca a fost deteriorat parchetul si peretii placati cu rigips, nu aparatura electronica sau circuite electrice.

in momentul de fata le-am oferit asigurarilor, care imi solicita fabuloasa suma, polita mea si le-am mentionat ca a fost deschis un dosar pentru evenimentul produs
Imi puteti spune ce as putea face ca si urmator pas? As putea actiona cumva in instanta firma de asigurari a pagubitului, tinand cont de faptul ca diferentele de sume sunt uriase?
Exista cumva vreo clauza prin care exista o limitare a acestor sume? Ma gandesc ca imi pot pune parchet de 300 lei/mp si am o camera de 50 mp, vecinul care ma inunda va fi eventual silit sa plateasca o astfel de suma?
Multumesc anticipat!

Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: office222 , utilizator 10:55, 30 Martie 2018
Este hazardat a face aprecieri in conditiile in care dv discutati pe presupuneri fara a detine documente emise de catre cei 2 asiguratori
Nu aveti temei legal sa actionati in instanta asiguratorul vecinului inundat atat timp cat dv nu cunoasteti ce prejudicii a consemnat acesta si evaluarea acestora
Tocmai ce v-am precizat ca din partea asigurarilor celor pagubiti am documente emise si mi se solicita suma de 14.000 RON -

"am primit de la firma de asigurari a pagubitului o scrisoare prin care mi se solicita suma de 14.000 RON . nu am primit in schimb niciuo factura ci doar un extras de cont prin care se justifica suma"

de la firma de la care sunt asigurat am primit un numar de dosar de dauna.


referitor la prejudicii:
-in constantare este mentionat doar faptul ca a fost deteriorat parchetul si peretii placati cu rigips, nu aparatura electronica sau circuite electrice." sunt 2 camere 35 mp.



si nu am facut aprecieri, doar am intrebat... consider ca pentru asta exista forumul :)

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asigurarea proprie se incheie functie de valoarea bunurilor existente la momentul asigurarii. cand se produce prejudiciul asigurat, bunurile deteriorate se inlocuiesc cu altele de aceeasi valoare. Eu sunt de acord ca exista pe piata parchet la 300 ron/mp, insa daca vecinul avea deja montat parchet de 2000 ron / mp, exact acea specie va trebui inlocuita. Din pacate nu este un lucru pe care il puteti negocia.
Ceea ce puteti face este sa cereti deviz de lucrari, nu doar un extras de cont. Nu va intereseaza unde au fost platite sumele ci pentru ce anume. Cam aceslasi lucru il va face si societatea la care sunteti dvs asigurat de altfel.
Multumesc frumos pentru raspuns!
In acest caz , societatea dvs de asigurari trebuie sa faca o constatare a daunelor. In aceasta constatare inspectorul de daune constata ce bunuri au fost avariate , care era vechimea lor ( adica de cand au fost achiztionate ) care a fost pretul de achizitie, stabileste uzura normala a acestor bunuri , pe care o scade din valoarea de nou si asa ajunge la pretul fiecarui bunun afectat . Se calculeaza un deviz de lucrari si abia aceea este valoare pagubei suferita de vecinii dvs. Daca aceasta suma depaseste valoarea limitei pentru care dvs aveati asigurare de raspundere civila , asiguratorul achita pana la aceasta suma, iar diferenta trebuie sa o achitati dvs . Exista posibilitatea pe amiabil adica sa fiti de acord cu diferenta( dar cea spusa de asiguratorul dvs nu al vecinilor) sau, vecinii, dupa ce au primit suma de la asiguratorul dvs sa va dea in judecata pentru diferenta. Deci: inspectorul de la asiguratorul dvs sa faca f.multe poze ale bunurilor afectate si apoi sa le identifice si sa evalueze corect aceste bunuri.
Prin raspunderea civila delictuala , sunteti obligat sa platiti doar prejudiciul creat care reprezinta ceea ce exista la momentul producerii daunei adica valoarea bunului la data evenimentului, nu cu valoarea de nou a bunurilor . La zugravit se achita zugraveala conform devizului. Repararea se poate face cu bunuri noi dar pana in limita valorii reale a celor vechi de dinainte de avariere ( distrugere)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asiguratorul vrea sa plateasca dauna si asiguratul nu !? muzas muzas Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un sfat la ceea ce trebuie sa fac... situatia este in felul urmator: \"Vecinul\" de la etaj ma inunda - casa varza - ... (vezi toată discuția)
Anul trecut, în 2020, iulie, am avut o defecțiune la baie și ... Naziha Naziha Anul trecut, în 2020, iulie, am avut o defecțiune la baie și apa s-a prelins pe un perete de la sasul (holisor) de dedesubt. M-am oferit sa plătesc ... (vezi toată discuția)
Asigurare inundatie vecini aba1011 aba1011 Buna ziua.daca i-am facut unui vecin inundatie la baie si el este asigurat pentru astfel de lucruri si solicita de la firma de asigurari despagubiri,ma ... (vezi toată discuția)