buna seara. am si eu o intrebare:daca administratorul refuza sa stampileze declaratiile intocmite de contabil si acestea nu se pot depune,cine raspunde pt nedepunerea lor la termen?depunerea lor intra in atributiunea contabilului
multumesc
Pe cele catre finante nu scrie asa ceva.
Scrie: "Sub sanctiunile aplicatei faptei de fals in acte publice, declar ca datele inscrise in acest formular sunt corecte si complete" Nume, prenume si functia.
Cele pt salarii, in afara de decl pt sanatate, au exact aceleasi mentiuni ca cele de mai sus.
Cum poate semna administratorul ca datele sunt corecte si complete?
Daca administratorul nu semneaza, pe motiv ca nu-si asuma ce? declaratiile?
o mare prostie! pentru ca ele au la baza documente justificative, aferente specificului societatii, iar administratorul nu este strain ce se intampla in propria societate!! daca este intr-adevar un manager bun!
Iar contabilul, trebuie sa contabilizeze ca atare, nu sa faca pe plac administratorului, nu trebuie decat sa-i aduca la cunostinta (in scris) ce trebuie si ce nu trebuie sa faca, ce este si ce nu este corect !!
Introducerea in contab.se face cu semnatura administratorului pe documentul respectiv si poate fi cheltuiala deductibila sau nedeductibila.
Daca contabilul este cu carte de munca in acea societate, este o problema sa lucrezi cu un administrator care nu coopereaza, nu ramane decat sa pleci "mancand nori".
Iar daca esti un contabil bun, un profesionist si esti sigur pe munca ta, iti asumi raspunderea pana la capat, in situatia asta il determini pe administrator sa colaboreze, sa vina el in intampinare si in rezolvarea problemelor aparute.
Daca contabilitatea se tine pe contract CECCAR, iar daca administratorul nu-si recunoaste propriile documente, este mai usor, nu ramane decat rezilierea contractului, decat sa-ti faci nervi cu persoane care nu merita.
Este doar o parere personala, ramane la aprecierea fiecaruia cum procedeaza, totul depinde de verticalitatea si de compromisurile care se fac sau nu se fac in relatia administrator-contabil.
legea 82 (r4) / 1991:
""Art. 10. - (1) Răspunderea pentru organizarea şi conducerea contabilităţii la persoanele prevăzute la art. 1 revine administratorului, ....
(4) Răspunderea pentru aplicarea necorespunzătoare a reglementărilor contabile revine directorului economic, contabilului-şef sau altei persoane împuternicite să îndeplinească această funcţie, împreună cu personalul din subordine. În cazul în care contabilitatea este condusă pe bază de contract de prestări de servicii, încheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestora, potrivit legii şi prevederilor contractuale. """
In toate declaratiile este vorba de sume si informatii stabilite de niste profesionisti. Administratorul le ia cunostiinta, fiind informat de catre acesti profesionisti, dar nu inseamna ca poate certifica ca sunt corecte (ex impozit profit, indemnizatii de concedii etc). Normal ca are raspundere pt organizarea si conducerea contabilitatii asa cum are raspundere pt tot ceea ce se intimpla in firma.
Dar care este motivul pt care contabilul nu trebuie sa semneze ceea ce intocmeste? Nu este normal ca fiecare sa semneze ceea ce a intocmit? Nu poate atunci contabilul sa spuna, in cazul in care exista diferente intre declaratii si balante (multe cazuri din astea am mai vazut si la sume enorme) ca nu el a intocmit declaratia, ci administratorul?
Dar cazurile in care nu s-a incheiat nici un fel de contract intre contabil si firma (din diverse motive in special cel privind tariful), contabilul nu a semnat nimic, iar cind s-au constat erori nu a recunoscut nimic? (in ultimul timp a mai scazut numarul acestor cazuri).
Ar trebui sa fim realisti si in primul rind noi, contabilii, trebuie sa ne respectam daca vrem sa fim respectati, iar eu personal consider, ca asumarea raspunderii este un prim pas.
Am si eu un caz asemanator, la mine nu vrea sa semneze si sa stampileze declaratia privind impozitul pe dividente neridicate, care are termen de depunere in noiembrie si termen de plata la 31 decembrie. Are si o motivatie: firma participa la licitatii, trebuie sa aiba CNF curat. In anul 2007, cind m-am angajat la firma am gasit declaratia 101 cu un impozit pe profit de 30000 lei nedepusa nici in luna august; m-am sesizat cind am vazut ca nu corespunde soldul lui 441 cu situatia datoriilor de la bugetul consolidat cu care eram bombardati lunar de cei de la finante. Bineinteles ca a dat vina pe fostul contabil ca nu a depus-o la timp. Corect, declaratia poate sa fie semnata de contabil, dar daca refuza sa o stampileze, ce fac? De ce sa fie raspunderea mea? Eu inregistrarea am facut-o corect in contabilitate. Cum sa procedez ? E usor de plecat, dar unde , acum , pe vreme de criza.
Declaratia 205
iuli-ana
am intrebat la finante, mi s-a spus ca trebuie so depun pana la 30.06.09 pt. dividendele aferente anului 2008, dar in declaratie scrie ca se depune pt. ... (vezi toată discuția)