avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O intrebare simpla despre donatie!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O intrebare simpla despre donatie!

Salutare!

Desi intuiesc raspunsul totusi am nevoie de o confirmare. Este imperios necesar ca un contract de donatie sa fie incheiat doar prin intermediul si cu autentificarea notarului? In concret, un angajat al institutiei mele vrea sa doneze un bun material (un calculator). Trebuie sa autentificam la notar acest contract?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: OvidiuDanut , utilizator 16:17, 27 Octombrie 2009
buna seara1
contractul de donatie obligatoriu se incheie in forma autentica!
Donatia este un contract solemn, fiind supusa unei forme speciale, necesara insasi pentru validitatea ei.
Astfel, art. 813 Cod civil prevede expres ca "toate donatiile se fac prin act autentic", adica la notar.
Deci, in cazul donatiei se impune, in mod obligatoriu, autentificarea actului juridic, lipsa acesteia atragind nulitatea conventiei, cu exceptia situatiei in care suntem in prezenta unui dar manual.
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2009
Cristina Pielmus , Avocat
Absolut, forma autentica reprezinta o conditie esentiala pentru validitatea actului de donatie.
In conditiile de fata mai este necesar avizul consilierului juridic?
In cazul in care valoarea bunului nu este imortanta (un calculator) nu cred ca aveti nevoie de un act autentic incheiat la notar (numai la notar, nu la avocat sau la consilierul juridic).
Puteti incheia un contract care nu este reglementat in mod special - darul manual - pentur care nu este necesara forma autentica, ci numai remiterea obiectului ce constituie darul manual de la proprietar la beneficiarul darului.
De asemenea este mult mai simplu sa incheiati un contrct de vanzare cumparare pe un pret simbolic pentru a evita incheierea contractulu iin forma autentica.
Depinde foarte mult de motivul pentru care doriti incheierea contractului in forma scrisa.
Daca ne dati mai multe detalii putem sa va facem sugestii in cunostinta de cauza.

Alte discuții în legătură

Cum este aplicat pragul de 25.000 la donații? pe o anumită ... radan8 radan8 Cum este aplicat pragul de 25.000 la donații? Pe o anumită perioadă de timp (e.g. pe an/lună) sau pe tranzacție? De la o anumită persoană sau 25.000 / ... (vezi toată discuția)
Ma da in judecata pentru niste bani daruiti. Elena28 Elena28 Buna ziua, Am si eu o intrebare.acum 2 ani jumatate tatal meu vitreg mi-a dat suma de 8 mii euro in apropierea zilei mele de nastere.A facut acest gest cu ... (vezi toată discuția)
Transfer bancar zaqk zaqk Buna ziua, Daca socrii vor sa imi faca un transfer bancar cu o suma de bani (60 000 de euro), avans pentru achizitionarea unei locuinte, pe banii aceia ... (vezi toată discuția)