Desi intuiesc raspunsul totusi am nevoie de o confirmare. Este imperios necesar ca un contract de donatie sa fie incheiat doar prin intermediul si cu autentificarea notarului? In concret, un angajat al institutiei mele vrea sa doneze un bun material (un calculator). Trebuie sa autentificam la notar acest contract?
Donatia este un contract solemn, fiind supusa unei forme speciale, necesara insasi pentru validitatea ei.
Astfel, art. 813 Cod civil prevede expres ca "toate donatiile se fac prin act autentic", adica la notar.
Deci, in cazul donatiei se impune, in mod obligatoriu, autentificarea actului juridic, lipsa acesteia atragind nulitatea conventiei, cu exceptia situatiei in care suntem in prezenta unui dar manual.
In cazul in care valoarea bunului nu este imortanta (un calculator) nu cred ca aveti nevoie de un act autentic incheiat la notar (numai la notar, nu la avocat sau la consilierul juridic).
Puteti incheia un contract care nu este reglementat in mod special - darul manual - pentur care nu este necesara forma autentica, ci numai remiterea obiectului ce constituie darul manual de la proprietar la beneficiarul darului.
De asemenea este mult mai simplu sa incheiati un contrct de vanzare cumparare pe un pret simbolic pentru a evita incheierea contractulu iin forma autentica.
Depinde foarte mult de motivul pentru care doriti incheierea contractului in forma scrisa.
Daca ne dati mai multe detalii putem sa va facem sugestii in cunostinta de cauza.
Transfer bancar
zaqk
Buna ziua,
Daca socrii vor sa imi faca un transfer bancar cu o suma de bani (60 000 de euro), avans pentru achizitionarea unei locuinte, pe banii aceia ... (vezi toată discuția)