avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se poate ca angajatorul sa refuze plata salariulul din ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se poate ca angajatorul sa refuze plata salariulul din unul din motivele prezentate mai jos?

Am decis sa plec de la fostul loc de munca pe baza nerespectarii termenilor contractulai privind siguranta, la unul dintre aparatele la care lucram inevitabil te curetai la un voltaj nu foarte mare,dar destul cat sa te faca sa te feresti de acel aparat, plus ca dezvoltasem un fel de alergie de la materialele folosite acolo. Intrebarea mea este, daca poate angajatorul sa refuze plata salariului pe motivul ca au pierdut banii din cauza absentelor mele si ba chiar ar trebui sa aduc eu de acasa, spunand ca doar daca vin sa mai lucrez 20 de zile imi voi primi si restul banilor? Mentionez faptul ca am plecat fara preaviz cu o saptamana in urma bazandu-ma ca mi se va incheia contractul de munca dupa 3 absente nemotivate, dar angajatorul pretinde sa ii aduc demisia, sustinand ca eu nu ma pot angaja deoarece contractul nu este incheiat si preavizul este inca valabi. Sunt foarte nelamurit, multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 3 Aprilie 2018
Xeal123, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:35, 3 Aprilie 2018
Neplata salariului nu poate fi invocata pentru un asemenea motiv de catre angajator.

Daca ati cauzat un prejudiciu prin absenta nemotivata de la locul de munca, atunci angajatorul are posibilitatea angajarii raspunderii patrimoniale a dvs.

Modalitatile legale prin care se pot recupera salariile neplatite de catre angajator sunt:
- depunerea unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

-apelarea la mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- promovarea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Ultima modificare: Marți, 3 Aprilie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperarea banilor de la angajator Nico1111 Nico1111 Mi-am dat demisia cu o lună în urmă. Demisia a fost la zi, dat fiind faptul ca angajatorul nu îmi respecta drepturile. Am fost de acord să lucrez încă 2 ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz din cauza neplății salariului seby1985 seby1985 Buna seara , Pot pleca fara preaviz daca nu mi-a fost platit salariul pe data de 10 conform contract? Maine vreau sa imi dau demisia. Sunt angajat pe o ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz Camelia40 Camelia40 Buna ziua! In ziua in care depun demisia fara preaviz , pt ca angajatorul nu a platit salariile si contributiile , mai trebuie sa stau in acea zi la munca pana ... (vezi toată discuția)