avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... indemnizatia pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

indemnizatia pentru cresterea copilului

Buna ziua, am o vechime in munca de 6 ani la un srl cu toate contributiile platite la zi, si de curand am aflat ca sunt insarcinata in doua luni, data nasterii ar trebui sa fie in luna iunie 2010; problema este ca in luna iunie 2009 am fost in concediu fara plata din initiativa angajatorului, revenind la normal cu luna urmatoare; intrebarea mea este daca mai beneficiez de indemnizatia pentru cresterea copilului in cazul in care am o luna de concediu fara plata? sau ce as putea face pentru a beneficia de indemnizatie?
Va multumesc si astept un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Gabriel George Mocanu , Consultant resurse umane 14:50, 9 Noiembrie 2009
Conform legislatiei in vigoare, concediul fara plata se acorda de angajator doar la initiativa (solicitarea) salariatului. Un angajator nu poate trimite fortat un salariat in concediu fara plata, aceasta masura este abuziva si ilegala (inclusiv masura pe care a dorit sa o adopte guvernul cu functionarii publici).

Revenind la problema dumneavoastra, solutiile ar fi urmatoarele:

1. Daca nu ati semnat nici o cerere pentru concediu fara plata in luna iunie, vorbiti cu angajatorul dumneavoastra si explicatii ca avand in vedere ca masura adoptata de el este una abuziva si ilegala iar dumneavoastra va generaza aceasta problema (riscul de a nu putea primi concediu pentru crestere si ingrijire copil), doriti ca pe cale amiabila sa solutionati aceasta problema respectiv:
- refacerea situatiilor de plata a drepturilor salariale pentru luna iunie 2009, in care dumneavoastra sa fiti in program de lucru normal (stat de plata rectificativ);
- generarea declaratiilor rectificative pentru luna iunie conform acestei situatii si depunerea acestora la organele corespunzatoare;
- calculul si plata diferentelor de taxe si impozite, inclusiv majorari si penalitati pentru aceste diferente (ca sa fie mai usor de acceptat de catre angajator, va puteti oferi sa le suportati dumneavoastra, dar vedeti cum reactioneaza.
Sunt convins ca daca abordati problema cu tact, o sa gasiti o solutie convenabila pentru ambele parti. Incercati aceasta varianta chiar daca ati semnat o cerere de CFP la sugetia angajatorului (acest act de fortare in practica juridica poarta denumirea de doll si atrage dupa sine daca este probat nulitatea documentelor incheiate astfel).

2. Puteti sa nu faceti nimic si sa va rugati ca momentul nasterii sa aiba loc dupa data de 01.06.2010 cat mai tarziu in luna iunie ca sa faceti 12 luni stagiu anterior nasterii.

Va recomand totusi prima varianta deoarece sa nu uitam ca mai exista si accidente cu nasteri la 7 luni (sincer nu va doresc asa ceva).

Suuces si sa aveti o sarcina usoara !
Multumesc pentru raspuns. Problema este ca cererea de concediu fara plata este scrisa de mine si semnata de mine, aceasta cerere survenind din initiativa angajatorului ( pentru a mai reduce din cheltuieli, eu primindu-mi salariul), eu negandindu-ma la urmari; se pot depune declaratii rectificative pentru luna respectiva chiar daca este cererea de concediu fara plata?
Stat , declaratii, toate cu costurile aferente. Important este sa fie vointa. Vorbiti cu contabilul firmei sa vedeti cum procedati.

Succes !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil nicoj nicoj Buna ziua, am o vechime in munca de 6 ani la un srl cu toate contributiile platite la zi, si de curand am aflat ca sunt insarcinata in doua luni, data nasterii ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ingrijire copil sammaria sammaria buna ziua,ma intereseaza daca contractul individual de munca imi este suspendat la cerere inainte de cele 42 de zile de postnatal mai pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Stagiul de cotizare la cas Buna seara, Ma aflu intr-o mare incurcatura si tare mult va rog sa ma ajutati. Sora mea in virsta de 37 ani este insarcinata in21 saptamini dupa 7 sarcini ... (vezi toată discuția)