avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... E pensia un drept patrimonial?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

E pensia un drept patrimonial?

Bună ziua.

Mi-ar putea spune cineva, vă rog, care este Hotărârea Curții Constituționale din 2010(?), conform căreia pensia e un drept patrimonial?
Am impresia că pe vremea guvernului Boc s-a spus că pensiile se micșorează cu 15%, iar conform hotărârii CC, nu s-a putut.

Vă mulțumesc anticipat.
Cu stimă,
Gabriel
Cel mai recent răspuns: procesomanul , utilizator 14:58, 8 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate fi si un drept patrimonial daca este vorba de pensia care o primesc urmasii pensionarului decedat, conform legii.
De regula pensia este un drept castigat prin Constitutie, rezultat in urma contributiei la asigurarile sociale dupa o viata de munca pentru a avea banii necesari traiului la batranete, atunci cand poate nu mai poti munci.
Alte explicaţii in termen mai juridic, sau poate eu am perceput in mod gresit notiunea, va poate da Dl Cornel Vasile.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din decizia nr.872/2010 a C.C.
....................
....................

Dispozitiile legii criticate se situeaza sub auspiciile art.1 din Protocolul nr.1 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, dreptul la salariu, dar mai ales drepturile care decurg din contributiile in cadrul regimurilor de securitate sociala, cum este dreptul la pensie constituind drepturi patrimoniale, care intra sub protectia acestui text.
...........................
...........................
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Practica Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg si Curtii de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg a statuat ca pensia constituie un drept patrimonial, iar diminuarea pensiei ar leza acest drept si ar echivala cu o expropriere.

În cauza Gaygusuz versus Austria (1996), Curtea a decis că "pensia constituie un drept patrimonial în sensul articolului 1 din Protocolul 1 al Convenţie pentru drepturilor omuli şi se constată o discriminare în sensul articolului 14, dacă lipseşte o justificare obiectivă rezonabilă pentru diminuarea patrimoniului reclamantului".

În cauza Akdeejeva versus Letonia (2007), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat statul leton la despăgubiri, stabilind că a fost încălcat articolul 6 din Convenţia drepturilor omului şi articolul 1 din Protocolul 1, în cazul în care se procedează la recalcularea în minus a pensiei, dat fiind că este vorba despre un drept câştigat.

În speţa Muller versus Austria, precum şi în numeroase alte speţe similare, s-a decis constant în sensul că "o reducere substanţială a nivelului pensiei ar putea fi considerată ca afectând substanţa dreptului de proprietate şi chiar a însuşi dreptului de a rămâne beneficiar al sistemului de asigurare la bătrâneţe".

2. "Dreptul la pensie este un drept fundamental, preconstuit si castigat, neputand fi diminuat nici macar temporar si nici afectat de proasta gestionare a bugetului de catre stat " , asa reiese din motivarea Curtii Constitutionale din Decizia nr. 874/2010 privind neconstitutionalitatea taierii pensiilor cu 15 la suta, ca masura de austeritate asumata de Guvern in Parlament.
[ link extern ]

sau

[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 5 Aprilie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Dar daca ai un drept castigat in ceea ce priveste varsta de pensionare, adica casa de pensie iti calculeaza varsta de pensionare in baza unei legi, pensionarul asteptand data la care trebuie sa iasa la pensie pentru limită de varsta in baza acelui calcul.
Intre timp legiuitorul emite un alt act normativ in care i se anuleaza, modifica/abroga acea lege prin care pensionarul urma sa iasa la pensie iar conform noi legi, pensionarul care era pe pensie anticipata partial si urma sa treaca la pensie pentru limita de varsta, nu mai este trecut in baza vechii legi ci in baza noii legi, deoarece aceasta a fost emisa inainte de data implinirii vechii legi.
Bineinteles ca dupa noua lege, data la care trebuie sa se faca trcerea mentionata supra este mult mai tardiva.
Prin urmare pensionarul pierde niste bani.
Aici nu este vorba de o diminuare a patrimoniului in legatura cu pensia?
Cred ca nu numai eu dar la ceea ce a expus Dl Cornel Vasile, orice pensionar asa percepe problema in cauza.
Cu alte cuvinte un bun castigat in baza unei legi in legatura cu pensia, nu iti mai poate fi luat/diminuat in baza altei legi.
Doar daca noua lege iti mai da ceva in plus la acel bun se poate aplica, dar ca sa-ti ia ceea ce ti-a dat odata nu se mai poate.
Dar este mai bine sa vedem, poate nu parerea ci chiar interpretarea corecta a Dlui Cornel Vasile in legatura si cu ce a postat Dsul.
Orice alte pareri/interpretari sunt binevenite!
Va mulţumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2018
procesomanul, utilizator
Paste Fericit tuturor!
"Hristos a inviat!"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere cedo-pensionar tudorioan tudorioan Un pensionar a fost vatamat in dreptul sau prin recalcularea pensiei! Conform art.180 alin.(2) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ... (vezi toată discuția)
Pensia=proprietate. care sunt argumentele din legislatia interna si din cea europeana? sejc_2010 sejc_2010 ce argumente sunt corespunzator legislatiei din tara si cea europeana ca pensia este o proprietate.?multumesc anticipat pt. raspuns. (vezi toată discuția)
Salariul este considerat un bun patrimonial? ursusandu ursusandu Buna seara, Apelez la cunostintele specialistilor in domeniu, intreband daca salariul lunar al unui angajat este considerat un bun patrimonial? Va multumesc ... (vezi toată discuția)