avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua !
Am fost la un birou notarial si pentru ridicarea unui titlu de plata emis de anrp pe numele tatalui meu care a decedat,mi-au spus ca trebuie inaintate actele necesare pentru dezbaterea succesorala .,eu initial dorind doar eliberarea unui certificat de acceptare a mostenirii .Se poate ridica acel titlu doar cu acel certificat de accceptare a mostenirii sau trebuie dezbatere succesorala ? Sunt acte diferite in acest sens? Se poate emite certificat de mostenitor doar pentru ridicarea acelui titlu fara celelalte bunuri? Mai clar cu ce act trebuie sa ma prezint pentru a ridica acel titlu? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: olteanutinca , utilizator 12:21, 5 Aprilie 2018
Nu exista certificat de acceptare a mostenirii. Exista o declaratie de acceptare a mostenirii, care se poate intocmi daca nu a trecut mai mult de un an de la data decesului. Acea declaratie nu certifica faptul ca ati si devenit mostenitor, ci doar ca doriti sa deveniti mostenitor. Pentru a demonstra calitatea de mostenitor, se poate emite un certificat de calitate de mostenitor. In schimb, daca titlul de plata a fost emis deja pe numele defunctului, aveti nevoie de un certificat de mostenitor (nu de calitate). Acest certificat de mostenitor se elibereaza in urma dezbaterii succesiunii. Succesiunea poate fi dezbatuta strict in ceea ce priveste sumele de bani cuprinse in acest titlu de plata. Daca mai sunt si alte bunuri, ulterior, se poate emite un certificat de mostenitor suplimentar, pentru acestea.
Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune tanasecatalin41@yohoo.com tanasecatalin41@yohoo.com maximul de ani pentru deschiderea succesiuniisi pasii ce trebuie urmati+actele necesare(cred ca au trecut vreo 15 ani) (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)
Taxa de succesiune yoannacri yoannacri mi-a murit tata-l si as dori sa fac succesiunea sunt unicul copil ce acte imi trebuie si unde se fac demersurile necesare (vezi toată discuția)